26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

DolfijnFM | Curaçao heeft bijna 3400 ambtenaren

HomeMediaDolfijnFM | Curaçao heeft bijna 3400 ambtenaren
Minister Konket zegt dat er geen wettelijke regeling is die de overheid verplicht inzage te geven in haar personeelsbestand, zoals voor 10-10-10 wel het geval was | Extra

Curaçao heeft meer 74 ambtenaren meer in dienst dan vorig jaar. Per 1 juni werken er 3365 mensen voor de overheid. Het laatste overzicht dateert alweer van januari dit jaar.

Minister Konket zegt dat er geen wettelijke regeling is die de overheid verplicht inzage te geven in haar personeelsbestand, zoals voor 10-10-10 wel het geval was. Toch zal hij zich inzetten om de maandelijkse rapportage terug te brengen.

Bron: DolfijnFM

Dit artikel is geplaatst in

14 reacties

  1. @ Pim,

    Het gaat er niet om of er meer gebruikers zijn, het gaat erom dat je in Nederland meer steden hebt, ook meer provincies, waterschappen etc. Bij al die gemeenten werken ambtenaren en in Nederland praat je al snel over een kleine 160,000 ambtenaren. En het kan best zijn dat ze allemaal dezelfde software gebruiken, maar het zal duidelijk zijn dat een ambtenaar van de burgerlijke stand in Rotterdam niet tegelijkertijd hetzelfde werk voor de stad Groningen kan doen. Dus zo kom je op veel ambtenaren voor een identieke functie en dus per saldo altijd meer ambtenaren.
    Zo heb je dus in Nederland rijksambetenaren, provincie ambtenaren, gemeente ambtenaren, defensie, politie, zelfs ziekenhuizen, waterschappen, rijkswaterstaat etc etc. Wij kennen hier, gelukkig, nog maar 1 bestuurslaag, ook dat scheelt fors in het aantal ambtenaren.
    Vergeet ook niet dat Nederland een defensie organisatie in stand houdt, Curacao dus niet. Zijn wel ruim 60,000 man.
    Voorts heeft Nederland het ministerie van buitenlandse zaken en heeft dus over de gehele wereld ambtenaren zitten. Ook sommige lokale werknemers worden beschouwd als ambtenaar. Curacao heeft geen buitenlandse zaken en ook geen ambassades, consulaten etc om te ondersteunen.

    Ergo, getalsmatig of procentueel Curacao met Nederland vergelijken gaat niet helemaal op.

    Het probleem van de ‘brain drain’ is iets dat wel aangepakt KAN worden, maar waar men gewoon geen zin in heeft. Op Bonaire is Nederland begonnen met schoon schip maken van het ambtenaren bestand. Voor alle functies zijn functie eisen opgesteld en alle ambtenaren die daar niet aan voldoen krijgen een jaar de tijd om de benodigde kwalificaties alsnog te halen. Lukt dat niet dan wordt er een andere functie voor hen gezocht, die wel past bij hun opleidingsniveau. Het zal even duren, maar op termijn krijg je zo wel een ambtenaren apparaat dat gewoon functioneert.
    Hier durft de politiek geen eisen te stellen en durft men de ambtenaren ook niet aan te spreken op het niet voldoen aan de functie eisen. Dan blijf je dus altijd zitten met een slecht functionerend ambtenaren apparaat en blijf je de brain drain ook houden. Gekwalificeerde jongeren komen op de huidige manier namelijk nooit aan een baan.

  2. @fred Schiedam
    Ik ben het niet eens met de stelling dat bij een 10 maal zo grote bevolking je ook 10 maal zoveel ambtenaren nodig hebt. Ik vergelijk zoiets altijd met het volgende : als een IT-afdeling in een bedrijf nieuwe gebruikerssoftware moet implementeren dan maakt het aantal gebruikers van die software – nagenoeg- weinig uit. De aktiviteiten van die IT-afdeling blijven- zoals gezegd nagenoeg- hetzelfde of er nou 300 of 5000 gebruikers zijn.

  3. @joep meloen:
    ‘n puntje op de i zetten: ik heb het over relatieve aantallen (in procenten) wat je niet moet verwarren met absolute aantallen (in duizenden, miljoenen etc).
    Als je een grotere bevolking wilt besturen heb je inderdaad meer ambtenaren nodig (een tienmaal grotere bevolking, dan ook tienmaal zoveel ambtenaren). In procenten blijft de verhouding ambtenaar : beroepsbevolking gelijk. Wat jij “in veelvoud” noemt, of “duplicaties”, valt dan rekenkundig weg.

    Een tweede puntje: de uitvoerende overheidsdiensten en -bedrijven. Bij mijn weten (in West-Europa tenminste) zijn werknemers bij de overheidsbedrijven zoals reinigingsbedrijven en openbaar vervoer géén ambtenaren. De werknemers van SELIKOR wel?

    Wat jij in het tweede deel aangeeft heeft professor Carel Weeber in het verleden al eens het gevolg genoemd van de “brain drain” van Curacao: ieder jaar “exporteert” Curacao haar slimste jongeren naar het buitenland “om te studeren” die vervolgens bijna niet meer terugkomen. Al zouden ze willen terugkomen, dan worden ze tegengewerkt door onwillige chefs en collega’s die geen slimmere medewerkers dulden. Ministers slagen er niet in die cultuur van “de een-ogigen die op een afdeling met blinden een koninkrijk hebben” te doorbreken en hun ministeries “targets” van aan te nemen afgestudeerde gerepatrieerden op te leggen!

  4. A.d.h.v. de goede bijdragen is het duidelijk dat wat bij het ambtenarenapparaat speelt, complexer is dan enkel wat kreten aanleveren. Werkweigeraar, curacrim, incapabelen etc wil ik (nog) niet zo ver gaan. Maar één ding zijn wij allemaal over eens: “inefficiëntie viert hoogtij in dat korps”.

    Overigens Fred, mooie uiteenzetting, vermits ik het over beroepsgerechtigden had heb jij het naar een hoger niveau getild.

  5. @ Fred Schiedam,

    Je maakt helaas een kleine denkfout.
    In Nederland heb je vele steden, de nodige provincies etc, allemaal met hun eigen ambtenaren. Hierbij hoef je niet alleen te denken aan ambtenaren achter een bureau, maar ook politie, brandweer, vuilophaaldienst en ga zo maar door.
    De bestuursorganen zijn ook in veel steden te vinden, dus je vindt een veelvoud van duplicaties in functies.
    Curacao is slechts 1 eiland en we hoeven dus niet alles in veelvoud te doen, zoals wel in Nederland noodzakelijk is.
    De conclusie dat de overheid daarom hier te klein is mag je gerust tekort door de bocht noemen.

    Het probleem van Curacao is dat we teveel incapabele ambtenaren hebben. Ze zijn door politieke benoemingen op functies neergezet, terwijl ze daar niet de opleiding noch ervaring voor hebben. Het gevolg mag duidelijk zijn, men pakt het werk niet aan omdat men gewoon geen idee heeft hoe dat uberhaupt moet. Alles blijft dus liggen en besluiten / beslissingen blijven uit of men neemt de verkeerde beslissingen. Gevolg ? De puinhoop die we Curacao noemen.

  6. @De Rechtsstaat:
    ik heb ook even zitten grasduinen (je maakt in jouw bijdrage de denkfout dat alle stemgerechtigden tot de beroepsbevolking behoren). Ik heb van het Kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven begrepen dat (omdat de participatiegraad op Curacao laag is vergeleken met Sint Maarten en Bonaire) de beroepsbevolking op Curacao slechts 63.000 personen telt.

    Dus 5 % van de beroepsbevolking is ambtenaar (populair gezegd: 19 werkenden moeten de personeelskosten van 1 ambtenaar opbrengen).

    Is dat veel?
    In Frankrijk is 22% van de beroepsbevolking ambtenaar, in Duitsland 11%, in Nederland 14%. Landen met stabiele regeringen, voorspelbare overheden, goede transport- en communicatie-infrastructuur, goede sociale infrastructuur, rechtszekerheid etc.

    Conclusie: Curacao heeft een te klein ambtenaren-apparaat, wat verklaart waarom het op Curacao qua Overheid op de nodige gebieden behelpen is.

  7. @De Rechtsstaat ik vermoed dat als probleem wordt ervaren door sommige mensen dat de ambtenaren veel geld kosten en dat hun opbrengsten voor de samenleving zich vaak niet goed laten inschatten.
    @ericlapas dat de ambtenaren niet verschijnen op hun werk is misschien wel het beste voor iedereen.

  8. Even op mijn niveau laagdrempelig rekensommetje op los laten. Curacao telt ca. 125 duzend stemgerechigden en 3500 werkt bij de overheid. Dus 3% van de z.g. beroepsgerechtigden werken bij de overheid.

    What is the problem?

    Ow ja om te zeiken doen ze klakkeloos mee.

  9. curacrim heeft 3400 abmtenaren, dat zijn er precies 2500 te veel?, en met de helft aan parlementiers hebben we ook genoeg. scheelt bakken met geld, dit geld kunnen wij beter aan het volk besteden.

  10. “Per 1 juni werken er 3365 mensen voor de overheid. ” De vraag is natuurlijk hoeveel van die 3365 mensen verschijnen daadwerkelijk op het werk. Er zijn nog veel spook ambtenaren die elke maand keurig netjes hun salaris gestort krijgen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties