Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curaçao?
Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: [email protected]
Wij publiceren uw brief zonder in te korten.
Vandaag laten we : “Anoniem” aan het woord…………..
Een sterk staaltje van publieksbedrog (2)
VOLGENS DE statistieken van NAATC (ook een overheids-nv) belast met het verschaffen van luchtverkeersbeveiliging (air traffic control, verder: ATC) waren er in 2011 aan vertrekkende vliegbewegingen vanaf Hato Airport 22.320 (bron: statistieken van dc-ansp.org op het internet), hetgeen impliceert dat CAP voor elke vliegbeweging landing en parkeergeld (l&p-geld) van de betrokken airline heeft geïncasseerd.
Dit bedraagt voor een MD per ton maximum take off weight (MTOW) niet 6 dollar, zoals de regering tot twee maal toe in beide artikelen heeft gemeld, maar bedraagt voor een MD bij elk vertrek het lieve sommetje van 744,60 gulden.
En voor de grotere en zwaardere KLM-vliegtuigen is er uiteraard een beduidend groter bedrag aan l&p-gelden verschuldigd bij elk vertrek. InselAir had alleen al meer dan 200 vliegbewegingen per week tussen januari en oktober 2012, ook DAE heeft bij benadering dit jaar reeds minstens 150 vliegbewegingen per week gehad.
Uit de statistieken valt op te maken dat InselAir per jaar 1,5 miljoen dollar aan l&p-gelden afdraagt aan CAP (tegenwaarde 2.625.000 gulden).
Tel daarbij op de l&p-gelden die worden betaald door KLM, American Airlines, Amerijet, Avianca, Surinam Airways, Arkefly en de charters in general aviation (tezamen minstens 5 miljoen dollar (tegenwaarde 8.850.000 gulden).
Curoil heeft aan throughput charge voor alle fueling van aircraft op de luchthaven dit jaar ook al een flink bedrag, dat bij benadering in de miljoenen loopt, aan CAP betaald.
CAP heeft op eigen houtje enkele jaren geleden een fueling charge van 60 dollar voor elke fueling op de luchthaven aan de airline of de eigenaar van het vliegtuig opgelegd.
Bij 22.320 vertrekkende vliegtuigen (zie statistieken ATC aantal movements) levert dat aan CAP een rendement van 1,339,200 dollar (tegenwaarde 2.410.560 gulden).
Voorts ontvangt CAP voor de exploitatie van het parkeerterrein aan landzijde bij benadering 350.000 gulden per jaar van de aldaar parkerende bezoekers van de airport.
Alle bedrijven die op de luchthaven commerciële activiteiten uitoefenen zijn aan CAP huur van hun lokaliteit plus concessievergoeding verschuldigd. Winkels in de vertrekhal, carrental booths, vestiging MCB branch, postkantoor et cetera.
De airlines zijn, afgezien van de l&p-gelden, eveneens huur voor hun kantoren en incheckbalies verschuldigd.
Totale inkomstenverwerving van CAP bij benadering (maar realistisch geschat) 90 miljoen gulden per jaar.
En met deze laatste verhoging komt daar minimaal 9 miljoen dollar bij voor 1 miljoen passagiers die elk 9 dollar meer zullen gaan betalen.
Welk bedrijf op Curaçao presteert het om een inkomstenverhoging van 15 miljoen gulden te realiseren zonder enige extra inspanning, louter op grond van een door de regering geaccordeerde wetswijziging?
Dit alles verschaft aan CAP een inkomstenverwerving waarmee de kosten ruimschoots gedekt kunnen worden, als men even de uitgavenkant in nadere beschouwing neemt.
- Personeelskosten voor plm. 150 m/v bij een gemiddeld bruto maandsalaris van 4000 gulden komt uit op een jaarlijkse onkostenpost van 12 x 600.000 gulden = 7,2 miljoen gulden.
- Jaarlijks aan Aqualectra voor utiliteitskosten 12 x 350.000 gulden = 4,2 miljoen (ruim geschat).
- Jaarlijks aan NAATC te betalen voor bijdrage in ATC ± 8 miljoen gulden.
- Jaarlijks aan UTS 720.000 gulden (bij benadering, want via doorlevering van telefooncommunicatie via de centrale van CAP wordt een gedeelte daarvan terugverdiend).
- Onderhoud en reparatie jaarlijks (ruim geschat) 10 miljoen gulden, aan de staat van onderhoud van het gebouw kan men dit niet aflezen.
- Bovendien heeft CAP het vorig jaar een bijdrage van CAH (de Holding) ontvangen voor onderhoud van de bussen ten bedrage van 175.000 dollar per jaar, afgezien van de aanschaf van de bussen die geheel door de Holding zijn bekostigd.
- Eveneens bijgedragen aan CAP door de Holding waren de sloopkosten van het oude ALM Hoofdkantoor ten bedrage van ruim een half miljoen gulden.
- Concessievergoeding door CAP betaald aan Curinta verleden jaar 9 miljoen gulden.
- Overige diverse ‘overheadkosten’ van CAP ruim geschat op 5 miljoen gulden per jaar.
Alle bovengenoemde onkostenposten bij elkaar opgeteld levert een bedrag op van ± 58,6 miljoen gulden (bij benadering).
Afgezet tegen een bedrag van 90 miljoen gulden aan inkomsten, kan er onmogelijk geconcludeerd worden dat ‘de tarieven op de luchthaven niet kostendekkend zijn’.
Dit is doodgewoon publieksbedrog, waarmee een tariefsverhoging van 30 procent niet door de regering kan worden goedgepraat.
Naam: bekend bij de redactie
Curaçao