31 C
Willemstad
• zondag 24 oktober 2021 14:05

Laatste reacties

- Advertentie -

DolfijnFM | KdNT doet aangifte tegen 8 personen in HNO-kwestie

Het gaat om strafbare feiten in zake de lening van 200 miljoen, zegt de partij  | Persbureau Curacao

Korsou di Nos Tur heeft tegen 8 mensen aangifte gedaan die betrokken zijn bij het HNO-project.

Vijf ministers van het kabinet Rhuggenaath, twee directieleden van HNO en de bankdirecteur van Vida Nova. Het gaat om strafbare feiten in zake de lening van 200 miljoen, zegt de partij.

Betrokken personen waren op de hoogte van het ontbreken van de juiste wetgeving, maar zette de lening toch door. De gouverneur stak daar uiteindelijk een stokje voor.

- Advertentie -

Bron: DolfijnFM

- Advertisement -

Artikel delen

29 reacties

 1. Beste commentpolice
  Ik ga zeker niet met u in discussie over het gebruik van een term die u in twijfelt trekt in SF.
  Zoals gezegd als witte NL met een witte US vader en het grootste gedeelte in de US doorgebracht is en blijft de door u geaccepteerde term een zware lading hebben.

  Verder heb ik er niets aan toe te voegen,

  https://www.google.com/amp/s/beta.washingtonpost.com/nation/2018/10/31/california-state-parks-name-sparks-debate-is-word-negro-offensive/%3foutputType=amp

 2. @Henk1: is 7 jaar in Amerika wonen voldoende om recht van spreken te hebben? Ik denk het wel.

  De term nikker keur ik af, gelijk in America nigger als not done wordt geacht.
  Neger keur ik goed, gelijk het woord negro in Amerika in mijn tijd (rond 2005) nog gewoon gebruikt werd. (wel steeds minder, maar toch).

  Het lijkt me sterk dat het woord “negro” in SF op scholen was verboden. Zeker omdat het (in 2010) nog steeds gebruikt wordt op het censusbiljet voorkwam.
  Zie bijvoorbeeld: http://www.atour.com/news/national/20100315a.html
  Kan het me nog herinneren omdat ik 2 kruisjes moest zetten bij vraag 9.

 3. @Hoedanook: de vraag van u noemt men in normaal Nederlands een suggestieve vraag.

  Een suggestieve vraag stelt men niet om de vraag, maar om de suggestie.
  Een voorbeeld van nog een suggestieve vraag is: “Ligt het misschien aan een beperkte opleiding of bent u werkelijk zo dom?”

  Feitelijk gaat het hier echter niet om. Vraag aan u is of het duidelijk is waarom de Commentpolis het woordje neger wel toestaat?

  Daarbij, het interesseert mij geen ene reet of men mij neger noemt. Diegene die het woord neger stigmatiserend vindt moet eens bij zichzelf te rade gaan.
  Probeer maar eens uit te leggen wat er stigmatiserend is aan het woord neger.

 4. Ik vind het wel flauw dat niemand op mijn oorspronkelijk inhoudelijk sterke post heeft gereageerd en dat het gebruik van het woord neger als excuus wordt gebruikt om andere frustraties te botvieren.

 5. Ik kan me vinden in de mening van de comment polis, alhoewel ‘neger’ een negatieve lading heeft.

  Denk dat als je op straat of op kantoor gebruikt je in de problemen komt.

  Maar dat kom je ook bij gebruik van het woord ‘homo’, wat ook een geaccepteerd woord is.

 6. Commentpolice zonder de behoefte te hebven mij in de duscussie te toeren de nuvolgende opmerking vwb de door u toegestane term.
  Als u werkelijk om een uitleg vraagt- wat ik persoonlijk niet vind getuigen van enig historisch besef dan is het nog slechter gesteld met een groot aantal mensen. Ik besef terdege dat we niet in de US wonen maar op C waar men het schijnbaar normaal vindt de term te gebruiken. Ik kan u zeggen als US/NL oftewel bipatride jeugd doorgebracht hebbende in SF was het op de scholen verboden de term te gebruiken omdat het een scheldwoord was en nog is. Dat het nu vaak onder Trump weet gemeengoed is geworden is al ernstig genoeg. Dat u als commentpolice de term handhaaft is een gotspe!

 7. @Commentpolis,
  Het wordt wel duidelijker.
  Echter, zie ook reactie op @Rogers : “Het gaat niet om het gebruik van het woord neger. Het gaat om de verbinding dat gelegd wordt tussen mensen (in dit geval Curacaoenaars) van de negroide ras en zwervers.”

  En of “het misschien aan een beperkte opleiding of bent u werkelijk zo dom” ligt, interesseerd niemand een reet. Uw acties spreken genoeg.

 8. @hoedanook: we (commentpolis) zitten hier met een dilemma. Waar ligt de grens tussen vrijheid van meningsuiting en belediging/discriminatie.

  Bij mij in ieder geval niet bij het woord neger, noch zwerver, noch als deze samen gebruikt worden.
  Daarbij is mij opgevallen dat de gemiddelde melder van het in de ogen van de melder niet toegestane woord neger (vaak komen er via mail meldingen binnen) door politiek übercorrecten gebeurd.

  Zolang de gemiddelde neger het woord Chino en Makamba nog gebruikt en het woord nigga meent te mogen claimen als dat het enkel door negers mag worden uitgesproken, ga ik het woord neger niet verbieden. (Chino en Makamba overigens ook niet).

  Je zegt: “een gegeven dat onze “eerwaarde commentpolis niet in beleid weet om te zetten”: je wilt niet weten hoeveel berichten er dagelijks NIET worden toegelaten door reageerders die de 1ste keer iets willen posten met het niveau waar Adolf Hitler nog van zou zeggen “Na also, also, also. Geht das nicht ein bisschen weniger”.

  Je zegt: “…resultaat van een beperkte opleiding…” (van de commentpolis): een argumentum ad hominem zegt altijd meer over de afzender.

  Groet,

  Commentpolis

 9. @EAJ en Daan Banaan
  Inderdaad Dos Santos die aangifte doet. Wat een lachertje en look who’s talking. Hij is zelf jaren van het eiland verdwenen geweest (gevlucht) wegens o.a. gigantische belastingschulden. Na terugkeer heeft hij die schulden zeer waarschijnlijk nooit vereffend, maar gezellig iets onder de tafel geregeld. Hij en zijn familie zijn ervaringsdeskundigen op het gebied van oplichting en fraude. Broer Robby dos Santos is reeds veroordeeld voor belastingontduiking en witwassen. De behandeling van de zaak van zijn andere broer Jamaloodin, die in zijn functie als voormalig minister van Financiën ook van alles op zijn kerfstok heeft, vindt zeer binnenkort plaats.

  Amparo is een van de statenleden van zijn partij en de hele staten die het minst verschijnt in de staten, terwijl de belastingbetaler zijn salaris betaalt a Naf 15.000,– per maand. Ach ja waarom zou hij ook verschijnen als hij zowat elke avond via TV13 vanuit een kantoortje in zijn eigen bedrijf zijn gal kan spuwen en iedereen ongenuanceerd voor “ladron” kan uitmaken. Nee de pers komt naar hem toe en de interviewer stelt geen enkele kritische vraag. Wat wil hij nu nog meer, hij krijgt service aan de deur.

 10. @ Daan, je hebt hem door. Die vieze vuile dikzak is gewoon bezig de boel op te naaien.En die analfabeten die hem omringen vinden dat prachtig.Dat is zijn manier om stemmen voor zich te winnen. En dat gaat hem lukken ook, hoe erg ik dat ook vind!!

 11. Kunnen we terug naar het oorspronkelijke thema, namelijk Dos Santos?
  Die dikzak (niet discriminerend) is gewoon bezig de burger te polariseren, overigens typisch voor populisten. Daar hebben we er al een paar van gehad: Schotte, Wiels, bijv. Terwijl iedereen zich druk maakt over topsalarissen danwel schending van privé-informatie, doet deze vetterd er nog eens een schepje bovenop door weer het nieuws te zoeken met een aangifte bij het OM. Misschien beter om wat minder aandacht te besteden aan “politici” die geen politiek bedrijven.

 12. M’n moeder (vroeger)blond (nu grijs)blauwe ogen geboren en getogen in Nederland is een “Makamba”, en spreekt vloeiend Papiamentu. Overigen ben ik ook blond met blauwe ogen.
  Vorige week op Curacao met vakantie met vrienden: 2 Duitsers en 2 Denen en 1 Nederlander.
  Moeders vraagt mij (in het Papiaments!) daags na hun bezoek : hoe heet die lange man ook alweer (ze zijn allemaal lang!) ?
  Ik: kwa ?
  Zij: e Makamba !

  Bij ons thuis is een Nederlander op het eiland een Makamba. En Hulandesnan zijn Nedelanders in Holland of elders in de wereld.

 13. @Commentpolis,
  Het wat een vraag, geen stelling; “Resultaat van een beperkte opleiding?”
  Maar gezien u de grens tussen fatsoen en stigmatiseren niet weet te leggen blijft deze vraag relevant.
  Zelfs ook gebruik u een (onderhevig aan censuur) andere taal.

 14. Ik snap de consternatie niet: zoals raaf al aangeeft mag de YDK wel alle niet YDK allerlei benamingen geven maar als de YDK met “neger” wordt aangesproken (wat een historisch correcte term is) dan is er een issue. De tenen van de gemiddelde YDK neger zijn lang….

 15. “De YDK mag wel te pas en te onpas het woord Makamba gebruiken” @ Roger

  Niet alleen het woord Makamba, maar ook Chamo, Jama, Guajira, Haitiano, Libanes, Yakumeinchi, Latina, Chino, João, Sandom en niet te vergeten “BeeGee” waarmee bovenwindse eilandgroten zo respectvol geduid worden.

  Het onderhavige woord waar deze discussie over gaat roept historisch idd een bepaalde gevoelswaarde of bijklank op.

  En is afgeleid van het latijnse adjectief “Niger”, hetgeen zwart betekent (vandaar landen met de naam Niger, Nigeria)

  Dit woord vindt haar oorsprong weer in het Proto Indo Europese woord “nókts” (nacht).

  Het nominatieve woord Niger betekent in het Latijn, als we de negatieve bijklank even wegdenken, gewoon zwart of donker.

  Gelukkig leven we in een koninkrijk waar het vrije woord een groot goed is, maar moeten we per koninkrijksdeel eerst eens nagaan hoe we verbaal momenteel zelf met mensen van andere culturen en landen omgaan als we (niet onterecht) roepen dat bepaalde woorden niet “kosher” zijn.

 16. @Rogers,
  you are missing the point. Het gaat niet om het gebruik van het woord neger.

  Het gaat om de verbinding dat gelegd wordt tussen mensen (in dit geval Curacaoenaars) van de negroide ras en zwervers.

  Waar het om draait is het recht van iedereen om gelijk behandeld te worden, ongeacht de etnische achtergrond, nationaliteit, sociale klasse, godsdienst, opvattingen, sekse, enz. (een gegeven dat onze “eerwaarde commentpolis” niet in beleid weet om te zetten).

  Bovendien zijn de mensen die als ‘zwerver’ uitgemaakt worden waarschijnlijk geboren en getogen inwoners van dit eiland, wat van een groot deel van de reageerders op deze forum niet gezegd kan worden.

 17. De enige zwerver die ik op de foto zie is inderdaad Monki de Monk. Deze meneer ging ontelbare keren, zijn (stomdronken) roes uitslapen in de kraamkliniek op Rio Canario.
  Trouwens neger is een woord dat over de hele wereld wordt toegekend aan een donker huidskleur. Negro in het spaans, dit voor alle duidelijkheid.
  De joe di Corsow mag wel het woord”MAKAMBA” te pas of ongepast de hele dag gebruiken. Vraag dat maar aan Menki kabritu Rooier.
  Ik werd zelfs uitgemaakt door @ Drechi door “makamba pretu .

 18. Typisch dat onze “eerwaarde commentpolis” niets mis ziet met mensen van de negroide ras gelijk te stellen aan zwervers.
  Resultaat van een beperkte opleiding?

 19. Beste knipselkrant,
  “Is hij aan het bellen met een aantal zwervers/ negers om zich heen”
  Wie schrijft zoiets?!?!
  Anno 2019 kan deze kwetsende taal niet!!!! Ongepast en niet aanvaardbaar!!!
  Shame on you!

 20. YES, YES, YES! Dieptriest dat deze manier van zelfverrijking en zelfoverschatting niet via een parlementair debat kan worden opgelost en via het OM moet lopen maar het gaat helaas niet anders kennelijk op Curacao. Wat de ministers en HNO betrokkenen gedaan hebben (zelfverrijking op kosten van de samenleving) kan niet, ongeacht dat vorige regeringen nog fouter waren.
  Ik krijg wel de indruk dat Dos Santos een drukke man is: op elke foto is hij druk aan het bellen met een aantal zwevers/negers om zich heen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

RTL | Minister Hoekstra mikpunt bij oproep EP tot actie tegen brievenbusfirma’s

Chris Koenis Het Europees Parlement eist meer inspanning tegen brievenbusfirma's, witwassen en belastingparadijzen naar aanleiding van de onthullingen in de Pandora Papers. Bij een breed aangenomen resolutie kreeg...

Democracy now! | Friday, October 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Video: eerste smart bushalte bij Cas Coraweg

Op de Cas Coraweg is gisteren de allereerste smartbushalte op Curaçao geplaatst. De ‘slimme’ bushalte werd geplaatst tegenover het Radulphus College. Bij de halte staat een touchscreen, waar...

Nu.cw | Stichting Ambulans Deseo laat laatste wens in vervulling gaan

Fundashon Ambulans Deseo Korsou (FADK) is onlangs opgericht naar voorbeeld van de Nederlandse Stichting Ambulance Wens. Het doel van de stichting is om nog eenmaal een laatste...

PBC | EZ Air vanaf 3 december naar Medellín

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- Na een periode van enkele maanden voorbereiding, is luchtvaartmaatschappij EZ Air op donderdag van start gegaan met de verkoop van vluchten naar Medellín in Colombia....
- Advertentie -