25 C
Willemstad
• donderdag 27 januari 2022 01:08

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Wachten op Gouverneur

- Advertentie -
Formateur stuurt alsnog kopieen documenten

Willemstad – Nu formateur Glenn Camelia in een brief aan waarnemend gouverneur Adèle van der Pluijm-Vrede heeft aangegeven dat hij alle screeningsdocumenten van de beoogde ministers van het politieke kabinet heeft ontvangen, en er voor zal zorgen dat de gouverneur deze ook ontvangt, is het aan de gezagsvrouw om na ontvangst een (nieuwe) datum voor de beëdiging van de nieuwe regering te bepalen.

In de brief schrijft Camelia dat ‘de resultaten van de screening van de kandidaatministers’ niet alleen naar de formateur moeten worden gestuurd, maar dat deze instanties die resultaten ‘ook naar de gouverneur moeten sturen’.

Camelia vervolgt door te stellen: ,,Ik begrijp thans dat enkele instanties de resultaten, aannemelijk per abuis, alleen aan mij hebben meegedeeld (toegestuurd) en niet aan de waarnemend gouverneur”.

De formateur schrijft verder dat hij, alhoewel hij daartoe naar eigen zeggen niet wettelijk is verplicht, uiteraard bereid is de waarnemend gouverneur kopieën die hij wel heeft ontvangen per direct te doen toekomen.

- Advertentie -

Navraag bij directeur Jules Bijl van het Kabinet van de Gouverneur leverde vooralsnog geen informatie op of de beëdiging – eerst gepland voor gisteren 3 juni – alsnog deze week plaatsvindt.

Oppositielid Omayra Leeflang van PAR verklaarde gisteren op Facebook dat het nieuwe kabinet komende vrijdag wordt geïnstalleerd, maar Bijl wilde zich daarover niet uitlaten. ,,Daar kan ik niets over zeggen.”

Statenvoorzitter Mike Franco (PAIS) verklaarde desgevraagd niet op de hoogte te zijn van een nieuwe datum. ,,Leeflang is de gouverneur niet”, zo reageerde Franco op de mededeling van de PAR-politica.

Intrekken ontslag Asjes onmogelijk

Eind vorige week meldde Van der Pluijm-Vrede per brief aan de Staten dat de installatie van de nieuwe politieke regering – die de transitieregering Hodge opvolgt – niet meer maandag kon plaatsvinden vanwege het ontbreken van stukken.

Dit schrijven leidde ertoe dat Statenlid en beoogd premier Ivar Asjes van Pueblo Soberano, die zijn ontslag als parlementariër al had ingediend, hierna een brief aan Statenvoorzitter Franco verzond met het verzoek zijn ontslagaanvraag in te trekken. Volgens Franco was dit echter niet meer mogelijk, de geloofsbrieven van zijn opvolger in de Staten, Sherwin Leonora, waren immers al door de Staten goedgekeurd en naar het Hoofdstembureau en de gouverneur verzonden.

De enige manier om de ontslagaanvraag van Asjes te honoreren, zou zijn als Leonora eerst zitting zou nemen in de Staten om vervolgens direct weer zijn ontslag in te dienen, aldus Franco. ,,De plek die dan vrijkomt zou dan moeten gaan naar de eerstvolgende open plek op de kieslijst.” Dat zou in theorie Helmin Wiels zijn, maar door zijn dood zou Asjes als nummer twee de eerstvolgende kandidaat zijn. De geloofsbrieven van Asjes zouden dan wederom naar het Hoofdstembureau, de gouverneur en de Staten verzonden moeten worden.

Ervan uitgaande dat Asjes door de screening is gekomen, ligt het voor de hand dat de beëdiging van Leonora als het nieuwe Statenlid door zal gaan, terwijl Asjes op een nog bekend te maken tijdstip ingezworen wordt als de nieuwe premier van het politieke kabinet PS/PAIS/PNP/Sulvaran dat steunt op een nipte meerderheid van 11 van de 21 Statenzetels.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | BZV accountant moet toch betalen

Met vonnis De accountant van Bureau Ziektekostenvoorziening moet van de rechter 4,1 miljoen gulden betalen. Accountant Jourdain en twee medewerkers werden ervan verdacht miljoenen te hebben ontvreemd. Diezelfde...

ParadiseFM | Veel auto’s op straat tijdens avondklok

Veel auto’s die zich tijdens de avondklok op de weg begeven hebben geen ontheffing of geldig motief om op straat te zijn. Dat schrijft de Èxtra. Opvallend...

Democracy now! | Wednesday, January 26, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 25 januari 2022

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Wederom 5 atrako’s in een week

Voor de tweede week op rij heeft de politie vijf gewapende overvallen geregistreerd. In de week van 17 tot 23 januari zijn er vier gewapende straatroven en...

Nu.cw | 45 extra zorgmedewerkers ondersteunen CMC

Het Curaçao Medical Center (CMC) heeft inmiddels versterking gekregen van 45 zorgmedewerkers. Dat bevestigt woordvoerster Germaine Gibbs tegenover NU.cw. Vrijdag liet Gibbs weten dat er 29 verpleegkundigen van...
- Advertentie -
- Advertentie -