27 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

El Hakim erkent schuld

Succes Dok afhankelijk van ontwikkeling Curaçao Maritime Center 

Willemstad – Minister Nasser El Hakim (MFK) van Economische Ontwikkeling geeft toe dat droogdok CDM onlangs een schuld aan havenbedrijf CPA heeft erkend van 35 miljoen gulden, zoals deze krant gisteren op basis van de contracten onthulde.   Zelf verklaarde hij vorige maand publiekelijk dat de Curaçaose Dok Maatschappij (CDM) ‘schuldenvrij’ was gemaakt.
Vanuit Libanon zei hij gistermiddag tegenover Telenotisia dat het correct is dat de vordering van Curaçao Ports Authority (CPA) aan CDM nu is geformaliseerd, maar dat dit een deel van de oplossing is nadat opeenvolgende regeringen vijfentwintig jaar lang om de hete brij heen hebben gedraaid.
In een nieuw persbericht, gisteravond uitgestuurd, erkent hij formeel de schuldpositie van 35.075.102,56 gulden, maar stelt dat desondanks het akkoord tussen CPA en CDM een ‘winwin’ is voor beide overheids- nv’s.

- Advertentie -

Met de ‘oplossing’ kan CDM nu voor het eerst goed gaan draaien, aldus de demissionaire bewindsman.
Dat gebeurt mede aan de hand van een masterplan voor de ontwikkeling van het Curaçao Maritime Center, dat niet alléén is gericht op scheepsreparatie maar waarbij naast het Dok verschillende private ondernemingen aanverwante producten en diensten zullen leveren.
De CDM-werkmaatschappij gaat hetzelfde werk of zelfs méér dan nu verrichten op een kleiner stuk terrein; in het vrijkomende gebied en langs de kaden kan CDM Holding dan sublease-contracten aangaan.

Met de hiermee verkregen gelden en deels uit de concessie kan het Dok dan langzamerhand de astronomische schuld van 35 miljoen aan CPA beginnen af te lossen.
Ook CDM-directeur Errol Martina zegt dat de dokmaatschappij eerst gezond moet gaan draaien, in staat moet worden gesteld om geld te verdienen om vervolgens de oude – eerder jarenlang betwiste en nu dus recentelijk erkende – schuld te kunnen afbouwen.

Martina bevestigt dat dit ‘gedeeltelijk’ via de te betalen concessiegelden aan CPA gebeurt. Direct opeisbaar, zoals wel in het door hem en CPA-directeur Humberto de Castro ondertekende contract staat, is ‘natuurlijk volstrekt onmogelijk’.
Martina geeft toe dat het inderdaad zo is opgenomen in de Termination Agreement – de overeenkomst die door minister El Hakim niet werd genoemd in zijn persbericht van eind juli; daarin noemde hij enkel de Concession and Lease Agreement – maar CDM is bij lange na niet in staat dit bedrag ineens op te hoesten.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -