EenVandaag | ‘Nederland, vang Venezolaanse vluchtelingen op’

‘Nederland, vang Venezolaanse vluchtelingen op’

Deze week vergaderen de parlementsleden van Curacao, Aruba en Sint Maarten met die van Nederland. Ditmaal staat de onrust in Venezuela hoog op de agenda. Eén van de eilanden, Curacao, zegt al vele tientallen vluchtelingen te hebben opgevangen en waarschijnlijk zijn er nog veel meer vluchtelingen ongezien op het eiland aangekomen.

De parlementariërs van de eilanden die vlak voor de kust van Venezuela liggen willen hulp, want ze hebben de kennis, expertise en mankracht niet om grote aantallen vluchtelingen op te vangen.

Buurland Venezuela wordt al maandenlang geplaagd door sociale onrust. Oppositieleden protesteren al maandenlang tegen president Maduro en betichten hem ervan meer verantwoordelijkheden naar zich toe te trekken. Het leidt tot heftige confrontaties tussen ordetroepen en demonstranten. Door de aanhoudende economische malaise in het land door de ingestorte olieprijzen en daardoor gebrek aan voedsel en medicijnen kiezen naar schatting duizenden Venozolanen het hazenpad. Ze trekken vooral naar landen om hen heen, maar een klein deel waagt een boottocht naar de eilanden.
Vluchtelingen naar Nederland

Op Curacao zegt de regering slechts 250 vluchtelingen aan te kunnen. In het overleg van de parlementsleden in Den Haag wordt daarom geopperd om als het verder uit de hand loopt vluchtelingen naar Nederland te sturen. Vice voorzitter van het parlement op Curacao Gisele Mac William vindt dat Nederland ook verantwoordelijkheid draagt omdat de eilanden deel uitmaken van het Koninkrijk der Nederlanden.

In EenVandaag een reportage over de zorgen van parlementsleden van onder meer Curacao en Aruba over de onrust in Venezuela en de effecten ervan op hun eilanden.

Bron: EenVandaag

6 Reacties op “EenVandaag | ‘Nederland, vang Venezolaanse vluchtelingen op’

 1. Fred de Haas

  Naar aanleiding van het verzoek van IPKO deelnemers aan Nederland om Venezolaanse vluchtelingen op te nemen moet aandacht worden geschonken aan de woorden van de heer William Millerson.

  William Millerson (deelnemer voor Curaçao aan de IPKO Conferentie): “Wij ervaren dat van de binnenkomende illegalen op de bootjes tenminste 25 procent zware criminelen zijn’

  Ik denk niet dat Nederland, evenmin als de ABC eilanden, daarop zit te wachten.

 2. ericlapas

  De migratie problematiek is één van de redenen waarom Nederland na 3 maanden na de verkiezing nog geen regering heeft. Het lijkt mij niet waarschijnlijk dat Nederland zijn vingers aan dit probleem gaat branden. Daarbij komt dat Europa geen grensbewaking heeft dus Nederland kan niet alleen beslissen. Venezolanen zouden graag naar Spanje doorreizen.

 3. Laatst was een documentaire van een in Nederland wonende Venezolaanse dame,ze liet haar moeder overkomen,maar na 3 maanden moest de moeder weer terug naar Venezuela,in Nederland mocht ze niet blijven.blijft lastig allemaal,Curacao heeft geen asielbeleid,Nederland dat ook niks wil doen.

 4. Natuurlijk, Nederland (dat vaak verfoeide ‘moederland’) moet weer helpen! Curaçao, dat zo graag meer autonomie wil, heeft geen asielbeleid en houdt de kust nauwelijks in de gaten. Bovendien vinden velen die goedkope arbeidskrachten die wel willen werken, wel fijn. De meeste vluchtelingen uit Venezuela komen om economische reden en hebben geen recht op verblijf. Dus na aankomst direct interneren (in het toch al leegstaande Plaza hotel, bewaakt door de overvloed aan security Guardian op dit eiland) en dan zo snel mogelijk terugbrengen met Zijne Majesteits De Pelikaan (van Nederland)

 5. ericlapas

  Curaçao, zegt al vele tientallen vluchtelingen te hebben opgevangen. Zijn dat de tientallen miljonairs die gevlucht zijn uit Venezuela?

 6. Curaçao Independiente

  Zeg het gewoon, de geld is er niet, kennis bouw je simpel door het doen, en mankracht is er genoeg, gezien de hoge werkeloosheid!Men kan hiermee tijdelijke werkplekken mee creeren, hiernaast dien wel de Politiek op Curaçao zich af te vragen wat als het omgekeerd was? Wat als wij asiel nodig hadden van de Venezolanen, zouden wij het ook fijn vinden om naar een andere land doorgestuurd te worden? Waarom geen diplomatische kanalen belopen waaronder ook gesprekken aangaan met Venezuela en buurlanden hoe we een uitstekende hand kunnen geven op basis van ieder zijn capaciteit/middelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *