31 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 14:01

Laatste reacties

- Advertentie -

Eenheid blijft uit | Antilliaans Dagblad

Staten niet op één lijn over moties | Jeu Olimpio

Willemstad – Tot een duidelijk signaal vanuit de Staten van Curaçao richting Nederland kwam het gisteren niet. Hoewel de parlementariërs allemaal aangaven het niet eens te zijn met de wijze waarop Nederland Curaçao bepaalde voorwaarden oplegt, konden de Statenleden elkaar niet vinden in de moties die werden gepresenteerd en bleef een motie die ‘wall to wall’ werd aangenomen, uit.

,,Zelfs in deze tijden zijn we verdeeld”, zei PAR-Statenlid Stephen Walroud. En Giselle Mc William (MAN) gaf aan: ,,Triest, dat we zelfs nu niet op één lijn zitten.” Parlementariër Gisette Seferina (PAR) sprak van een gemiste kans en zei dat Curaçao ‘door gebrek aan visie niet kan inzien dat ons eigen huis in brand staat’.

 

- Advertentie -

Met de eerste motie, die uit de koker van MAN, PAR en PIN kwam, werd er bij de regering van Curaçao op aangedrongen ‘onder geen beding in te stemmen met het voorstel van de Rijksministerraad zoals ontvangen op 6 juli 2020’. ,,Hiermee wordt een duidelijk signaal uitgestuurd naar Nederland dat we samen willen werken, maar dat er niet over ons heen gelopen mag worden”, zei Walroud. ,,Er is geen categorie A en categorie B van Nederlanders. We horen elkaar te helpen in tijden van nood, niet elkaar in een hoekje te duwen.”

Statenlid Meindert ‘Mènki’ Rojer (KdNT) gaf aan dat zijn fractie nog wel zou kunnen instemmen met deze motie als er drie amendementen werden ingevoerd, namelijk dat het budgetrecht van de Staten door de Rijkswet Hervormingsentiteit Cariben grovelijk wordt aangetast en dat Curaçao hierdoor geen inhoud kan geven aan haar autonomie; dat de regering instemt met de onmiddellijke opheffing van het College financieel toezicht (Cft); en dat alle geldende consensusrijkswetten worden geëlimineerd. Deze amendementen konden de goedkeuring van de indieners van de eerste motie niet wegdragen.

,,De heer Rojer was niet aanwezig bij het opstellen van de motie en komt nu plotseling met een amendement aanzetten waar de andere fracties zich niet in kunnen vinden. Het gaat erom dat er een duidelijk signaal wordt afgegeven en dat we één vuist vormen tegen de wijze waarop Nederland ons behandelt. Ik betreur het dat er nu wordt getracht een andere wending aan deze motie te geven”, aldus Walroud.

MFK gaf bij monde van Statenlid Charles Cooper aan zich niet in de motie van PAR/MAN/PIN te kunnen vinden en wel om het gebruik van de woorden ‘onder geen beding’. ,,Hoe kan je nu onder geen beding ergens niet mee instemmen als je de inhoud niet eens kent. Voor hetzelfde geldt worden we straks allemaal multimiljonair en hebben we door deze motie die kans misgelopen”, aldus de parlementariër.

- Advertisement -

De fracties van de oppositie stemden niet mee, waardoor de motie uiteindelijk met 11 stemmen voor en 0 stemmen contra werd aangenomen. Een tweede motie uit de koker van MFK sneuvelde. Deze motie kon slechts op vijf stemmen – enkel de MFK-fractie stemde pro – rekenen. De fracties van de coalitie stemden tegen en andere oppositiefracties stemden niet. Statenlid Rennox Calmes (PIN) zei over de MFK-motie dat het ‘wel een goede motie is’ en dat hij ‘ermee kan leven’, maar dat het strategisch gezien nu niet het juiste moment is voor deze motie.

,,Daarom stem ik tegen. Belangrijk is nu dat we één vuist vormen.”

In het parlement van Aruba is gisterochtend wel unaniem een motie aangenomen waarmee er bij de regering van Aruba op aan werd gedrongen om de Conceptrijkswet Caribische Hervormingsentiteit vandaag af te wijzen. Ook wordt er bij de regering van Aruba op aangedrongen, zo staat in de motie, om niet in te stemmen om toe te treden tot de Rijkswet financieel toezicht.

Verder geeft de motie aan dat de regering een tegenvoorstel moet indienen bij de Rijksministerraad en dat de dialoog met de Nederlandse regering over het verkrijgen van financiering zonder voorwaarden, voorwaarden die niet in strijd zijn met lokale en internationale wetten en geen negatieve sociaaleconomische impact zullen hebben op het leven van de bevolking van Aruba, moet worden voortgezet.

Tot slot wordt er bij de Arubaanse regering op aangedrongen om een strategie voor herstel en ontwikkeling te ontwikkelen om aanvullende financieringsmogelijkheden te verkrijgen ter ondersteuning van het levensonderhoud van de bevolking van Aruba.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

  1. Wat is de motie die MFK heeft ingediend? Volgens PIN is het een goede motie maar toch stemmen ze tegen. Hoezo eenheid dan. Is alleen de motie van PIN/PAR/MAN belangrijk? En dikbuik Charles heeft in deze gelijk. Hoe kun je onder geen beding instemmen, als de inhoud niet bekend is. Egotripperij dit weer.

  2. Walroud wil na zijn dansschool ook Curacao failliet laten gaan?

    Triest dat de toekomst van ons eiland bepaald wordt door een mislukte dansleraar, een dj met alleen kleuterschool, een luie casinoverslaafde, een wandelend strafblad uit de mondi van Boca Sami, een lolo uit Soto, een verkoper van defecte prullario op Zeelandia en een verkoopster van Ackermann.

    Dit circus vol idioten is het beste bewijs dat we onze autonomie juist snel moeten inleveren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Twee Curaçaoenaars onder acht smokkelaars

Onder de acht drugssmokkelaars die dinsdag op zee werden aangehouden, zaten ook twee Curaçaoënaars. Een groep van zes Venezolanen waagde de oversteek met een grote hoeveelheid drugs....

ParadiseFM | Meteo zet Curaçao op code geel wegens extreme hitte

De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft vrijdag een code geel afgegeven in verband met extreme hitte. Meteo raadt aan zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende water te...

ParadiseFM | Alweer een dode door corona, aantal doden stijgt naar 159

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van vrijdag. Daarmee staat het aantal mensen dat op Curaçao aan de...

CC | Resistance to controversial dispute law has surprised Knops

THE HAGUE - The resistance of the parliaments of Curacao, Aruba and Sint Maarten against the draft Consensus Kingdom Act on Kingdom Disputes has surprised Undersecretary Raymond...

DH | Sam is now a hurricane

Sam is now a hurricane, rapid intensification forecast to continue. Hurricane Sam Advisory Number 7. NWS National Hurricane Center Miami FL AL182021 500...

AntilliaansDagblad | RMR: Sint Maarten voldoet voldoende

7e Tranche spoedig door Nederland overgemaakt Philipsburg - Sint Maarten ontvangt binnenkort de zevende tranche liquiditeitssteun van Nederland. De Rijksministerraad (RMR) heeft hier vrijdagochtend groen licht voor gegeven. Het...
- Advertentie -