30 C
Willemstad
• zaterdag 15 mei 2021 17:45

PBC | Curaçaose stranden per direct weer open

Persbureau Curacao De stranden op Curaçao zijn per direct weer open. Het juridisch verbod blijkt in de ministeriele beschikking helemaal niet te bestaan. De regering communiceerde dat op...

PBC | Bicentini wil Hiddink graag opvolgen

Persbureau Curacao Bicentini is bereid te praten over een terugkeer naar Curaçao om Hiddink tijdelijk op te volgen. De voormalige bondscoach van Curaçao zegt nog niet te zijn...

AD | Stormloop op vakanties: extra TUI vluchten naar Curaçao en Aruba

Sanne Meijer | Algemeen Dagblad Dat we vanaf vandaag weer in het vliegtuig mogen springen naar een aantal bestemmingen, hebben reisorganisaties geweten. De telefoon staat roodgloeiend. ,,Alles wijst erop dat vandaag...

PBC | Knops dreigt Pisas met intrekken coronasteun Curaçao

Persbureau Curacao Staatssecretaris Knops laat er geen misverstand over bestaan. Indien de nog aan te treden regering Pisas niet deelneemt aan het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling,...

PBC | Stranden Curaçao per direct weer open

Persbureau Curacao De stranden op Curaçao zijn per direct weer open. Het juridisch verbod blijkt in de ministeriele beschikking helemaal niet te bestaan. De regering communiceerde dat op...

PBC | Frontale botsing eindigt in derde dode dit jaar

Persbureau Curacao Gisteravond is bij een frontale botsing een dodelijk slachtoffer gevallen. Het ongeluk gebeurde op de kaya Mitologia ter hoogte van de White House Snèk net voor...
- Advertisement -spot_img

Elsevier | Zo ziet Trumps tijdelijke moslimban eruit

HomeMediaElsevier | Zo ziet Trumps tijdelijke moslimban eruit

Elif Isitman

donald_trump
Zo ziet Trumps tijdelijke moslimban eruit

Bezoekers uit zeven islamitische landen zijn de komende drie maanden niet welkom in de Verenigde Staten. Het gaat om mensen uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië. Op die manier wil de Amerikaanse president Donald Trump radicale moslims voorlopig uit de Verenigde Staten houden.

De maatregel moet de Amerikanen beschermen tegen terreuraanvallen, zegt Trump over zijn voorstel.

Ook geen vluchtelingen

Drie maanden lang mogen bezoekers uit de genoemde landen Amerika niet in. Binnen die tijd moeten autoriteiten met een stringenter screeningproces komen voor migranten en bezoekers, aldus Trump.

De nieuwe president bepaalde per decreet dat bezoekers uit die zeven landen voorlopig niet welkom zijn. Daarnaast laat hij de komende vier maanden ook geen vluchtelingen toe in zijn land.

Een uitzondering maakt hij voor christenen uit Syrië. Straks zijn bovendien alleen vluchtelingen welkom uit landen ‘die de Verenigde Staten steunen en van Amerikanen houden’. Het feit dat hij alleen christenen wil toelaten, werd door juridische experts in twijfel getrokken. Het zou tegen de grondwet ingaan.

Kritiek maar ook steun

De Raad voor Amerikaans-Islamitische Relaties stapt mogelijk naar de rechter. Volgens de Raad richt Trump zich hierbij doelbewust op moslims vanwege hun religie, iets wat tegen de grondwettelijke vrijheid van godsdienst in zou gaan. Maar omdat christenen vaker het onderwerp zijn van vervolging in Syrië zou het ook kunnen dat het voorstel wel in lijn met de grondwet is.

‘Hij voert een discriminerende ban op moslims door onder het voorwendsel van nationale veiligheid,’ zegt Greg Chen van de Amerikaanse vereniging voor immigratieadvocaten.

Trump krijgt steun van de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan: ‘We zijn een meelevend land, en ik ben voor de opvang van vluchtelingen, maar het is tijd om onze visaprocedures te versterken,’ zei Ryan in een verklaring.

Het is een maatregel die Trump tijdens zijn campagne al voorstelde, een ban op immigranten uit moslimlanden. Hij sprak toen onder meer van een religieuze toetsing voor immigranten, een voorstel wat ook weer door critici werd afgedaan als ongrondwettelijk.

De Egyptische luchtvaartmaatschappij EgyptAir bracht Trumps ban zaterdagmiddag al gelijk in de praktijk: vijf Irakezen en een passagier uit Jemen werden bij een overstap van een vlucht van Caïro naar New York geweerd.

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. IT DOES NOT MAKE SENSE.
    De uitdaging in het bestrijden van terrorisme kan niet gereduceerd worden tot een immigratie probleem.

    Al in 2015 in een rapport van de Rand Corporation, werd de dreiging vanuit moslim-landen betwist. Rand gaf aan dat sinds 1990, de meerderheid van de 182 terroristische plotters die werden geïnspireerd door een ‘jihadi ideologie’ en die probeerde een aanslag te plegen in de Verenigde Staten (VS) of op VS doelwitten, al in de VS waren. “Ze hoefde niet te reizen naar de Verenigde Staten, zij hadden geen documentatie nodig — zij waren Amerikanen,” Rand’s bevindingen worden bevestigt in een recent rapport van ‘The International-Security Program of New America’, een denktank uit Washington. Hierin wordt gesteld; “De grote meerderheid van jihadistische terroristen in de VS zijn Amerikaanse burgers of legale ingezetenen en geen buitenlandse infiltranten”. Nog opmerkelijker is, “elke terroristische aanslag binnen de VS sinds 9/11 was door een VS staatsburger of ‘legal resident’ uitgevoerd. Vaak bekeerlingen.

    Former Secretary of State Madeleine Albright tweeted: “I was raised Catholic, became Episcopalian & found out later my family was Jewish. I stand ready to register as Muslim in #solidarity.”

  2. En waarom Saudie Arabie niet? De meeste 9-11 terroristen kwamen daar vandaan.
    Trump heeft zeker teveel belangen daar. De man klopt voor geen meter.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties