26 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Een kind van Curaçao verloren, een held ervoor terug

HomeNieuwsEen kind van Curaçao verloren, een held ervoor terug

Ruim 400 mensen zijn zondagmiddag afgekomen op de herdenking van Ramsis Kwidama in Willemstad en aansluitend op de begrafenis in Soto, een dorp in het westen van Curaçao. Voor veel bezoekers was de bijeenkomst een mengeling van emotie en trots: “We zijn een kind van Curaçao verloren, maar we hebben er een held voor terug.”

Ramsis Kwidama verdronk donderdag 24 mei op de Nieuwe Maas in Rotterdam toen hij een jongen van 12 uit het water wilde redden. Zijn lichaam werd vier dagen later door de brandweer gevonden.

Kist blijft dicht

De kist is tijdens de plechtigheid in het rouwcentrum van Willemstad dicht. “En zal ook dicht blijven”, zegt Rutger Merien, een neef van Ramsis. Hij heeft de organisatie van de plechtigheden in handen. “Het lichaam van Ramsis is door het tragisch ongeluk ernstig verminkt. We konden hem bij aankomst op Curaçao– afgelopen donderdag – niet meer herkennen.

Aankomst bij de begraafplaats van Soto

Aankomst bij de begraafplaats van Soto

Ook de heilige mis, in de kerk van Soto gaat niet door. “De GGD staat niet toe dat de kist zonder koeling in de kerk staat opgesteld. Met onze temperaturen hier en de staat waarin het lichaam verkeert, kan het jammer genoeg niet”, zegt Merien.

 

De mis wordt daarom in de gekoelde aula van de begrafenisonderneming gehouden. Die biedt maar plaats aan 150 mensen, waardoor nog eens 200 mensen buiten, op de binnenplaats moeten wachten. Zij kunnen de pastoor niet horen, want er is geen geluidsinstallatie aanwezig.

Navelstreng

Na de mis wordt de kist met Ramsis door zijn vrienden de aula uitgedragen en volgt een tocht van drie kwartier naar Soto, op Banda’bou. Soto is het geboortedorp van de vader en moeder van Ramsis. “Daar ligt zijn navelstreng begraven”, zegt één van zijn nichtjes.

Hoewel het verdriet overheerst, zijn de mensen van Soto trots op wat Ramsis heeft gedaan. “Hij heeft ons een voorbeeld gegeven, zegt een taxichauffeur. “Daar zijn wij trots op, en Nederland kan ook trots op hem zijn.”

Bron: RNW/Caribiana

Door: Dick Drayer

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties