30 C
Willemstad
• woensdag 27 oktober 2021 11:28

Laatste reacties

- Advertentie -

Dubbele moordzaak Otrobanda wederom aangehouden voor getuigenverhoor

WILLEMSTAD — De behandeling van de zaak tegen de 29-jarige Jurandy Coco voor de dubbele moord gepleegd op 6 april vorig jaar in de Bajonetstraat, Otrobanda is wederom aangehouden. De zaak werd eerder op 27 juni terugverwezen naar de rechtercommissaris (RC) voor het horen van getuigen. Er moet echter nog een getuige gehoord worden bij de RC. De zaak werd gisterochtend wel voor een deel behandeld, voor wat betreft de getuigenverklaringen en de persoonlijke omstandigheden van Coco, waaronder de deskundigenrapporten. Ook de getuige Queendrely Lourens werd ter zitting gehoord.

Vaders wilde eerder ook Lionel Arnaud horen als getuige, maar die werd op 10 juni jongstleden dood aangetroffen in een onbewoond gebied in Noord Zapateer. De raadsvrouw gaat er echter van uit dat zijn tante wel iets kan verklaren in de zaak van Coco. De tante was echter niet op het eiland en moet nu bij de RC gehoord worden.

Van horen zeggen
Tijdens de behandeling bleef de getuige Lourens staan op wat hij eerder bij de politie had verklaard. Lourens had gisteren echt geen zin om deze verklaringen weer ter zitting te herhalen. Hij werd er vaker door de rechter en de officier van justitie op gewezen dat hij als getuige geen zwijgrecht heeft en dat hij een antwoord dient te geven.
Maar volgens Lourens heeft hij nu zelf te veel zorgen aan zijn hoofd om zich de details in andermans zaken te blijven herinneren.
Hij zit nu vast voor de moord op Gensley Jacinto Pieter (32) op 24 oktober jongstleden ‘s avonds bij de Catia Snèk in Kanga.
Lourens heeft niets te maken met de zaak van Coco, maar had eerder wel verklaard dat Coco betrokken was bij de dubbele moord in Otrobanda.
Tijdens het verhoor over de moord op Pieter, heeft de politie Lourens meegedeeld dat volgens Coco Lourens degene was die Lysandro ‘Reggie’ Kani had vermoord. Toen begon Lourens uit zichzelf over de moorden in Otrobanda te praten en zei hij dat Coco hiervoor verantwoordelijk was. Volgens Lourens heeft de vermoorde Lionel Arnaud hem dat verteld. Hij beweert ook dat Coco zelf hem iets over de moorden had verteld en dat Coco zelfs zelfmoordneigingen had. Lourens gaf gisteren echter toe dat hij niet aanwezig was bij de moorden en dat hij zelf de conclusie had getrokken dat Coco de dader was. Vaders had verder veel vragen voor Lourens waarop hij geen antwoord wilde geven.

Represaille
Er zijn verder verklaringen van de andere getuigen in deze zaak die Coco bij het plaats delict hadden herkend als de broer van de vermoorde Reagen Coco. Coco zou de mannen vermoord hebben omdat hij dacht dat zij verantwoordelijk waren voor de moord op zijn broers. Een buurtbewoner zei dat Coco op de mannen schoot, maar merkte snel op dat een van hen nog niet dood was. Hij sleepte de verwonde man toen uit het zicht van de buurtbewoners. Het slachtoffer (Udemar Roberto, red.) smeekte om zijn leven en zei ook tegen Coco dat hij niet verantwoordelijk was voor de moorden op zijn broers. Volgens de getuige wilde Coco echter niets horen. Hij noemde het slachtoffer een medeplichtige en had toen zijn keel doorgesneden. Het vuurwapen gebruikt voor de moorden werd later in de woning van Mishairo ‘Chayo’ Kani aangetroffen. Volgens Mishairo had hij het vuurwapen – dat hij van zijn oom had gekregen – voor zelfverdediging, en had hij het op 6 april vorig jaar niet in zijn bezit. Hij zei verder noch Jurandy Coco noch Lionel Arnaud te kennen.

- Advertentie -

Emoties lopen op
Coco beriep zich gisteren op zijn zwijgrecht, maar wilde wel duidelijk maken dat hij niets te maken had met de moorden. “Ik was er niet bij.”
Die uitspraak werd de moeder van het slachtoffer Udemar Roberto (32), die tijdens de zitting heel geëmotioneerd was, teveel. Ze is ervan overtuigd dat Coco haar zoon heeft vermoord en dat wilde ze hem gisteren duidelijk maken.
Je kan iedereen voor de gek houden maar niet de man daarboven. Jíj hebt mijn zoon vermoord”, schreeuwde ze tegen Coco.
De rechter legde de moeder uit dat ze zich niet mag bemoeien met de zaak en ze besloot toen de zaal te verlaten. Coco schreeuwde haar na dat ‘zíj God moeten vrezen’, wat de rechter zeker niet op prijs stelde.
Coco heeft de rechter hierop herinnerd aan het feit dat hij twee broers binnen zeer korte tijd heeft verloren.
Familieleden van de vermoorde Darrell Puriel (38) hebben tevens een verzoek voor schadevergoeding van iets meer dan 10.000 gulden ingediend.
Een vertegenwoordiger van het Bureau Slachtofferhulp moet echter nog een paar bewijzen indienen om dit bedrag te kunnen onderbouwen.

Rapporten
Net als de moeder van Roberto is ook de officier van justitie ervan overtuigd dat Coco verantwoordelijk is voor de moorden. Er is een tape van een gesprek tussen Coco en zijn vriendin op 14 juni vorig jaar, waarin hij in een gesprek van bijna een half uur tegen zijn vriendin zegt te hopen dat ‘die mensen’ begrijpen dat hij ‘het’ uit zelfverdediging had gedaan. Een krant met vingerafdrukken, die bij het plaats delict werd aangetroffen, werd naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gestuurd voor een DNA-test.
Het materiaal was echter van een te slechte kwaliteit zodat het voor NFI onmogelijk was om een match te krijgen.
Verder is de raadsvrouw niet blij met het psychiatrisch rapport over Coco.
De psychiatrische en psychologische rapporten van Coco verschillen sterk van elkaar.
Volgens de psychiater heeft Coco een persoonlijkheidsstoornis, is hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar en bestaat er een verhoogde kans op herhaling. Volgens Vaders had de psychiater echter een gesprek van maar vijftien minuten met haar cliënt. Ze heeft een verzoek ingediend voor een nieuw psychiatrisch rapport van een andere psychiater, die zij gisteren aan het Gerecht heeft voorgesteld. De officier vond dit echter niet nodig. Rechter Joop Drop zei ook genoeg geïnformeerd te zijn en heeft dit verzoek afgewezen. Wel werd de zaak terugverwezen naar de RC voor het horen van de tante van de vermoorde Arnaud.
De zaak wordt op 6 september aanstaande om twee uur ‘s middags voortgezet.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -