27.6 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

FD | Aangifte tegen Nederlandse bv’s in Trump Tower

HomeMediaFD | Aangifte tegen Nederlandse bv's in Trump Tower

Vasco van der Boon | Financieel Dagblad

De Trump Tower in New York, waar de twee Nederlandse bv’s Bayrock en KazBay (Intertrust) uit Amsterdam naar toen verhuisden | REUTERS/Mike Segar

De Nederlandse advocaat Barbara van Straaten heeft bij het Openbaar Ministerie (OM) aangifte gedaan tegen twee Nederlandse bedrijven die als laatst bekende vestigingsplaats de Trump Tower in New York hadden. De bv’s Bayrock en KazBay speelden volgens de aangifte ‘een sleutelrol’ in witwassen voor oligarchen uit Kazachstan.

Hoofdstad Kazachstan

Het gaat volgens de aangifte onder meer om witwassen van een deel van de $300 mln die voormalige burgemeester Viktor Khrapunov van de vroegere Kazachse hoofdstad Almaty met zijn vrouw Leila zou hebben verduisterd. Volgens de aangifte houdt dat verband met een witwascircuit waarmee ook de ex-president Mukhtar Ablyazov van de Kazachse BTA Bank $6 mrd zou hebben weggesluisd.

Via Bayrock en KazBay zou via Nederland $1,48 mln zijn witgewassen in of rond september 2007, vlak na de oprichting van de bv’s. Die vennootschappen verhuisden 31 december 2008 uit Amsterdam naar 725 Fifth Avenue in New York – de Trump Tower. Een jaar later zijn ze opgeheven.

Anti-corruptienetwerk Avaaz

Van Straaten is verbonden aan het advocatenkantoor Prakken d’Oliveira. Zij heeft de 22 oktober gedateerde aangifte opgesteld namens anti-corruptienetwerk Avaaz. Dat claimt 47 miljoen leden te hebben in 194 landen. De aangifte stelt dat de beweerde witwaspraktijken verband houden met zakelijke relaties van meerdere Kazachse oligarchen met het vastgoedconcern van de Amerikaanse president Trump.

Aangifte anti-corruptienetwerk Avaaz op 22 oktober 2018 (pdf)

Avaaz roept het OM op een strafonderzoek te starten naar Bayrock en KazBay. Het OM zou ook als ‘facilitators’ het Nederlandse Intertrust INTER€13,90+0,65% en het Amerikaanse kantoor Bracewell & Giuliani onder de loep moeten nemen, stelt Avaaz. Rudy Giuliani is een advocaat van Trump. Een rechtsvoorganger van Intertrust, ATC, leverde tot de verhuizing naar New York twee bestuurders voor Bayrock en KazBay. Bayrock-mede-eigenaar Julius Schwarz, een zakenrelatie van Trump, volgde hen op.

Speciale aanklager Robert Mueller

De aangifte van Avaaz bij het OM in Nederland maakt deel uit van een internationale campagne. Op zijn website roept Avaaz aanklagers wereldwijd op ‘onmiddellijk onderzoeken in te stellen naar Trump, zijn medewerkers en zijn organisaties en de aard van hun transacties (..) om zoveel mogelijk samen te werken met de Amerikaanse speciale aanklager Robert Mueller’. Die onderzoekt mogelijke banden tussen team-Trump en Rusland.

De Nederlandse aangifte baseert zich onder meer op publicaties van het Nederlandse tv-programma Zembla en de Financial Times. Achter de Nederlandse brievenbusmaatschappijen Bayrock en KazBay zitten volgens de aangifte via het Zwitserse bedrijf Helvetic Capital SA en de Amerikaanse Bayrock Group LLC de Kazachen Tevfik Arif en Leila Khrapunov. Volgens de Financial Times deed Arif met Trump zaken in onder meer Turkije, Rusland en de Verenigde Staten. Mede-eigenaar van Bayrock zou ook Felix Sater zijn. Die dook ook op in het Mueller-onderzoek.

De Avaaz-advocaat beantwoordt geen vragen. Het OM zegt de Avaaz-informatie inmiddels te beoordelen ‘op aanknopingspunten die een eventueel strafrechtelijk onderzoek in Nederland kunnen rechtvaardigen’.

ATC beëindigde relatie

Intertrust zegt dat Bayrock en KazBay ‘een voormalige cliënt van ATC uit 2007 betreft, waarbij ATC de relatie in 2008 heeft beëindigd. We hebben strenge complianceregels en procedures waaraan cliënten moeten voldoen. Tien jaar geleden voldeed deze cliënt niet aan die vereisten en is de relatie meteen verbroken. Dit bewijst onze rol als poortwachter’. Intertrust nam ATC in 2013 over. Intertrust kan ‘verder niet inhoudelijk ingaan op deze zaak’.

Advocaten van de familie Khrapunov konden vrijdag niet reageren. Bayrock Group LLC zegt alle beschuldigingen te verwerpen en verwijst naar een brief die de onderneming vorig jaar aan Zembla stuurde. Daarin stelt Bayrock dat Zembla ‘vals, misleidend en lasterlijk’ bericht.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties