30 C
Willemstad
• zaterdag 22 juni 2024

Extra | Journaal 21 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, June 20, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, June 19, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Elsevier | Rutte komt met lockdown, maar wel een ‘intelligente’

HomeMediaElsevier | Rutte komt met lockdown, maar wel een ‘intelligente’
Premier Rutte en minister Grapperhaus | ANP Bart Maat

Premier Mark Rutte noemt het ‘een intelligente lockdown’ of ‘een gerichte lockdown’, maar de verschillen met de door Thierry Baudet en Geert Wilders gewenste totale lockdown worden nu kleiner.

Op hun persconferentie maandagavond kondigden premier Rutte en de direct bij de coronacrisis betrokken ministers strenge maatregelen aan om de verdere verspreiding van het virus te beperken. Alle samenkomsten zijn tot 1 juni verboden. Als drie of meer mensen geen anderhalve meter uit elkaar blijven, is sprake van verboden groepsvorming en daar staan boetes tot 400 euro op. Alleen voor spelende kinderen geldt een uitzondering. Winkels moeten een streng deurbeleid gaan voeren om te voorkomen dat mensen te dicht bij elkaar komen. Justitie dreigt met boetes van 4.000 euro.

Op de hoogte blijven van de laatste achtergronden en commentaren van Elsevier Weekblad? Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief

Iedereen moet zoveel mogelijk binnen blijven. Wie ziek is en koorts heeft, mag al helemaal niet meer buiten komen en zijn gezinsleden ook niet. Behalve als zij in de zorg of andere essentiële beroepen werken. Kappers en nagelstudio’s moeten met onmiddellijke ingang hun bedrijfsactiviteiten staken.

Rutte ergert zich wild

Rutte zei dat hij zich afgelopen weekeinde wild had geërgerd aan de mensen die kennelijk de vermaningen niet serieus namen: ‘Er waren zelfs schijt aan corona feestjes.’

Het is de bedoeling dat behalve de politie, ook de burgemeesters gaan handhaven. Dit is geen sinecure, want de maatregelen kennen nogal wat uitzonderingen. Er wordt een klemmend beroep op mensen gedaan om niet naar buiten te gaan, maar als je een frisse neus wilt halen en je bent met maximaal drie personen, dan mag het wel.

Uit de opmerkingen van minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus viel op te maken dat drie mensen die géén anderhalve meter afstand houden, níet zullen worden beboet. Pas bij een groepje van vier komen de autoriteiten in actie.

Begrafenissen en bruiloften zonder samenkomst

Burgemeesters kunnen bestuurlijke boetes opleggen en zijn daarbij doorgaans sneller dan Justitie. Er geldt nu een Gecoördineerde Regionale Incidentsbestrijdings Procedure 4 (GRIP4), waarbij burgemeesters locaties zoals campings en stranden kunnen afsluiten. Toegang is dan niet meer mogelijk. Ook bij begrafenissen en bruiloften mogen geen groepen mensen zich meer verzamelen. Voor markten wordt echter een uitzondering gemaakt. Daar komen weliswaar ook veel mensen bijeen, maar volgens minister Grapperhaus ‘spelen markten een rol in de voedselvoorziening en moet er een speciale regeling voor worden getroffen’.

De premier en de minister van Justitie wekten enige verwarring met hun mededeling dat de maatregelen gelden tot 1 juni, terwijl ze ook zeiden dat de cafés en restaurants tot 6 april gesloten moesten blijven. Vicepremier Hugo de Jonge (CDA) schiep enige helderheid door vooruit te lopen op de waarschijnlijke verlenging van het horecaverbod na 6 april.

De Tweede Kamer vergadert donderdag opnieuw over het crisisbeleid. Vorige week schaarden de oppositie zich achter het kabinet met uitzondering van PVV en FVD. Die fracties drongen aan op een totale lockdown. De vraag is nu of beide partijen gaan hameren op de vele uitzonderingen van Ruttes ‘intelligente lockdown’, dan het kabinet zullen prijzen omdat het steeds meer in de richting gaat van wat PVV en FVD voorstaan.

Bron: Elsevier

10 reacties

 1. Elsevier | Rutte komt met lockdown, maar wel een ‘intelligente’

  This is pure horse manure. Pappen en nathouden.

  Alleen voor spelende kinderen geldt een uitzondering.
  Weer fout.

  Voor markten wordt echter een uitzondering gemaakt.
  Ook fout.

  En ga zo maar door.

  Er zullen veel mensen sterven vanwege Rutte, Johnson, Trump etc.

  Huwan is weer open voor business. En de rest maar doormodderen.

 2. Mensen als @Wim waren al racist voordat ze hierheen verkasten dat als eerste.
  En @Clapas die neem je toch niet serieus, die waait met alle winden mee, zolang hij maar aan z’n ontlading komt!

 3. Beflapas, Ik huurde ooit een huis van een Curacaoenaar (eigenlijk was het een vrouw, maar hoe schrijf je dat?) die alleen aan macambas wilde verhuren en niet aan YdK.

  Was hij racist? Nee, hij maakte gewoon een goede risico analyse, wilde maandelijks zijn huur ontvangen en zijn huis schadevrij terug.

 4. Volgens @Wim, “als je de Curacaoenaar leert kennen wordt je vanzelf racist.”

  Racist weet ik niet maar het is wel zo dat de Curacaoënaar zijn eigen ras discrimineert. Helaas is nooit onderzoek naar verricht dus de oorzaak is niet bekend, het zou best kunnen dat het komt doordat slavenhouders vroeger slaven in huis en land slaven verdeelden.

  Eén ding is zeker discriminatie heeft te maken met minachting van een ander, een ander niets of veel minder gunnen dan jezelf en daar is de hele Curaçaose samenleving op gebaseerd.

  Ik kan niet zeggen dat Chebu Sluis, Paul de Geus, Emsly Trump, Betrian en andere zwarten hier racisten zijn, één ding is zeker zij zien zich zelf wel als een soort superieure neger die meer verdienen dan anderen.

  Het zelfde zien we ook in de regering, Koeiman en anderen hebben zo veel minachting (discrimineerden) voor de bevolking dat een groep onderstaandstrekkers in armoede zonder water en licht leefden.

  Alle vormen van corruptie, zelfverrijking ten koste van anderen hier op Curaçao komt door discriminatie.

 5. Grappig dat alle Curacaose racisten, in een ver verleden per boot naar Curacao gebracht, bij de eerste beste tegenslag wel hun handje ophouden bij het door hen verafschuwde Nederland of er zelfs het vliegtuig naar toe nemen om er lui te gaan leven in de bijstand en/of criminaliteit.

 6. Asielzoekers?? De meesten op, enkele uitzondering na, belanden in de criminaliteit
  De Venezolanen?? De meesten op, op enkele uitzondering na, belanden in de criminaliteit. Kijk maar wat ze allemaal meenemen in die boten.
  DAN MAAR RACIST!!!!

 7. Het gaat hier om twee racistische partijen die ook zonder Corona virus weer grenscontrole wilde invoeren om zo asiel zoekers en anderen buiten te houden.

  Hetzelfde wat wij doen op Curacao met mensen uit Venezuela.. Wij dus racisten

 8. “De door Thierry Baudet en Geert Wilders gewenste totale lockdown.” Het probleem is dat de voorgestelde lockdown van deze twee partijen niets te maken heeft met het Corona virus.

  Het gaat hier om twee racistische partijen die ook zonder Corona virus weer grenscontrole wilde invoeren om zo asiel zoekers en anderen buiten te houden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties