29 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

SMH | The private chat messages from inside an Australian billionaire’s ‘money machine’

Patrick Begley | Sydney Morning Herald At 28, Edward Craven has built Stake.com into one of the world’s biggest gambling enterprises. But there is another side to its...

Democracy now! | Thursday, February 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Slachtoffer ontvoeringszaak dezelfde avond nog naar huis

Het slachtoffer van de ontvoering aan de Veerisweg woensdagavond is dezelfde avond nog terug naar huis gekeerd. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Informatie over de identiteit...

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...
- Advertisement -spot_img

Emotionele en waarschuwende woorden bij afscheid oude Staten

HomeNieuwsEmotionele en waarschuwende woorden bij afscheid oude Staten

WILLEMSTAD — De zittingsperiode van de Staten van Curaçao die officieel op 10-10-‘10 van start is gegaan werd afgelopen donderdag tijdens een vergadering afgesloten. Tijdens de vergadering klonken naast de traditionele afscheidswoorden, die heel erg emotioneel waren, ook waarschuwingen en verzoeken voor meer respect en een einde aan de verdeeldheid in de samenleving. “Laat je nooit gijzelen door iets of iemand, die het belang van het eiland niet op de eerste plaats heeft staan”, zei scheidend Statenvoorzitter Dean Rozier.

De vergadering werd, zoals steeds de afgelopen periode, alleen maar bijgewoond door de fracties van de voormalige oppositie, die een meerderheid in het parlement hadden gekregen, nadat de parlementariers Dean Rozier en Eugène Cleopa hun steun voor het kabinet Schotte hadden ingetrokken.

De vergadering van de Staten werd geleid door Rozier, die door een meerderheid van twaalf leden tot voorzitter was gekozen.
Zijn waarnemer, FOL-lid Anthony Godett, heeft zijn Statenlidmaatschap na de voor zijn partij desastreus verlopen verkiezingen van 19 oktober opgezegd en was afgelopen donderdag dan ook al geen lid van de Staten meer.
Zijn zetel is voor enkele dagen ingenomen door partijgenoot Juniel Carolina.
In de laatste vergadering van de oude Staten werd ook een wetsaanpassing aangenomen om het dragen van helmen voor quadrijders verplicht te stellen.

In zijn ‘afscheidswoord’ greep PNP’er Humphrey Davelaar dit feit aan om aan te geven dat de oude Staten tot op hun laatste werkdag nog voor het volk aan het werk waren.
De PNP-leider roemde het feit dat de Staten in de afgelopen periode ervoor hebben gezorgd dat tal van wetten ingevoerd konden worden, zoals de screeningswet en de wet voor de Bijzondere opsporingsbevoegdheden (BOB).
Davelaar stond ook stil bij het functioneren van het parlement in de afgelopen jaren en terugkijkend constateerde hij dat hij vele zaken in het parlement heeft meegemaakt, die niet stroken met de eed die Statenleden afleggen bij het aanvaarden van hun ambt.

Respect dient volgens hem in de komende jaren de boventoon te voeren, aldus Davelaar, die van mening is dat er onder de bevolking, ‘een honger bestaat naar respect’ en dat Statenleden in dit verband het goede voorbeeld dienen te geven.
Opvallend was ook de interventie van onafhankelijk lid Cleopa, die bij zijn afscheidswoord veel ruimte nam om zijn voormalige fractievoorzitter Eunice Eisden, met wie hij twee jaar lang in dezelfde fractie van de MAN zat, te bedanken voor alles wat hij in deze periode van haar had geleerd.
Cleopa werd door tal van sprekers geroemd voor het lef en de durf die hij had getoond door zijn steun voor de coalitie in te trekken en alles wat hij als gevolg hiervan had moeten doormaken.

Cleopa, die zijn parlementaire loopbaan voortzet als lid van de Pais-fractie, had tijdens zijn vele bedankjes ook een dankwoord voor zijn oude partij, de MAN.

PAR-lid Malvina Cecilia keert niet meer terug in de nieuwe Staten. Zij omschreef haar afscheid eerder deze week, als een ‘afscheid met een traan en een glimlach’.
Zij stelde trots te zijn om haar eiland te hebben mogen dienen en de mogelijkheden die zij als parlementariër heeft gekregen om Curaçao in het buitenland te vertegenwoordigen.
Net zoals Cecilia, had partij- en fractiegenoot Dennis Jackson ook veel mensen te bedanken, zoals onder meer voormalig Statenvoorzitter Ivar Asjes.

Hij deed een dramatische oproep aan zijn toehoorders om een einde te maken aan de ‘periode van verdeeldheid en vijandigheid in de samenleving.
Dit is de verkeerde weg’, aldus Jackson.

Magali Jacoba, ook lid van de PAR-fractie betreurde op haar beurt het gebrek aan interactie tussen oppositie en coalitie in de Staten.
Zij hield er tevens een pleidooi voor om het niveau van functioneren van het parlement te verhogen.

Juniel Carolina van de FOL is slechts enkele dagen lid van de Staten geweest.
In zijn afscheidstoespraak stond hij met name stil bij de toekomst.
Hij kondigde aan dat de strijd van FOL-medeoprichter Wilson ‘Papa’ Godett en zijn zoon Anthony Godett zal worden voortgezet.
Hij betreurde verder dat de FOL niet in de nieuwe Staten terugkeert, maar gaf aan dat zelfs voor de personen die geen stem op zijn partij hebben uitgebracht de ‘deur altijd open zal blijven staan’.

Zita Jesus-Leito hekelde in haar toespraak het feit dat de Staten in de afgelopen periode geen gebruik van hun vragenrecht hebben kunnen maken.
Zo constateerde ze dat de PAR-fractie meer dan 300 brieven naar de regering heeft gestuurd, maar slechts sporadisch hierop antwoorden heeft gekregen.
Zij drong aan op herinvoering van het vragenhalfuurtje in de Staten, zodat Statenleden tenminste op deze wijze hun vragen beantwoord kunnen krijgen.

PAR-leider Emily de Jongh- Elhage stelde hoop in de toekomst te hebben en gaf aan dat de reorganisatie van de partij in de komende periode prioriteit zal krijgen en dat de PAR sterk terug zal komen.
Het laatste woord in de vergadering was voor Statenvoorzitter Rozier, die verwees naar de driesterren- tatoeage op zijn hand.

“Deze drie sterren staan voor liefde, hoop en geloof.”

Volgens Rozier heeft hij zich gedurende zijn leven en zijn relatief kortstondige politieke loopbaan, altijd laten inspireren door deze drie factoren.
Hij riep de nieuwe Statenleden op om zich ook hierdoor te laten inspireren, zodat er een einde kan komen aan de verdeeld op het eiland.

Rozier stond stil bij de verschillende littekens die hij, maar ook Curaçao, in de afgelopen maanden hebben opgelopen, terwijl hij eindigde met een oproep aan het Curaçaose volk:

Laat je nooit gijzelen door iets of iemand, die het belang van het eiland niet op de eerste plaats heeft staan.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties