28 C
Willemstad
• maandag 5 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

Elsevier | Ollongren wist vorige week al van privacy-rapport: wat staat erin?

HomeMediaElsevier | Ollongren wist vorige week al van privacy-rapport: wat staat erin?

Door Elif Isitman

CTIVD bezorgd over privacy bij uitwisseling gegevens met buitenlandse diensten | ANP

Bij de uitwisseling van informatie over vermeende jihadisten door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) met buitenlandse partners, is de privacy onvoldoende gegarandeerd, blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport. Nu blijkt dat minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) vorige week al op de hoogte was van die conclusie – nog voor het referendum over de Sleepwet.

De conclusies uit het rapport van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) raken direct aan de zorgen van tegenstanders van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel bekend als ‘de Sleepwet’. Daarover werd afgelopen week op dezelfde dag als de gemeenteraadsverkiezingen een referendum gehouden, waarbij de tegenstanders met een nipte meerderheid overheersten.

Ollongren publiceerde donderdag pas

Jantine Kervel, plaatsvervangend secretaris van de CTIVD, zei donderdag op BNR Nieuwsradio dat Ollongren vorige week al op de hoogte was van de uitkomsten van het rapport. Toch werd het document donderdag pas gepubliceerd. Wat staat er precies in?

Lees het commentaar van Eric Vrijsen: Nederland vrijwel perfect verdeeld over de Sleepwet: wat nu?

De belangrijkste conclusie van de CTIVD is dat er aanvullende maatregelen nodig zijn om de privacy van burgers bij de gegevensuitwisseling over vermeende jihadisten te garanderen. Volgens de toezichthouder zijn er momenteel onvoldoende duidelijke gezamenlijke afspraken over onder meer het opnemen van persoonsgegevens in de databank, de betrouwbaarheid van die gegevens, het beheer van de databank door de AIVD, en het vernietigen van inmiddels irrelevante gegevens.

Bij het opsporen van mogelijke terroristen werkt de AIVD samen met geheime diensten in andere landen. Daarmee worden persoonsgegevens uitgewisseld, opgeslagen en verwerkt.

Onrechtmatigheden, maar verder blijft AIVD binnen wet

Er zijn volgens de CTIVD twee structurele onrechtmatigheden bij die praktijk: er wordt geen risicoweging gemaakt voordat er met een buitenlandse inlichtingendienst wordt samengewerkt, en de betrouwbaarheid van de door de AIVD verstrekte persoonsgegevens wordt niet geduid. Er zijn wel meer waarborgen nodig, zegt de CTIVD, maar de AIVD blijft in de huidige uitvoeringspraktijk wel ‘grotendeels binnen de kaders van de wet’.

Tijdens het referendum over de Sleepwet was de uitwisseling van gegevens met buitenlandse partners een van de kritiekpunten van tegenstanders. Ngo’s en privacy-activisten vrezen dat gegevens van burgers mogelijk in handen kunnen vallen van corrupte regimes in het buitenland.

Een woordvoerder van Ollongren laat donderdag overigens weten dat er geen sprake is geweest van traineren en dat het rapport ‘zo snel als mogelijk’ naar de Tweede Kamer is gegaan en is geopenbaard.

Volgens de woordvoerder is de publicatie van het document vertraagd vanwege de onderhandelingen met buitenlandse inlichtingendiensten, die niet achter het publiceren van bepaalde delen van het rapport zouden hebben gestaan. Ollongren besloot volgens de woordvoerder vervolgens om toch tot publicatie over te gaan en geen delen van het rapport te censureren.

Bron: Elsevier

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties