30 C
Willemstad
• woensdag 6 december 2023

ParadiseFM | Inzamelingsactie om Advocaat naar Curaçao te halen

Dick Advocaat is nog steeds in beeld om bondscoach van Curaçao te worden. Dat zegt zijn zaakwaarnemer Rob Jansen in de podcast KieftJansenEgmondGijp. Er is zelfs een...

ParadiseFM | Nieuwe keuken voor SDKK-gevangenis

Vanaf januari krijgen gevangenen weer ‘huisgemaakte’ maaltijden. Maandag werd de nieuwe keuken in de gevangenis SDKK feestelijk ‘geopend’. Het ministerie van Justitie is al begonnen met de...

NTR | ‘Wees voorzichtig met conclusies trekken over Piet op de eilanden’

John Samson Waarom wordt in de Cariben nauwelijks een discussie gevoerd over Zwarte Piet, zoals in Nederland? Emancipatie gebeurt op onze eilanden op een andere manier, zegt sociaal...

CC | The CMC General Practitioner Post will open on January 1st, as promised

WILLEMSTAD - A long-awaited improvement in the healthcare system of Curaçao is on the horizon. Jerry Semper, chairman of the Curaçao General Practitioners Association (CHV), confirms that...

DH | Companies gather to discuss mobilisation of St. Maarten diaspora in the Netherlands

PHILIPSBURG--Representatives of numerous companies recently gathered at the Government Administration Building where Memory Group Chief Executive Officer (CEO) Geert Nab and Chief Operations Officer (COO) Mylene Van...

AntilliaansDagblad | Goedgekeurde jaarrekeningen BOG en TCB

Kralendijk - Bonaire Overheidsgebouwen (BOG) is de eerste overheids-nv die ‘up to date’ is met de financiële verantwoording. De accountant heeft op 20 oktober van dit jaar de...
- Advertisement -spot_img

GreenTown: Kabinet geen lef

HomeNieuwsGreenTown: Kabinet geen lef

Modernisering geen reële optie’

Willemstad – Het kabinet Schotte ontbreekt het aan durf en lef om daadkrachtig en visionair voor de dag te komen naar een duurzame economische ontwikkeling, vindt GreenTown.

,,De beslissing is een schoolvoorbeeld van ‘the same old politics’, want de beslissing is een puur politieke zet om vooral de vakbonden en het Isla-personeel niet tegen zich in het harnas te jagen. Als het dan later toch fout gaat, bijvoorbeeld wanneer geldschieters niet te vinden zijn, dan kan de regering in elk geval zeggen dat het alles in het werk heeft gesteld om de raffinaderij voort te zetten.”

,,Met de beslissing om de raffinaderij te moderniseren zodra er een gulle geldschieter gevonden is, schuift de regering de beslissing van Isla verder vooruit.”

Dat stelt de non-profit organisatie, die tevens vindt dat de regering een niet te missen kans tot duurzame ontwikkeling aan zich voorbij laat gaan.

,,Er wordt een toneelstuk opgevoerd om straks de schuld voor de sluiting op anderen af te wentelen, want modernisering is absoluut geen reële optie”, vindt GreenTown.

De organisatie, die overigens het gebied waar de raffinaderij zich bevindt in een groene stad (Green Town) wil omtoveren, zegt nog genoeg reden en ruimte te zien om op de ingeslagen weg door te gaan voor echt duurzame ontwikkeling van het Schottegat, zodra de raffinaderij de poorten moet sluiten.

Vorige week heeft de Curaçaose regering besloten om op grond van een Ecorys-advies voor de optie te gaan van modernisering van de bestaande Isla raffinaderij. Dat betekent dat de regering en PdVSA op zoek moeten gaan naar een derde partij die de benodigde drie miljard dollar zal fourneren. Dat houdt in dat een multinationale onderneming en operator zoals PdVSA niet voornemens is om er geld in te steken.

,,Waarom zou een buitenstaander in deze toch al niet beste economische tijden dat dan wel doen,” vraagt GreenTown zich af. ,,Wij geloven daar niet in. Zelfs in economische beroerde tijden moet het voor PdVSA geen moeite kosten om die drie miljard op te hoesten.”

GreenTown vervolgt: ,,Opmerkelijk is voorts ook dat de regering zich wel erg gemakkelijk rijk rekent. In hun berekening wordt ervan uitgegaan dat de raffinage in een moderne en schonere plant maar liefst vierhonderd miljoen gulden per jaar oplevert aan directe inkomsten.”

Volgens een analyse van Green- Town zou dat elf tot twaalf maal zoveel zijn dan nu het geval is.

,,Ook dat is een hypothese waarbij grote vraagtekens gezet kunnen worden,” vindt de non-profit organisatie. ,,Dit scenario maakt het bovendien voor een eventuele derde investeerder of belegger nog moeilijker om een redelijk rendement te kunnen verwachten.”

Volgens GreenTown zijn de vooruitzichten voor een 98-jarige raffinaderij als de Isla allerminst gunstig.

,,In 2014 treden in de VS nieuwe milieunormen in werking, waardoor producten van de Isla raffinaderij daar niet meer kunnen worden afgezet. Daarmee vervalt een belangrijk aandeel in de export van PdVSA. De productie van de lokale raffinaderij zal dan omlaag moeten. Het loskoppelen van COT (Bullenbaai) uit het contract met PdVSA maakt het helemaal gemakkelijk voor het Venezolaanse staatsbedrijf om zich op elk gewenst moment uit de plaatselijke raffinaderij terug te trekken. Dan is het einde verhaal.”

Bron: Antiliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties