28 C
Willemstad
• donderdag 15 april 2021 19:22

ParadiseFM | Ruim 4000 vaccinaties op 1 dag

Het aantal dagelijkse vaccinaties op Curacao neemt toe. De afgelopen 24 uur zijn 4269 personen gevaccineerd. In totaal hadden om 10 uur vanmorgen 45.386 mensen hun eerste...

Democracy now! | Thursday April 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 15 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Meer dan 65.000 registraties voor vaccinatie

Inmiddels hebben meer dan 65.000 mensen zich geregistreerd voor een vaccinatie, zo meldt de overheid. Omdat het grote aantal besmettingen tot grote problemen in het ziekenhuis leidt,...

PBC | Het wordt stoffig de komende dagen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De komende dagen worden weer stoffig: Sahara zand trekt over de Caribische regio. Het Caribbean Weather Center benadrukt dat het hier niet gaat om...

PBC | Vulkaan op Sint-Vincent ‘blijft voorlopig nog wel rommelen’

Persbureau Curacao De vulkaan op Sint-Vincent blijft de komende tijd nog wel rommelen en as uitspuwen. Dat zegt het seismologische centrum van de University of the West Indies....
- Advertisement -spot_img
HomeMedia‘Extra levensjaar mag tot maximaal 80.000 euro worden vergoed’

‘Extra levensjaar mag tot maximaal 80.000 euro worden vergoed’

Een meerderheid van ruim tweeduizend medisch specialisten denkt dat de zorg onbetaalbaar wordt als er geen maximum aan de vergoeding van de zorgkosten voor een gewonnen levensjaar wordt gesteld. Dat blijkt uit een enquête van EenVandaag en de Orde van Medisch Specialisten. Zeven op de tien specialisten zijn voorstander van een prijsplafond in de gezondheidszorg.

Een op de zes medisch specialisten zegt nu patiënten te behandelen die meer kosten dan 80.000 euro per gewonnen levensjaar. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg stelde in 2006 dat dat bedrag aan zorgkosten per gewonnen levensjaar het maximum zou moeten zijn, mits de behandeling bijdraagt aan de kwaliteit van leven.

“Een voordeel van een prijsplafond is dat je de besluitvorming buiten de spreekkamer kunt leggen en zeggen: wij in Nederland hebben dit en dat besloten. Hoe rot dat voor de arts en patiënt ook kan zijn.” – cardioloog Marcel Daniëls van de Orde van Medisch Specialisten vanavond in EenVandaag.

‘Doodsbang voor de discussie’

Ruim zes op de tien medisch specialisten willen geen uitlatingen doen over de hoogte van een prijsplafond. Bijna driekwart vindt dat een commissie van medici, ethici, patiëntenverenigingen en financieel specialisten zich zou moeten buigen over de wenselijke hoogte van het bedrag.

Als de kosten te hoog zijn in relatie tot de opbrengst van de behandeling, zouden die niet moeten worden vergoed, betoogde de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg in 2006. De politiek heeft dat pleidooi vanwege de gevoeligheid destijds niet opgepakt. Bestuursvoorzitter van het VU medisch centrum Wouter Bos was toentertijd minister van Financiën. Vanavond zegt hij in EenVandaag:

“We waren eigenlijk doodsbang voor de discussie. Ik hoop dat mijn opvolgers in Den Haag moediger zijn dan ik destijds was.”

Schippers reageert nog niet

Bos spreekt zich nu wel uit voor een prijsplafond. Dat zou betekenen dat sommige mensen niet meer worden behandeld, terwijl dat nog wel mogelijk is.

Aan het onderzoek deden afgelopen maand 2294 medisch specialisten mee. De enquête was verstuurd aan een kleine tienduizend specialisten. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) kon vanwege haar vakantie niet reageren op de resultaten, laat een van de programmamakers weten. (Novum)

Bron: NRC

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Dat is goed nieuws zo’n prijsplafond. De heren accountants zullen verrukt zijn. Weer een nieuwe markt en een briefje erbij.

    Alleen ik weet nog niet wat de volgorde word. Moet je eerst langs de accountant om een certificaat van je plafondhoogte op te halen of eerst een verwijsbrief van je huisarts voor je naar de specialist kunt.

    Enfin voor de eenzame zieke in het verpleegtehuis wordt het alleen maar beter. Naast de arts krijgt hij nu ook een accountant aan zijn bed.

    Gelukkig heb ik zelf een goede accountant binnen mijn vriendenkring en die zal als vriendendienst best wel bereid zijn zich te willen verschrijven als de Dood aan de man komt. Een rekenfoutje om een jaartje langer mee te gaan, dat moet toch kunnen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties