FD | Gestalkt worden in je eigen huis

House of the Future | Gizmodo

Het huis van de toekomst is het huis van bewaring. Als je alle apparaten in huis ‘slim’ maakt en aan het internet koppelt, kan je huis jou gaan terroriseren. Techwebsite Gizmodo vond twee proefkonijnen om verslag te doen van hun leven in zo’n connected huishouden.

Gizmodo is een Amerikaanse site die zich richt op design, technologie, wetenschap en sciencefiction. In het verleden kende de site ook een aantal Europese edities, waaronder een Nederlandse.

In een fascinerend dagboek beschrijft het stel uit San Francisco hoe zij twee maanden in een ‘slim’ huis woonden. Het koffiezetapparaat, de verlichting, het beveiligingssysteem, de babyfoon, tandenborstels, en zelfs het bed werden aan het internet én aan elkaar verbonden. Waarom? Niet om een 21ste-eeuws Downton Abbey te creëren waarbij het huis zich als een butler aanpast aan de voorkeuren van de bewoners. Denk aan gordijnen die in de ochtend worden geopend, de kat die wordt gevoerd en koffie die op je favoriete sterkte voor je wordt gezet. Nee, het stel wilde weten of zij hun slimme huis konden vertrouwen.

Want voor wie werkten de apparaten eigenlijk?

Na installatie van alle apparaten, plaatsten zij daarom een speciale router om de apparaten zelf in de gaten te houden. Iedere keer wanneer het huis contact opnam met servers uit de buitenwereld werd dit gemonitord. Conclusie: of het stel nu thuis was of niet, er ging geen uur voorbij zonder dat er data naar de buitenwereld werden verzonden.

Wat voor data? Hartslagritmes, ademhalingspatronen, temperatuur, consumpties, bewegingen en geluiden in huis en bed bijvoorbeeld. De slimme stofzuiger met camera was voornemens de afmetingen van het huis door te geven aan Amazon, Google en Apple. En bewegingssensoren in huis schakelden het beveiligingssysteem in. Wie zonder kleren uit bed stapte, werd ongewild onderdeel van een pikante video, die automatisch naar de cloud van het beveiligingsbedrijf werd gestuurd.

Het stel ontdekte dat dat veel van de apparaten op afstand aangestuurd konden worden. Zo konden zij elkaar in de gaten houden. Maar ook anderen konden toegang krijgen. Ook bleek het mogelijk de apparaten berichten of commando’s te sturen. Deze toepassing voedde hun paranoia. Het duurde niet lang of het stel vertrouwde hun eigen huis én elkaar bijna niet meer.

Een slim huis fungeert uitstekend als gevangenis, en steeds meer vrouwen zitten in deze gevangenissen

Dat slimme woningen duistere kanten hebben, blijkt ook uit bij Amerikaanse blijf-van-mijn-lijfhuizen. Deze zomer luidde The New York Times de noodklok: huiselijk geweld en stalking worden in toenemende mate uitgevoerd door slimme apparaten. (Ex)-partners veranderen digitale sloten, airconditioning of thermostaten worden op afstand gemanipuleerd en lichten aan- of uit gezet.

Hulpverleners vergelijken het met Chinese marteltechnieken: doordat de apparaten in huis zich stap voor stap tegen de bewoners keren, worden deze langzaam gek gemaakt.

Het inzetten van slimme apparaten voor huiselijk geweld heeft alles te maken met controle. Statistieken laten zien dat het veelal mannen zijn die de apparaten installeren en beheren. Producten die bedoeld zijn om het huis veiliger te maken, creëren zo juist meer onveiligheid. Een slim huis fungeert uitstekend als gevangenis, en in deze gevangenissen zitten steeds meer vrouwen.

Het experiment van Gizmodo en de noodkreet van The New York Times bevestigen wat hackers al jaren roepen: bescherm jezelf tegen het Internet of Things! Want of het nou om slimme stofzuigers, waterkokers of deurbellen gaat, altijd blijkt dat de beveiliging van deze producten gekraakt kan worden en de privacy van gebruikers geschonden.

Anouk Vos
Is partner bij Revnext, een strategisch adviesbureau voor hightech-vraagstukken.
Dus wat te doen? Koop een router als waakhond om alle signalen die naar buiten gaan te monitoren. Maak een digitaal contact (controle)verbod mogelijk via wetgeving en de rechtbank. Of nog beter: maak jezelf los van je digitale butlers of verhuis uit Download Abbey.

Boekenplank
Tien argumenten om je sociale-media-accounts nu meteen te verwijderen, Jaron Lanier, Business Contact, juli 2018, € 15, De Tovenaar en de Profeet, Charles Mann, Nieuw Amsterdam, september 2018, € 39,99, Vijf eeuwen migratie, Leo Lucassen en Jan Lucassen, Atlas Contact, juni 2018, € 21,99, In de regel vrij, 100 jaar politiek rond onderwijs, cultuur en wetenschap, Pieter Slaman e.a., 25 september 2018, €20.

Tien argumenten om je sociale-media-accounts nu meteen te verwijderen
Kritiek op sociale media hebben we vaker gehoord. Maar nooit werd deze zo briljant en scherp verwoord als door Silicon Valley-pionier Jaron Lanier. Platforms als Facebook en Twitter maken ons dommer, egoïstischer en willozer, stelt Lanier. Hij levert niet alleen kritiek, maar draagt ook werkbare oplossingen aan. Een beter internet begint bij onszelf.

De Tovenaar en de Profeet
In 2050 wonen er zo’n tien miljard mensen op aarde. Kan onze planeet dat aan? Het verdeelt de wereldbevolking in zij die geloven dat onze welvaart leidt tot rampen en anderen die vertrouwen op hoogproductieve gewassen en innovatieve landbouwkundige technieken. Mann duidt de uiteenlopende standpunten en onderzoekt de uitdagingen op het gebied van voedsel, water, energie en klimaat.

Vijf eeuwen migratie
Sinds de eerste verschijning in van het boek 2011 is er nogal wat gebeurd in Nederland. Denk aan de vluchtelingencrisis en de radicalisering van het debat. Maar is dat erg? Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat Nederland een land is waar migranten al eeuwen naartoe komen. De auteurs zien de schaduwzijden van migratie, maar zijn optimistisch als het gaat om het integratieproces.

In de regel vrij
Wat moet onderwijs meegeven aan de volgende generatie, als elke groep in de samenleving daar anders over denkt? Waarom mag de één wel met steun van de overheid programma’s maken voor omroep of theater, en de ander niet? Wat moet worden onderzocht als niet elk onderzoek kan worden betaald? In de regel vrij beschrijft 100 jaar politiek rond onderwijs, cultuur en wetenschap.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *