Eigenaar vrijgelaten, manager opgepakt voor koperheling

koperdiefstal-2

Eigenaar vrijgelaten, manager opgepakt voor koperheling

WILLEMSTAD — De general manager van een bedrijf in Zeelandia, de man N.V.J.L. (32) afkomstig uit de Dominicaanse Republiek, werd gisterochtend op de werkvloer opgepakt in verband met koperdiefstal.

Het betreft de manager van hetzelfde bedrijf waarvan de eigenaar, de man L.M. (57), afgelopen vrijdag werd opgepakt voor heling van gestolen kopermateriaal.

Inmiddels is M. weer vrijgelaten, nadat de rechter-commissaris (RC) zijn aanhouding had getoetst.

De RC heeft na de toetsing uiteindelijk geoordeeld dat het onderzoek van het OM onvolledig was. Hierdoor waren de aanhouding van, en de inverzekeringstelling van de verdachte M. onzorgvuldig en derhalve onredelijk, aldus de persmedewerker van het gerecht, Bas Jussen, desgevraagd.

Verdere inhoudelijke informatie over de zaak kan het gerecht niet verschaffen, voegde hij daaraan toe. De hechtenis van de man werd dus opgeheven en is dus geen verdachte meer en het OM kan hiertegen niet in hoger beroep gaan. Het is wel een feit dat de man op heterdaad werd betrapt met koper dat medewerkers van Aqualectra en Refineria Isla hadden herkend als gestolen materiaal.


Kritie
k

Dit zorgde voor kritiek uit diverse hoeken in de richting van het Openbaar Ministerie. Het OM werd zelfs beticht van het beschermen van de ‘rijken’ door middel van klassenjustitie. OM-woordvoerder Norman Serphos verduidelijkte desgevraagd dat het OM geen invloed heeft op het vrijlaten van verdachten. Dit zijn beslissingen die alleen een rechter-commissaris of een rechter kan nemen.

Ook RC Hans Kroeze, die de beslissing zou hebben genomen, werd sterk bekritiseerd door onder anderen de politiek leider van Pais, Alex Rosaria. Hij heeft in verband hiermee ook een brief met vragen gestuurd aan de eindverantwoordelijke bij Justitie, minister Nelson Navarro (Pais), zei Rosaria vanmiddag op Curom Z86.

“Ik wil van de minister weten of er een roulatiesysteem is voor rechters-commissarissen. Ik heb de indruk dat diezelfde RC Kroeze ook verdachten betrokken bij het onderzoek Babel heeft vrijgelaten.

Ik wil ook van de minister weten wat het gemeenschappelijk hof van justitie doet of zal doen bij dergelijke beslissingen van de RC’s.”

Vóór deze aanhoudingen heeft het OM ondernemers gewaarschuwd voor de gevolgen van het inkopen van gestolen goederen. Dat vond begin deze maand plaats tijdens een gezamenlijke actie van het OM, de politie, functionarissen van het ministerie van Justitie, DOW en Aqualectra. Er zijn bezoeken afgelegd aan inkopers in onder andere Zeelandia, Muizenberg, Parera, Gato en Ronde Klip.

Zij zijn gewezen op hun verantwoordelijkheid en rol bij koperdiefstal en zijn ervoor gewaarschuwd dat zij bij ontdekking van het inkopen van gestolen koper strafrechtelijk kunnen worden vervolgd als helers. Ook heeft de actiegroep een bezoek afgelegd aan Aqualectra, waar het soort materiaal is getoond dat regelmatig gestolen wordt.

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Eigenaar vrijgelaten, manager opgepakt voor koperheling

  1. D van Tissen

    Moet er niet eens een onderzoek komen naar de handel en wandel van die Kroeze? Hij ondermijnt mijns inziens het vertrouwen van het volk in de rechterlijke macht. En dat is een kwalijke zaak. Advocaten zijn er tuk op dat Kroeze hun zaak behandelt. Vrijlating of niet ontvankelijk is vaak zijn wenkbrauwen fronsende beslissing. ( op St Maarten bevindt zich ook zo’n rechter. Die vond een zaak waarbij 4 personen gedagvaard werden niet ontvankelijk omdat hij vond dat ook een vijfde -T Heyliger – gedagvaard had moeten worden. Maar dat is helemaal niet aan hem om te beoordelen! OvJ/O.M. en rechter verenigd in 1 persoon ! Te gek voor woorden.
    Rouleren die kerels aub en snel!).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *