EO | Kerken erkennen schuld slavernij

“We hebben systematisch de andere kant opgekeken.”

In de verklaring richt de Raad van Kerken zich tot nakomelingen van mensen die ooit als slaaf moesten werken, onder meer in Suriname en (Caribisch) Nederland en op Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

De kerken in Nederland erkennen schuld aan de betrokkenheid van de Nederlandse slavernij. Vandaag kwam de Raad van Kerken met een verklaring.

In de tijd van de Nederlandse slavenhandel hebben de kerken in Nederland geen of onvoldoende respect getoond voor bijbelse en menselijke waarden, staat in de verklaring van de Raad van Kerken.

“Als kerken weten we ons deel van dit schuldig verleden en moeten we vaststellen dat theologie in bepaalde omstandigheden is misbruikt om de slavernij te rechtvaardigen. Miljoenen mensen werden als slaaf gehouden. We erkennen betrokkenheid in het verleden van afzonderlijke kerkleden en van kerkelijke verbanden bij het in stand houden en legitimeren van slavenhandel”, stelt de raad.

In de verklaring richt de Raad van Kerken zich tot nakomelingen van mensen die ooit als slaaf moesten werken, onder meer in Suriname en (Caribisch) Nederland en op Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Gisteravond in Knevel en Van den Brink sprak Klaas van der Kamp, de voorzitter van de Raad van Kerken over een “zwarte holocaust”. “We hebben systematisch de andere kant op gekeken. Theologen hebben de slavernij goedgepraat. Dat doet pijn.”

Arie Slob van de Christenunie liet weten dat dit onderwerp ook in de Kamer zal worden besproken op 27 juni. “Ik vind het betekenisvol omdat ook de overheid hier geschiedenis in heeft.”

Binnenkort is het honderdvijftig jaar geleden dat de Nederlandse slavernij werd afgeschaft. Nederland was een van de laatste landen die zich bezighield met de slavernij.

Bron: EO

9 Reacties op “EO | Kerken erkennen schuld slavernij

 1. Karel Terlingen

  Maak jij nooit fouten Hans? Slappe opmerking naar de redactie.

 2. Binnenkort op KKC:
  Eerste kabinet Pourier wordt geinstalleerd en Ajax wint haar eerste Europacup.
  President Kennedy vermoord en waternoodsramp in Zeeland.
  In aanbouw zijnde Julianabrug stort in en Jacintha Constantia is veroordeeld voor w inkeldiefstallen en overval op een benzinestation.

 3. redactie curacao

  Beste NN,

  Dank voor het attenderen. We zetten het bericht terug naar de juiste datum van 14 juni 2013. Hartelijk dank voor deze opmerking,

  Vriendelijke groeten,
  KKC redactie

 4. Bericht is uit 2013.

 5. De moderne slavernij op Curacao is niet mis. Lokale politici verrijken zich ten koste van de arme bevolking en halen elke regeringsperiode een zilvervloot binnen voor persoonlijk gewin. Ze hebben het goed afgekeken van die vroegere slavendrijvers en weten ook hoe je mensen het zwijgen moet opleggen die de moderne slavernij aan de kaak stellen. Dat heeft “Commandante Wiels” ook mogen ervaren. Over 200 jaar vragen we erkenning van schuld.

  Ik heb nog steeds last van de inval van de Noormannen in de jaren 800-1000 en heb een bloedhekel aan die vikingen..het zit zo diep…ik kan niet meer functioneren en heb een schadevergoeding geeist van die rijke Noren die overal vet geld verdienen aan de olie in de Noordzee. O ja, ik kan me nog goed de Spaanse overheersing en de Franse inlijving herinneren… ik heb er nog slapeloze nachten van… zelf vind ik het schaamteloos dat ik regelmatig de Napoleon-route moet rijden…een claim moet ik nog indienen.. Ik neem eerst een moorkop en een negerzoen en eet het verdriet weg met een jodenkoek. .. nog meer claims..Ik denk nu aan de katholieke kerk en bezin me of mijn voorouders ooit zijn misbruikt als misdienaar tijdens de kruistochten…er liggen zoveel kansen..

 6. Lionfish

  Klopt, het wordt inderdaad tijd om Schotte, zijn rovers en zijn sympatisanten / kiezers eens goed aan te pakken.

 7. Idd er zijn miljarden aan geld en matrialen gestuurd naar de eilanden.alles wordt verbrast .
  Ga
  maar bij jullie hedendaagse slavensrijvers vragen waar al dat geld gebleven is.

 8. heb je geld nodig??
  over de rug van je voorouders?

 9. ericlapas

  Dit is een eerste stap. Nu wordt het langzaam tijd om aan herstelbetaling te gaan werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *