32 C
Willemstad
• vrijdag 19 augustus 2022

Laatste reacties

DolfijnFM | Apothekers: Politici geven verkeerde uitleg over geneesmiddelen op Curaçao

In een persverklaring leggen de apothekers uit hoe de geneesmiddelenvoorziening werkt op Curaçao.

Willemstad – De Vereniging Apothekers en Eigenaren (VAE) betreurt het dat politici verkeerde uitleg geven over de geneesmiddelenvoorziening op Curaçao. Botika’s staan daardoor vaak met de rug tegen de muur in een conflict waar ze geen invloed op hebben.

In een persverklaring leggen de apothekers uit hoe de geneesmiddelenvoorziening werkt op Curaçao. Een botika declareert een geneesmiddel bj de SVB voor de prijs die leverancier factureert. De apotheek heeft daar geen winstmarge op, zegt de VAE. De hoogte van de leveranciersprijs die SVB aan de apotheken vergoed wordt door de het ministerie van Economische Zaken bepaald.

Receptregelvergoeding

De apotheeek betaalt haar kosten uit de receptregelvergoeding, een vergoeding die zij krijgt voor elke aflevering van een geneesmiddel, ongeacht de prijs. Die vergoeding is, sinds introductie in 2001, 7 gulden, plus de eigen bijdrage van 1 gulden die de botika wettelijk verplicht is te innen. Als referentie: de receptregelvergoeding is op Aruba en Sint Maarten ongeveer 16 gulden en op Bonaire ongeveer 7 dollar, aldus de VAE.

De apothekers snappen dat gezien de huidige financiële situatie bij de overheid het duidelijk is dat er bezuinigd moet worden. De VAE heeft in overleg met de vorige Minister van Volksgezondheid en de SVB een convenant ondertekend met als hoofdzaak dat er meer generieke medicijnen toegelaten worden tot het eiland, geneesmiddelen die in Europa en USA/Canada al jaren veilig zijn gebleken en daar reeds beoordeeld. Daarmee zou per jaar ongeveer 30 miljoen gulden kunnen worden bespaard, denken de apothekers.

Invloed

De VAE benadrukt dat botika’s geen invloed hebben op de prijzen van geneesmiddelen en dat inkoopprijs gelijk is aan de afleverprijs, zonder een risico dekking voor medicijnen die kunnen vervallen.

De VAE betreurt het dat politici zonder verstand van zaken de bevolking hierover verkeerd proberen voor te lichten.

Bron: DolfijnFM

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. ….”Apothekers zijn ook grote graaiers”…..
    De prijzen gaan soms tegen 100% over de kop, nu zitten ze zelfs in het parlement….in het belang van zichzelf.

  2. Dit apothekeek-maffiagajes op Curacao verkoopt nog steeds merkmedicijnen soms voor 5x de prijs die je in NL betaalt voor een pakje bloeddrukmiddelen of antibiotica. Schoften zijn het! En schaamteloos dan verkondigen dat de burger de dupe wordt van deze enigszins normalisering van prijzen. Nee; de Curacaose burger is al 10-tallen jaren slachtoffer van deze maffia. Nederland; grijp in en EIS nederlandse prijzen voor onze medicatie!!

  3. Niet om het een of ander politici horen geen uitleg te geven over bepaalde zaken , de meeste zijn te licht om over bepaalde zaken uitleg te geven .
    Schoenmaker blijf bij je leest .
    Pero ja nan mes por .

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...