27 C
Willemstad
• maandag 8 maart 2021 21:06

Democracy now! | Monday, March 8, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 8 maart 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Noodregeling met drie maanden verlengd

Persbureau Curacao De avondklok wordt teruggezet naar 22.00 uur en is van kracht tot 4.30 uur. De maatregel gaat per direct in. De noodregeling is daarnaast verlengd met...

NOS | ‘Diepste recessie ooit’ voor Aruba, IMF adviseert belastinghervormingen

Als gevolg van de coronacrisis is de staatsschuld van Aruba vorig jaar opgelopen tot ruim 2,5 miljard euro. Dat komt overeen met 117 procent van het bruto...

PBC | Moord Godett gevolg van oude familievete

Persbureau Curacao De moord op politicus Almier Godett is het gevolg van een oude vete in de familie Godett. Almier is zondagochtend een uit de hand gelopen ruzie gaan...

PBC | Aantal coronabesmettingen stijgt weer op Curaçao

Persbureau Curacao Het aantal coronabesmettingen op Curaçao is de afgelopen dagen flink gestegen. 38 mensen werden dit weekend positief getest op 920 uitgevoerde testen. Een testratio van 4,1 procent....
- Advertisement -

Meest gelezen afgelopen maand

Home Bron Amigoe Eilandgevoel

Eilandgevoel

Xichela Liberia
Xichela Liberia

In deze rubriek laat Ben van der Heijden studenten aan het woord die op Curaçao werken. Zij vertellen onder andere iets over hun kijk op het eiland, wat ze er doen en hoe het leven op Curaçao hen bevalt.

Ben van der Heijden is ook tijdelijk op Curaçao en maakt als stagiair voor de komende drie maanden deel uit van de Amigoe-redactie.

Ben volgt de opleiding JournaIistiek in Tilburg, waar hij komend studiejaar in hoopt af te studeren.

De Curaçaose Xichela Liberia uit Amsterdam is voor een half jaar afgereisd naar het eiland. De 23-jarige studente van de dansacademie Lucia Marthas loopt stage bij de Fina Dance Art School, waar ze aan een theaterstuk werkt met kinderen uit de wijken Bándabou en Tera Kòrá. Naast haar passie voor dansen is ook haar familie erg belangrijk.


Hoe is het om met deze jongeren te werken
?

“Elke dag is anders. De kinderen krijgen gratis les van ons. Het betekent veel voor mij dat ze er iedere dag weer zijn. Met de motivatie zit het dus wel goed, maar soms is het zoeken naar energie bij de jongeren. Zelf energie uitstralen is daarom belangrijk. Die uitstraling wordt vanzelf gekopieerd. Het is belangrijk om als docente een goed voorbeeld te zijn. Het werk is in sommige opzichten mentaal best zwaar, maar het lesgeven op zich niet. Maar er komt zoveel meer bij kijken. Voor het theaterstuk regel ik ook de kledij en dergelijke. Daarnaast houd ik contact met de ouders van de kinderen. Nu ben ik twee weken bezig met de jongeren. We werken naar de voorstelling toe, die gepland staat op 20 en 21 september.”


Je bent geboren op Curaçao. Hoe speciaal is dit eiland voor jou
?

“Ondanks de minder leuke dingen die je hoort over Curaçao houd ik van ‘mijn’ eiland. Ik ben supertrots op waar ik vandaan kom. De stranden, het eten, de feestjes: de sfeer is gewoon lekker ontspannen. En dat heb je in Nederland niet. Alles moet daar precies gaan zoals het moet gaan. Het komt stressvol over. Hier op het eiland voel je die druk veel minder.

Dat mijn familie hier woont, maakt het ook speciaal. Activiteiten met hen doen zijn voor mij de mooiste momenten hier. Eén keer per jaar kom ik voor vier werken over. Nu blijf ik dus voor een langere tijd, maar dat maakt het vertrek straks alleen maar zwaarder. Het voelt alsof ik mijn leven hier alweer heb opgebouwd. En als ik dan weer in het vliegtuig naar Nederland zit, ben ik net een baby die alleen maar kan huilen. Het is moeilijk om ze achter te laten.”


De trots op het eiland is vast een reden om na je studie weer voorgoed terug te komen
?

“Ik ben altijd veel bezig met mijn toekomst. Stilzitten is niets voor mij. Ik zit in het laatste jaar van mijn opleiding. Daarna ben ik echter niet van plan om terug te keren naar Curaçao. Voor een aantal jaren verhuis ik na mijn studie naar Londen. Daar ga ik dansen in een musical. Na een tijd kijken we wel weer verder. Misschien is Amerika dan de volgende stap.”


Wat voor tips wil je andere stagiaires meegeven
?

“Kijk uit met het verkeer. Wees alert op jezelf, maar ook op anderen. Je moet voor twee mensen opletten. Je hoort veel negatieve dingen, maar wees niet bang. In Amsterdam, Den Haag of Rotterdam is er ook criminaliteit. En leer het eiland vooral kennen. Ga niet alleen maar zuipen in de kroeg. Er is hier zoveel meer. Ga duiken of ga de grotten in. Het geeft je vast een beter gevoel.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties