28 C
Willemstad
• woensdag 27 oktober 2021 09:40

Laatste reacties

- Advertentie -

DolfijnFM | Vastrecht zonnepanelen mogelijk in strijd met de wet

Tussenvonnis in zaak eigenaren zonnepanelen tegen Aqualectra

Het vaste bedrag voor een zonnepaneel dat betaald moet worden aan Aqualectra is mogelijk in strijd met de wet. Dat zegt de rechter in een tussenvonnis.

De Vereniging voor Duurzame Energie startte in 2015 een zaak tegen Aqualectra en de overheid. De partijen moeten nu proberen samen een afspraak te maken over de tarieven, zodat een eerlijke terugverdientijd mogelijk wordt. Daarbij moet gekeken worden naar regelingen op omliggende eilanden.

In september staan partijen weer voor de rechter en gaat de zaak verder.

- Advertentie -

Bron: DolfijnFM

- Advertisement -

Artikel delen

20 reacties

 1. Niet helemaal waar wat je daar zegt. Je betaalt vastrecht en transportkosten over verbruikte energie. Datgene je hebt opgewekt wordt verrekend met wat je verbruikt hebt. (dit afhankelijk van wie je afneemt en al helemaal als je een oude meter hebt.) Je verbruikt minder en betaald dan ook minder transportkosten en vastrecht. Dit kan dus op Curacao NIET. je vergelijkt dus appels met peren. Je vergelijking slaat dus nergens op.

 2. Daarnaast krijg ik 25 cent voor iedere KWh die ik teruglever aan Aqualectra en betaal ik meer dan 60 cent voor de KWh’s die ik afneem, vooral door het gebruik van airco’s ‘s nachts. Als dat teruglever tarief weer omhoog zou gaan zullen weer meer particulieren en bedrijven investeren. Terugverdienen is nu voorbehouden aan volgende generaties of nieuwe bewoners als ze tenminste genoeg terugleveren om boven het vastrecht van 16 Nafl per KWp uit te komen.

 3. Dit geldt alleen voor gebruikers die hun zonnepanelen koppelen aan het electriciteitsnet, om zo terug te leveren danwel het tekort af te nemen. Er zijn huishoudens die geheel zelfvoorzienend kunnen zijn, maar in ons geval toch “zonnebelasting” moeten betalen. Daar gaat het juist om.

 4. ja, voor kundige vaklieden is altijd plaats. door lagere energiekosten wordt het aantrekkelijker voor bedrijven om zich op curacao te vestigen en zal men verlegen zitten om vaklieden. Voor de overige werknemers is omscholen een optie of anders een baantje betaald door een van de politici die hen aan een baantje geholpen hebben? Het ergste van politiek benoemde figuren is niet zozeer dat ze onkundig zijn, maar vooral dat ze in de weglopen en elke vorm van deskundigheid als hun vijand beschouwen omdat ze bang zijn door de mand te vallen . Maar vraag je vooral eens een keer een vorm van bezigheidstherapie of een nutsbedrijf dat essentiele diensten aan de bevolking verleend??? Ericlapas, wel eens over nagedacht hoeveel banen er verloren zijn gegaan door het gebrek aan kwaliteit bij aqualectra. Hoeveel materiele en immateriele schad e er jaarlijks is door een falende aqualectra?
  Dus merneer Ericlaps… mensen die nergens anders in dienst kunnen komen graga bij u in dienst… succes met uw bedrijf!

 5. De stroom die je overdag opwekt, sla je die kosteloos op, op het netwerk van Aqualectra ? Ben je Aqualectra dan niks verschuldigd als je hun netwerk als accu gebruikt ?
  Ik heb in Nederland zonnepanelen en betaal ik : vastrecht én transportkosten !
  Waarom op Curacao niet ?

  https://opdezon.nl/zonne-energie/zonnepanelen-en-uw-elektriciteitsrekening/

  “Als u zonnepanelen aanschaft, wordt uw elektriciteitsrekening dus flink lager.
  De leveringskosten en energiebelasting gaan aanmerkelijk naar beneden of verdwijnen zelfs geheel. De heffingskorting, het vastrecht en de transportkosten blijven onveranderd.”

  *Vastrecht levering elektriciteit
  Vastrecht is een vast bedrag dat u aan uw energieleverancier betaalt, ongeacht uw daadwerkelijke verbruik. Ook al heeft u zonnepanelen, dit bedrag verandert niet.
  **Transportkosten netbeheerder
  Dit zijn de kosten voor het vervoeren van de elektriciteit, het beheren van de elektriciteitsmeter en het onderhouden van het elektriciteitsnetwerk.
  Deze kosten zijn onafhankelijk van de hoeveelheid energie die u gebruikt. Als u zonnepanelen aanschaft zal ook dit bedrag niet veranderen.

 6. Bij een eerdere uitspraak gaf de rechter aan”dat de burger dan maar een ander bestuur moest kiezen”. Dat is nu gebeurd en mogen we het beste vn deze nieuwe regering hopen, in ieder geval dat zij ook voor het milieu heeft.
  Toen de mogelijkheid bestond om in 2012 gebruik van solar panels te maken hebben wij het max. aantal aan panels laten plaatsen. Om 2 redenen, 1e dat we hart voor het milieu hebben, en als 2e natuurlijk een besparing. Toen de PS/PAIS hun intrede deden werd er door toedoen van de PS en meeloper PAIS besloten om per panel de burger te gaan belasten. Onder het mom “dat de bevolking niet hoefde op te draaien voor hen die wel de solafr panels konden betalen. Schandalig genoeg dat de PAIS die stupide redenatie volgde wat voor ons in ieder geval de druppel was om never nooit meer PAIS te steunen, die zich voordeed als ‘zuster’ van D66 en dus hart voor het milieu zgn.
  Dat er wanbeleid, wanbeheer bij Aqualectra is/was is natuurlijk een gotspe, dat de burger geconfronteerd wordt met het feit dat er legio figuren zijn die hun rekeningen niet betalen, bedrijven niks betalen deed niets daaraan af.
  Dat Cur. slecht scoort in het Carib. gebied vwb zonne energie is natuurlijk absurd, je hebt gratis zon en je was te belazert dit om te zetten voor de burger.
  Wat dat betr scoort Aruba stukken beter, werkt samen met TNO en lopen we hier hopeloos achter. Uitermate jammer. Laten we hopen dat deze regering dit inziet.

 7. Volgens de grondwet heb ik wel degelijk het recht om mijn eigen water en stroom te kunnen opwekken of maken -Aqualectra heeft absoluut niet het alleen recht -de grondwet verbied immers Monopolies.

 8. Kennelijk heeft Aqualectra nog geen oplossing kunnen vinden, of beter gezegd bedenken, om de immense overheadkosten te dekken wanneer iedereen over zou stappen op zonnepanelen.
  Aqualectra is stil blijven staan in de tijd en heeft een sterk verouderd distributienetwerk, wat extreem veel onderhoud nodig heeft. De kosten daarvan zullen over een steeds kleinere groep klanten moeten worden verdeeld, waardoor de kosten van een KWH steeds hoger en hoger zullen worden.
  Daarnaast is de policy van Aqualectra niet gericht op het besparen van energie. Men weigert pertinent in te spelen op technische mogelijkheden om te besparen. Hoogstwaarschijnlijk ingegeven door het feit dat men niet persoonlijk kan profiteren wanneer er minder onderhoud en minder noodzakelijke investeringen zouden plaatsvinden. Ben ooit bij Aqualectra geweeest voor waterbesparing en kreeg letterlijk de vraag: ‘wat zit er voor ons in ?’, daarbij doelend op ‘hoeveel blijft er voor ons aan de strijkstok hangen ?’
  Het eindresultaat is bekend, Aqualectra is nog in de 19e eeuw, terwijl de rest van het eiland inmiddels in 1960 is aangekomen. Sommigen zijn reeds in 2010, maar hoe dan ook, we lopen hopeloos achter.

 9. Yes, this nonsense is ludacrous. We shouldn’t have to pay Aqualectra a dime once we have solar panels, and if anything the government should be offering tax incentives to citizens who completely switch to solar instead of punishing them to support the carbon Monopoly on this island.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -