28 C
Willemstad
• woensdag 28 september 2022

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Gouverneur Holiday ontvangt hoge Koninklijke onderscheiding

Gouverneur van Sint Maarten Eugene Holiday is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Holiday nam de onderscheiding in ontvangst tijdens een afscheidsreceptie in de Grote...
- Advertentie -

Nu.cw | Handelsgrens tussen Venezuela en Colombia weer open

De grens tussen Venezuela en Colombia is weer geopend voor handel. Dat meldt de NOS. Voor het eerst in zeven jaar mag er weer vrachtverkeer rijden tussen...

PBC | Vuurwapen gevonden in cel SDKK-gevangenis

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bewakers van de SDKK-gevangenis hebben vanochtend tijdens een doorzoeking van cellen in blok 7 een vuurwapen gevonden. Het gaat om een doorgeladen wapen, waar dus...

PBC | KLM toestel uit Suriname maakt noodlanding op Azoren vanwege medische noodgeval

Persbureau Curacao AZOREN – Een toestel van de KLM, dat afgelopen nacht op weg was van Suriname naar Schiphol, heeft vanochtend rond half acht een medische noodlanding gemaakt...

ParadiseFM | Twee politieagenten gearresteerd

Twee politieagenten zijn vanmorgen aangehouden. In opdracht van het OM werden er verschillende huiszoekingen verricht. De agenten worden verdacht van het sjoemelen met vergunningen. Een van de verdachten...

FD | Belastingdienst bijt in stof in miljoenenzaak tegen handelshuis All Options

Jan Braaksma | Financieel Dagblad

Kleurrijke huizen in Curaçao, waar een deel van de transactie plaatsvond in 2007 | Foto: Getty Images/iStockphoto

Het Amsterdamse handelshuis All Options heeft een overwinning geboekt in een slepende zaak tegen de Belastingdienst. De fiscus eiste dat de volledige winst uit een zeer lucratieve transactie uit 2007 in Nederland zou vallen, maar daar gaat de rechtbank niet in mee.
Het gaat om een winst van naar schatting €200 mln die All Options in mei 2007 behaalde met een transactie in opties op het Duitse chemiebedrijf Altana. Het handelshuis vindt dat deze miljoenen behaald zijn door zijn vestiging op Curaçao, terwijl de Belastingdienst van mening is dat de winst volledig in Nederland belast moet worden.

‘Jarenlang overlegd met fiscus’
All Options heeft jarenlang geprobeerd er met de fiscus uit te komen, zo zei eigenaar Allard Jakobs onlangs tegen het FD. Toen dat in 2012 onhaalbaar bleek, stapte Jakobs naar de rechter. In deze procedure deed de rechtbank Noord-Holland eerder deze maand uitspraak.

De rechtbank oordeelt dat All Options niet alle winst van de Altana-transactie in Nederland hoeft te laten vallen, zoals de Belastingdienst eiste. Maar ook de stelling van All Options, dat de winst volledig aan zijn dochterbedrijf op Curaçao toegeschreven moet worden, volgt de rechter niet.

Deelnemingsvrijstelling
Verder voerde het handelshuis aan dat zij gebruik kon maken van de deelnemingsvrijstelling, omdat zij op een gegeven moment een belang van meer dan 5% in Altana zou hebben gehad. Ook daar gaat de rechter slechts deels in mee.

De rechtbank oordeelt dat, na aftrek van deelnemingsvrijstelling, twee derde van de winst op de Altana-transactie in Nederland belast moet worden. De plannen voor de transactie zijn namelijk in Nederland gesmeed, de vestiging op Curaçao handelde onder de Nederlandse vergunning van het moederbedrijf en leidinggevende functies en de risicomanagers zaten in Amsterdam. Het hoofdkantoor had volgens de rechters bovendien ‘meer dan normale bemoeienis’ met de gang van zaken bij het dochterbedrijf op de Antillen.

Schade becijferd op €37,7 mln
De resterende winst mag in Curaçao vallen, waar de handelaren zaten die de transactie hebben uitgevoerd. De exacte bedragen zijn weggehaald uit het openbare vonnis, maar All Options-oprichter Jakobs zegt desgevraagd dat de voorziening die zijn bedrijf heeft getroffen ‘voldoende’ is. In het meest recente jaarverslag becijferde All Options met behulp van externe belastingadviseurs de mogelijke schade op €37,7 mln. In februari 2012 heeft het handelshuis al €36,8 mln overgemaakt naar de Belastingdienst als onderpand.

‘We bestuderen de uitspraak’ is het enige dat Jakobs verder kwijt wil. De Belastingdienst kon woensdagmiddag niet reageren.

All Options besloot in maart 2007 een dochterbedrijf op Curaçao te starten. Eerder was het van plan een vestiging te openen in Zwitserland, maar daar waren de vergunningen niet snel genoeg in orde.

Vergissing in invloed superdividend
Er was haast bij, want de transactie in Altana zou in mei plaatsvinden. All Options was van plan een dividendarbitrage op te zetten, waarbij het gebruik zou maken van een gat in de Duitse belastingwet. Maar doordat buitenlandse partijen zich vergisten in de invloed van het superdividend dat Altana in mei zou uitkeren op de optiecontracten die zij aan All Options hadden verkocht, was de transactie veel winstgevender.

De verkopende optiehuizen moesten in de dagen na uitbetaling van het superdividend meer aandelen Altana leveren dan zij hadden berekend. Zo ontstond een zogeheten short squeeze: partijen moesten zeer veel aandelen in een illiquide beursfonds kopen om aan hun leveringsverplichtingen te voldoen, waardoor de koers omhoog schoot. De transactie leverde All Options naar schatting €200 mln op en duwde een van zijn tegenpartijen, het Duitse Abacus, richting faillissement.

Bron: Financieel Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -