27 C
Willemstad
• zaterdag 15 mei 2021 01:26

Telegraaf | ’Vakantie naar Aruba en Curaçao mag ook weer’

Yteke de Jong en Koen Nederhof AMSTERDAM - Het reisadvies voor Aruba en Curaçao gaat op geel. Dat bevestigt het Arubaanse bureau voor Toerisme. Eerder deze week werd...

Democracy now! | Friday, May 14, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 14 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Eerste stap naar vaste muziekles op school

Curaçao heeft een eerste stap gezet op weg naar structureel muziekonderwijs in het lesprogramma op de basisscholen, zo meldt het Curaçaohuis in Den Haag in een post...

Nu.cw | Gerstenbluth waarschuwt: ‘Stijging besmettingen in korte tijd nog steeds mogelijk’

Rick Hart Epidemioloog Izzy Gerstenbluth waarschuwt voor een hausse in besmettingen in korte tijd. Dinsdag en woensdag rapporteerde de afdeling Epidemiologie geen besmettingen, maar gisteren waren het er...

PBC | Zondag ode aan jarige Maxima op de Emmabrug

Persbureau Curacao Randal Corsen speelt komende zondag koningin Maxima toe voor haar 50ste verjaardag vanaf de Emmabrug op Curaçao. Hij doet dat samen met Jadah van Dijk en Tania...
- Advertisement -spot_img

Eigenaar vrijgelaten, manager opgepakt voor koperheling

HomeMediaEigenaar vrijgelaten, manager opgepakt voor koperheling

koperdiefstal-2
Eigenaar vrijgelaten, manager opgepakt voor koperheling

WILLEMSTAD — De general manager van een bedrijf in Zeelandia, de man N.V.J.L. (32) afkomstig uit de Dominicaanse Republiek, werd gisterochtend op de werkvloer opgepakt in verband met koperdiefstal.

Het betreft de manager van hetzelfde bedrijf waarvan de eigenaar, de man L.M. (57), afgelopen vrijdag werd opgepakt voor heling van gestolen kopermateriaal.

Inmiddels is M. weer vrijgelaten, nadat de rechter-commissaris (RC) zijn aanhouding had getoetst.

De RC heeft na de toetsing uiteindelijk geoordeeld dat het onderzoek van het OM onvolledig was. Hierdoor waren de aanhouding van, en de inverzekeringstelling van de verdachte M. onzorgvuldig en derhalve onredelijk, aldus de persmedewerker van het gerecht, Bas Jussen, desgevraagd.

Verdere inhoudelijke informatie over de zaak kan het gerecht niet verschaffen, voegde hij daaraan toe. De hechtenis van de man werd dus opgeheven en is dus geen verdachte meer en het OM kan hiertegen niet in hoger beroep gaan. Het is wel een feit dat de man op heterdaad werd betrapt met koper dat medewerkers van Aqualectra en Refineria Isla hadden herkend als gestolen materiaal.


Kritie
k

Dit zorgde voor kritiek uit diverse hoeken in de richting van het Openbaar Ministerie. Het OM werd zelfs beticht van het beschermen van de ‘rijken’ door middel van klassenjustitie. OM-woordvoerder Norman Serphos verduidelijkte desgevraagd dat het OM geen invloed heeft op het vrijlaten van verdachten. Dit zijn beslissingen die alleen een rechter-commissaris of een rechter kan nemen.

Ook RC Hans Kroeze, die de beslissing zou hebben genomen, werd sterk bekritiseerd door onder anderen de politiek leider van Pais, Alex Rosaria. Hij heeft in verband hiermee ook een brief met vragen gestuurd aan de eindverantwoordelijke bij Justitie, minister Nelson Navarro (Pais), zei Rosaria vanmiddag op Curom Z86.

“Ik wil van de minister weten of er een roulatiesysteem is voor rechters-commissarissen. Ik heb de indruk dat diezelfde RC Kroeze ook verdachten betrokken bij het onderzoek Babel heeft vrijgelaten.

Ik wil ook van de minister weten wat het gemeenschappelijk hof van justitie doet of zal doen bij dergelijke beslissingen van de RC’s.”

Vóór deze aanhoudingen heeft het OM ondernemers gewaarschuwd voor de gevolgen van het inkopen van gestolen goederen. Dat vond begin deze maand plaats tijdens een gezamenlijke actie van het OM, de politie, functionarissen van het ministerie van Justitie, DOW en Aqualectra. Er zijn bezoeken afgelegd aan inkopers in onder andere Zeelandia, Muizenberg, Parera, Gato en Ronde Klip.

Zij zijn gewezen op hun verantwoordelijkheid en rol bij koperdiefstal en zijn ervoor gewaarschuwd dat zij bij ontdekking van het inkopen van gestolen koper strafrechtelijk kunnen worden vervolgd als helers. Ook heeft de actiegroep een bezoek afgelegd aan Aqualectra, waar het soort materiaal is getoond dat regelmatig gestolen wordt.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Moet er niet eens een onderzoek komen naar de handel en wandel van die Kroeze? Hij ondermijnt mijns inziens het vertrouwen van het volk in de rechterlijke macht. En dat is een kwalijke zaak. Advocaten zijn er tuk op dat Kroeze hun zaak behandelt. Vrijlating of niet ontvankelijk is vaak zijn wenkbrauwen fronsende beslissing. ( op St Maarten bevindt zich ook zo’n rechter. Die vond een zaak waarbij 4 personen gedagvaard werden niet ontvankelijk omdat hij vond dat ook een vijfde -T Heyliger – gedagvaard had moeten worden. Maar dat is helemaal niet aan hem om te beoordelen! OvJ/O.M. en rechter verenigd in 1 persoon ! Te gek voor woorden.
    Rouleren die kerels aub en snel!).

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties