Opinie | Open brief aan Suzy Camelia-Romer

Opinie George Lichtveld

Opinie | Persbureau Curacao

Tijdens de recent gehouden persconferentie heeft u de Nederlandse Regering ervan beticht thans praktijken toe te passen die typerend zijn voor het gedrag van de West Indische Compagnie tijdens de koloniale periode. Op onze eilanden is inderdaad veel ophef ontstaan door het horkerige gedrag van de Nederlandse overheid in het afdwingen van hervormingsmaatregelen als voorwaarde voor financieel-economische steun.

Iedereen kan daar wel wat van vinden, de een zal de mening toegedaan zijn dat Nederland de grens van het betamelijke heeft overschreden, de andere zal oordelen dat Nederland niet ver genoeg is gegaan en allang het roer alweer had moeten overnemen.

Uzelf trok een vergelijk met het gedrag van de WIC waarmee u kennelijk wederom, voor de zoveelste maal, uit het koloniale vaatje bent gaan tappen, een onderhand knap afgezaagde taktiek die u telkens weer toepast wanneer u met het moederland overhoop ligt.

Wat u zich niet realiseert is dat die blijkbaar meedogenloze opstelling van de Nederlandse politici voor een aanmerkelijk deel zijn oorzaak vindt in hun mateloze ergernis aan het soort verkeerde politici waar u een schoolvoorbeeld van bent, het soort dat het pluche ambieert enkel om daarvan te profiteren en de verkregen staatsmacht aan te wenden voor eigen gewin of om kornuiten te bevoordelen.

Uw regeerperiode staat bol van schandalen die allemaal betrekking hebben op bekonkelde louche verdienmodellen voor u en/of uw omgeving. Ik kan mij levendig voorstellen dat Nederland daar onderhand schoon genoeg van heeft en er daarom alles aan wil doen om daar struktureel verandering in te brengen.

Veel verwerpelijker dan de kolonisator zijn de gekoloniseerden die het wangedrag van de kolonisator overnemen en hun verworven staatsmacht aanwenden voor hetzelfde wingewest-opportunisme dat zij de kolonisator verwijten. U bent het archetype van de lokale politicus die eenmaal aan de macht gekomen, hetzelfde hebzuchtige- en heerszuchtige gedrag vertoont als de ex-kolonisator, een fenomeen dat zo treffend omschreven wordt door schrijver/psychiater/filosoof/vrijheidsstrijder/revolutionair Frantz Fanon in zijn beroemde oeuvre “De verworpenen der aarde”.

U neemt de plaats in van de WIC, u neemt de rol daarvan over want u tracht het maximale aan persoonlijk voordeel uit uw machtspositie te putten omdat u denkt daar het recht toe te hebben. Curacao is ook voor u, net als toentertijd de WIC, louter een wingewest en speelveld voor uw persoonlijke belangen. U waant zich de redder van het volk, een waanbeeld dat absoluut niet te rijmen valt met al die praktijken die uw signatuur dragen, een signatuur dat zich kenmerkt door anderen naar voren te schuiven ter verhulling van uw betrokkenheid in zaken waarvan u weet dat die het daglicht niet kunnen dragen.

Onze gemoedelijke volksaard gecombineerd met uw talentvolle flux de bouche maken dat al uw deviant gedrag maar wordt getolereerd, zulks tot grote frustratie van Nederlandse politici die dat maar moeten aanzien en niet in staat zijn om vanuit hun Nederlandse stoel de oneigenlijke omgang met autonome bestuurlijke strukturen door politici zoals u, een halt toe te roepen.

Geen wonder dat dan gevoelens van machteloosheid omslaan in vormen van overreageren. Ongeacht wat het resultaat is van de missie die de premiers van Aruba en Curacao naar Nederland hebben ondernomen, voor ons eiland zal geen enkele optie een oplossing opleveren zolang WIC-achtige bewindvoerders zoals u niet worden vervangen door oprechte- en kundige vakministers die op de eerste plaats het volksbelang voor ogen hebben.

De roep naar een zakenkabinet weerklinkt steeds luider en terecht want uit uw kleingeestige opstelling blijkt dat er geen enkele verbetering te verwachten valt ter opschaling van het bestuurlijk denkniveau van deze regering.

GEORGE LICHTVELD

20 Reacties op “Opinie | Open brief aan Suzy Camelia-Romer

 1. Sterk geschreven hoop dat we ook een paar van het geld op haar kunnen verhalen .Vindt t altijd jammer dat mensen zich zo moeten verlagen en ander zo bestelen en dan nog vol ornaat voor de camera.
  Heel veel lef

 2. En nu kijken wanneer ze voor het gerecht komt…..

 3. So it is written….. and so it shall be done. Da’s mannentaal Jorge (George).

 4. Fred de Haas

  Suzy Römer: ‘Wij van WIC eend…’ denken daar anders over!

 5. Duidelijk verwoord wat veel mensen stoort

 6. Summerlight

  Inderdaad Maria, ik kan werkelijk niet meer luisteren nar dar gekraai geluid, en ondanks dat mijn papiamentu niet zo goed is gaan mijn nekharen ovreind staan als ik haar stem hoor

 7. Glorah Meye

  De WIC kon alleen maar functioneren door ‘verdeel en heers’ politiek. Met uw valse spinselen zult u in uw eigen net verstrikt raken.

 8. Natuurlijk laat Rutte de eilanden niet in de kou staan , maar natuurlijk wil hij zekerheid dat het geld terecht komt op de beoogde plaatsen natuurlijk komt er een vergelijk tussen Rutte en Ruggeraath mede bewerkstelligd door dit soort voortreffellijke commentaren van uit onverdachte nietcoloniale hoek , chapeau meneer Lichteveldt, het gaat best goed komen met Curacao waar ik mijn lieve echtgenote heb gevonden .

 9. Wow da’s een heel mooi geschreven stuk van GL. Heel direkt, zonder omwegen of extreem diplomatische verwoordingen vliegt het (gesteund door waarheden) meteen naar de strot van SCR. Ik krijg er bijna tranen in mijn ogen van, zo mooi. Het is net een dichterlijk meesteropus?.

 10. Knoek-koe

  ……”Veel verwerpelijker dan de kolonisator zijn de gekoloniseerden die het wangedrag van de kolonisator overnemen”……….

  Deze deed het hem….Top stelling!…zie de Don Martina’s, de Wielsen, Godetts, Pisassen, Maria Liberia Petersen, heel Afrika, Haiti, Suriname, Venezuela….en Suzy.

  De kolonisator bouwde tenminste nog mooie wegen en infrastructuur.
  Onder deze lui brokkelt alles af..

  Bagger bestuurder is Suzy!
  Slim, intelligent, maar moreel uitgeput.
  En dan met een totaal uitgekauwd flut argumentje over de WIC, komen om de boze slavensentimenten op te zwepen

  Lege retoriek, vals narratief, Pure Ad hominen argumentatie,

  Baho, hopi baho mes!

 11. KKC commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels

 12. Knoek-koe

  Georgie, b’a klab’é bon riba Shushi su koko.
  Twee woorden:
  Perfect verwoord!!

  Dat is wat onze politici doen when they run out of arguments: uit het “koloniale vat tappen..

 13. Curacao revisited

  perfect verwoorde column waar onze “toppers” maar eens goed over moeten gaan nadenken voordat zij weer eens iemand anders de schuld geven van eigen falen.

  Ik mis echter de columns van Kuhneman die doodleuk vertelde dat alles goed voor elkaar was omdat de governance op orde is

 14. Komt de waarheid eens eindelijk naar boven .
  Zal tijd worden .
  Nos dushi hendenan , nos bon yunan di korsou .
  Vreemd , heel vreemd .

 15. GEORGE LICHTVELD. Beste George, zelfs de Carolina Reaper (heetste peper ter wereld), de Naga Viper, de Naga Jolokia etc., zijn niet zo heet als jouw brief. Oei oei. Tante Soes kan ook zelfs met de zwaarste slaptabletten van 1.000.000 milligram per tablet deze dagen niet slapen. Zie je mijn woord en mijn waarschuwingen nu in vervulling gaan tante? Ik heb je zoveel keren gezegd en gewaarschuwd (vorige week en deze week nog) om je voorlopig terug te trekken uit de publiciteit, je luisterde niet en nu treft je blaam, verwijten. Je bent te veel in the spotlight, je luisterde niet, en de jacht op jou is geopend.

 16. De pen een machtig wapen, recht in de roos.
  Gaat onze corrupte minister nu weer aangifte doen over deze opinie?

 17. Applaus voor het ingezonden stuk !

  Een heel groot deel van het eiland eet op dit moment door Nederlands geld en dan gaan we het hier even puur onbeschoft over een WIC mentaliteit hebben? Gefaald heeft de hele politiek, al tientallen jaren is er gegraaid en vriendjes bevoordeeld en nog steeds durven we de koloniekaart te trekken om ons eigen falen te maskeren. Niets hebben we en niets kunnen we zonder de wereld om ons heen, en dat hebben we aan dit soort mensen die denken het allemaal wel te weten te danken. Bah.

 18. Mooi weergegeven goede analyse, George Luchtvekd.

 19. Uitstekend verwoord!

  Aan sushi Suzy hangt de stinkende geur van corruptie (lees de faillissementsverslagen van haar bedrijf Blue Factory en de haren rijzen je ten berge!) en nepotisme (schoonzoon, man).

  Haar enge schoothondje Aal-vin Daal is van hetzelfde laken een pak. Heeft nog nooit in de private sector gewerkt, want daar wordt je afgerekend op prestaties, maar staat momenteel bij VIJF overheids NV’s als ‘change manager’ op de payroll. Change management is een ander woord voor eindeloos kunnen declareren, en daar is Kwalvin Daal een kei in.

  Waarschijnlijk loodst hij bij al die overheids NV’s ook nog eens een reeks luie nutteloze elders uitgekotste vriendjes naar binnen, want ook dat is de modus operandi van Aal-vin Daal.

  Natuurlijk zijn sushi Suzy en Aal-vin Daal tegen Nederlandse inmenging, want dan zou het wel eens afgelopen kunnen zijn met hun grenzeloze gegraai waar zelfs Stephen Capella en Henry Jourdain, zelf master graaiers, jaloers op zijn.

 20. Wauw!! Mooi geschreven.

  P.s. ik ben inmiddels al zover dat ik het geluid uitzet zodra Suzy aan het woord komt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *