WILLEMSTAD — De Democratische Partij (DP) maakt zich zorgen over de manier waarop de regering omgaat met gepensioneerden. Interim-voorzitter van de rode partij Frank Gressman had het afgelopen zaterdag over een atrako (gewapende overval) op gepensioneerden.
De DP ondergaat momenteel een grondige renovatie. Na de teleurstellend verlopen verkiezingen van 2012, waarbij de partij een samenwerking aanging met Laboral en toch niet voldoende stemmen vergaarde om in de Staten te komen, is het vrijwel stil gebleven.
Maar volgens Gressman is de partij bezig met een vergaande reorganisatie. Hij aan het hoofd van een interim-bestuur. Hij noemt zichzelf een interim-manager, omdat ook politieke partijen gemanaged moeten worden. De organisatie houdt maandelijkse bijeenkomsten en infomiddagen om over actuele onderwerpen.
Op de vraag waarom de partij, die ooit toonaangevend was maar nu niet meer vertegenwoordigd is in de Staten, verwijst Gressman naar het verval van normen en waarden op het eiland.
“Tegenwoordig kiezen veel mensen voor e kos (het ding). Men wil iets terugkrijgen voor een stem. Wij hebben weinig kos. We doen hier niet aan mee. Het druist ook in tegen onze principes. Anderen hebben daar blijkbaar ook weinig moeite mee.”
Het verval in normen en waarden zit volgens Gressman ook in de manier waarop de overheid omgaat met de zwakkeren in de samenleving. Hij verwijst hierbij met name naar gepensioneerden en jongeren. De interim-voorzitter heeft geen goed woord over de hoge premies, die gepensioneerden moeten betalen voor de basisverzekering ziektekosten (bvz). Ouderen moeten nu al leven van een aov, die niet toereikend is, zo geeft hij aan. Hij hekelt ook het feit dat de regering voornemens was om maatregelen te nemen die de begeleiding van leerlingen zou treffen. Dit is geen goede ontwikkeling, geeft hij aan.
De DP viert in november haar 70e verjaardag. Gressman constateert dat Curaçao, nu meer dan ooit, de DP, en vooral het sociale gezicht van de rode partij, nodig heeft.
“Wij waren de grondleggers van de sociale wetgeving. Sinds wij uit het bestuur van het land weg zijn is er niks meer op dit gebied gebeurd.”
Bron: Amigoe