28 C
Willemstad
• dinsdag 18 mei 2021 20:33

ParadiseFM | 50.000 mensen volledig gevaccineerd

Meer dan 50.000 mensen op Curaçao zijn inmiddels volledig gevaccineerd. Zij hebben beide coronavaccinaties ontvangen. Ruim 80.500 mensen hebben hun eerste prik ontvangen. Bijna 83.000 mensen hebben...

Democracy now! | Tuesday, May 18, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Motie Staten vraagt meer versoepelingen, waaronder avondklok naar middernacht

De Curaçaose regering wordt in een motie van het parlement vandaag verzocht de coronamaatregelen verder te versoepelen. En dat op de dag dat premier Rhuggenaath in een...

Nu.cw | 62 Procent inmiddels gevaccineerd, prik nu vanaf 16 jaar

62 Procent van het aantal mensen op Curaçao dat gevaccineerd mag worden heeft inmiddels een eerste prik gehad. Er is dus nog een grote groep, ruim 30...

DolfijnFM | Groep acht van de Emmy Bertholdschool moet EFO toets hoofdrekenen over doen

WILLEMSTAD – Groep acht van de Emmy Bertholdschool moet de EFO Hoofdrekentoets overdoen. Afgelopen dinsdag deden ze die toets voor het eerst. Maar door een vergissing van...
- Advertisement -spot_img

‘Door uitzending Magnus meer begrip’

HomeMedia'Door uitzending Magnus meer begrip'

Foto |  Yves Cooper
Foto | Yves Cooper

De radio-uitzending van het proces Magnus begin deze maand heeft ervoor gezorgd dat er meer begrip is bij het publiek voor het lastige werk van rechters, officieren van justitie en advocaten. Dat zei president Evert Jan van der Poel van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie op Aruba bij de installatie van de nieuwe rechter Naftali Engelbrecht.

,,Vijf dagen lang kon men wereldwijd via de radio, van begin tot het eind, live de behandeling van de zaken volgen. Het gevolg daarvan was dat velen op Curaçao en in het buitenland aan de radio waren gekluisterd. Je kon het in de auto, op het werk, in de winkel en bij de mensen thuis.”

Iedereen had over de behandeling van de zaken wel een mening en er werd over gediscussieerd.”

Omdat de zaak over de moord op politicus Helmin Wiels nog onder de rechter is (aanstaande vrijdag is de uitspraak), wilde Van der Poel er niet veel meer over zeggen:

,,Het werk van een rechter, officier van justitie en advocaat is niet makkelijk en er zijn geen makkelijke zaken. Rechtspraak is bovendien mensenwerk en mensen in de rechtspraak doen hun werk zo goed mogelijk met de middelen en mogelijkheden die hun ten dienste staan.

Als de radio-uitzendingen aan dat gevoel en begrip in de samenleving hebben bijgedragen dan is dat winst.”

Het gaat de hofpresident vooral ‘om het vertrouwen van de samenleving in onafhankelijke, betrouwbare, transparante en vooral kwalitatief goede rechtspraak te verstevigen’.

Over het mediabeleid in het algemeen zei Van der Poel dat het Hof actiever is geworden in de persvoorlichting met een altijd bereikbare persrechter en persmedewerker en een ‘meet the press’. Dat heeft vruchten afgeworpen:

,,Het Hof krijgt veel vragen en die worden zo goed en zo snel mogelijk beantwoord. Dit leidt tot een betere voorlichting en voorkomt een eenzijdig of onjuist beeld.”

Binnenkort komen er nieuwe persrichtlijnen. Het toelaten van televisie en radio in de rechtszaal is een terugkerend discussiepunt, aldus Van der Poel:

,,Als tv-camera’s en microfoons een goede rechtsgang belemmeren dan zullen die uit de rechtszalen worden geweerd. Rechters, officieren van justitie, advocaten en burgers moeten zich ongestoord kunnen richten op de inhoud van de rechtszaak.

Rechtspraak moet geen mediacircus worden en rechters zijn er niet om entertainment te verschaffen.”

In de zaak Magnus is over het toelaten van radio en tv ‘goed nagedacht’. De grote maatschappelijke belangstelling gaf de doorslag: Deze maximale openbaarheid was nieuw voor het Hof. De president heeft ‘respect voor de rustige en weloverwogen wijze waarop de rechter de zittingen heeft geleid’.

Bron: Antilliaans Dagblad
Zie ook: Dossier: Helmin Wiels – Moord

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties