27 C
Willemstad
• zaterdag 19 juni 2021 07:36

Laatste reacties

- Advertentie -

Eilandgevoel

Xichela Liberia
Xichela Liberia

In deze rubriek laat Ben van der Heijden studenten aan het woord die op Curaçao werken. Zij vertellen onder andere iets over hun kijk op het eiland, wat ze er doen en hoe het leven op Curaçao hen bevalt.

Ben van der Heijden is ook tijdelijk op Curaçao en maakt als stagiair voor de komende drie maanden deel uit van de Amigoe-redactie.

Ben volgt de opleiding JournaIistiek in Tilburg, waar hij komend studiejaar in hoopt af te studeren.

- Advertentie -

De Curaçaose Xichela Liberia uit Amsterdam is voor een half jaar afgereisd naar het eiland. De 23-jarige studente van de dansacademie Lucia Marthas loopt stage bij de Fina Dance Art School, waar ze aan een theaterstuk werkt met kinderen uit de wijken Bándabou en Tera Kòrá. Naast haar passie voor dansen is ook haar familie erg belangrijk.


Hoe is het om met deze jongeren te werken
?

“Elke dag is anders. De kinderen krijgen gratis les van ons. Het betekent veel voor mij dat ze er iedere dag weer zijn. Met de motivatie zit het dus wel goed, maar soms is het zoeken naar energie bij de jongeren. Zelf energie uitstralen is daarom belangrijk. Die uitstraling wordt vanzelf gekopieerd. Het is belangrijk om als docente een goed voorbeeld te zijn. Het werk is in sommige opzichten mentaal best zwaar, maar het lesgeven op zich niet. Maar er komt zoveel meer bij kijken. Voor het theaterstuk regel ik ook de kledij en dergelijke. Daarnaast houd ik contact met de ouders van de kinderen. Nu ben ik twee weken bezig met de jongeren. We werken naar de voorstelling toe, die gepland staat op 20 en 21 september.”


Je bent geboren op Curaçao. Hoe speciaal is dit eiland voor jou
?

“Ondanks de minder leuke dingen die je hoort over Curaçao houd ik van ‘mijn’ eiland. Ik ben supertrots op waar ik vandaan kom. De stranden, het eten, de feestjes: de sfeer is gewoon lekker ontspannen. En dat heb je in Nederland niet. Alles moet daar precies gaan zoals het moet gaan. Het komt stressvol over. Hier op het eiland voel je die druk veel minder.

Dat mijn familie hier woont, maakt het ook speciaal. Activiteiten met hen doen zijn voor mij de mooiste momenten hier. Eén keer per jaar kom ik voor vier werken over. Nu blijf ik dus voor een langere tijd, maar dat maakt het vertrek straks alleen maar zwaarder. Het voelt alsof ik mijn leven hier alweer heb opgebouwd. En als ik dan weer in het vliegtuig naar Nederland zit, ben ik net een baby die alleen maar kan huilen. Het is moeilijk om ze achter te laten.”


De trots op het eiland is vast een reden om na je studie weer voorgoed terug te komen
?

“Ik ben altijd veel bezig met mijn toekomst. Stilzitten is niets voor mij. Ik zit in het laatste jaar van mijn opleiding. Daarna ben ik echter niet van plan om terug te keren naar Curaçao. Voor een aantal jaren verhuis ik na mijn studie naar Londen. Daar ga ik dansen in een musical. Na een tijd kijken we wel weer verder. Misschien is Amerika dan de volgende stap.”


Wat voor tips wil je andere stagiaires meegeven
?

“Kijk uit met het verkeer. Wees alert op jezelf, maar ook op anderen. Je moet voor twee mensen opletten. Je hoort veel negatieve dingen, maar wees niet bang. In Amsterdam, Den Haag of Rotterdam is er ook criminaliteit. En leer het eiland vooral kennen. Ga niet alleen maar zuipen in de kroeg. Er is hier zoveel meer. Ga duiken of ga de grotten in. Het geeft je vast een beter gevoel.”

Bron: Amigoe

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Friday, June 18, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NOS | Rapper Josylvio weer vrijgelaten uit cel op Curaçao, ‘reispapieren toch in orde’

De Nederlandse rapper Josylvio is na een nacht in de cel op Curaçao weer vrijgelaten. Hij was opgepakt wegens belediging en verstoring van de openbare orde. Bij aankomst...

PBC | MFK wil online goksector belasten om AOV belastingvrij te maken

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De MFK wil een apart OB-tarief introduceren van 9 procent voor de online goksector op Curaçao. Met de 270 miljoen gulden die dat op...

PBC | Politie waarschuwt botenbezitters bij Caracasbaai

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bezitters van Boten en Sea Doo’s veroorzaken volgens de politie regelmatig problemen bij Caracasbaai. Daar parkeren zij hun auto’s en trailers overal waar het...

PBC | Vier mensen positief

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vier mensen zijn gisteren positief getest. Twee besmettingen kwamen van buiten, twee waren lokaal. In totaal werden er 1021 testen afgenomen. Een testratio derhalve...
- Advertentie -