28 C
Willemstad
• zaterdag 23 oktober 2021 01:12

Laatste reacties

- Advertentie -

Deze maand al tekort aan medicijnen’

Door: Leoni Leidel-Schenk

VIPP Versgeperst tekort NIEUWS medicijnen Curaçao  pillen medicijnen style=float:left;margin right:10pxCURAÇAO – Importeurs en apothekers komen deze maand al klem te zitten doordat er in juli maximumprijzen voor medicijnen worden ingesteld. Dat meldt de Vereniging van Importeurs van Pharmaceutische Producten (VIPP). “Curaçao kampt binnenkort met een ernstig tekort aan medicijnen.”

De overheid heeft al moeten toegeven dat de uitgestippelde plannen op heel wat punten tekort schieten, maar laat toch na om maatregelen te nemen om chaotische toestanden te voorkomen”, schrijft VIPP in een brief aan de media.

Ontmoeting

- Advertentie -

Zelfs een recente ontmoeting van een delegatie van VIPP met premier Gerrit Schotte heeft volgens de vereniging geen zoden aan de dijk gezet. “In het streven om tegemoet te komen aan beloften die eerder zijn gedaan aan het Cft (Commissie financieel toezicht) en de eigen gestelde doelen om op jaarbasis 47 miljoen gulden te besparen op kosten voor medicijnen, wil ook de premier niets weten van het intrekken of zelfs aanpassen van de geplande maatregelen per 1 juli.”

Eenzijdig

Dat betekent volgens VIPP dat de overheid aandringt op het eenzijdig opleggen van maximumprijzen voor medicijnen waar de leveranciers, importeurs en wederverkopers niets meer op verdienen. “De regering wil met zijn maatregelen buitenlandse fabrikanten voorschrijven welke prijzen zij mogen hanteren voor levering aan Curaçao. Die zijn opgelegd, maar zelfs de importeurs kunnen zoiets niet afdwingen. De overheid heeft moeten erkennen dat de tot nu toe geproduceerde lijsten met maximumprijzen aan alle kanten rammelt.”

Kapitaalsvernietiging

- Advertisement -

De minister van economische zaken heeft al een wet afgekondigd die bepaalt dat medicijnen die niet aan de maximumprijslijst van 1 juli voldoen, dus niet verkocht mogen worden. De importeurs en apotheken hebben een bepaalde voorraad medicijnen, maar nog gebaseerd op de oude regeling. “In sommige gevallen is de kostprijs daarvan bij import nog hoger dan wat de overheid nu als maximumprijs heeft bepaald voor levering over de toonbank”, aldus VIPP. “Ook al omdat de overheid zelfs in hun maatregelen het niet eens heeft over een toereikende overgangsperiode (grace period van drie maanden), maar een nieuwe maatregel afkondigt anderhalve maand voor ingang op 1 juli, blijven de importeurs dus zitten met hun voorraden. Dat is een geweldige kapitaalsvernietiging. Nieuwe voorraden aanleggen is net zo riskant.”

Inkopen

De overheid en inspectie der geneesmiddelen eisen van de importeurs dat zij medicijnen importeren die geregistreerd zijn en waarvoor een fabrieksfactuur moet worden getoond. De importeurs mogen niet zomaar overal inkopen. “Wij zijn gebonden per contract en per overheidswetten aan één leverancier. Als die leverancier tegen te hoge prijzen levert, die niet voldoen aan de maximale prijzenlijst die is afgekondigd door onze overheid, kunnen de importeurs die geneesmiddelen niet meer inkopen. Nog even afgezien van het feit dat de fabrikanten wereldwijd afspraken hebben lopen, die niet voor een eiland als Curaçao kunnen worden aangepast.

Halsstarrigheid

Van alle kanten wordt het de importeurs onmogelijk gemaakt om nog op zinvolle wijze geneesmiddelen voor de lokale markt in te slaan, op voorraad te houden, laat staan te verkopen”, schrijft de vereniging. Dat betekent volgens VIPP dat een acuut tekort aan medicijnen angstvallig dichtbij is gekomen. “De Curaçaose regering en het Transitie Team Farmacie leggen een ongekende halsstarrigheid aan de dag en toch durven zij te beweren dat het de verantwoordelijkheid blijft van de importeurs om de patiënten van Curaçao toegang te bieden tot een keur aan deugdelijke, betaalbare medicijnen.”

Rechter

Daarmee wordt het onmogelijke gevraagd van deze sector waar de overheid nog onvoldoende van doordrongen lijkt. De VIPP legt de verantwoordelijkheid van een schaarste aan medicijnen direct bij de overheid. De VIPP heeft als laatste redmiddel nog de stap naar de rechter achter de hand om te proberen een totale rampsituatie te voorkomen.”

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Friday, October 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Video: eerste smart bushalte bij Cas Coraweg

Op de Cas Coraweg is gisteren de allereerste smartbushalte op Curaçao geplaatst. De ‘slimme’ bushalte werd geplaatst tegenover het Radulphus College. Bij de halte staat een touchscreen, waar...

Nu.cw | Stichting Ambulans Deseo laat laatste wens in vervulling gaan

Fundashon Ambulans Deseo Korsou (FADK) is onlangs opgericht naar voorbeeld van de Nederlandse Stichting Ambulance Wens. Het doel van de stichting is om nog eenmaal een laatste...

PBC | EZ Air vanaf 3 december naar Medellín

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- Na een periode van enkele maanden voorbereiding, is luchtvaartmaatschappij EZ Air op donderdag van start gegaan met de verkoop van vluchten naar Medellín in Colombia....

PBC | Journalist Dick Drayer over zijn Covid: Het scheelde niet veel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – “Het had niet veel gescheeld of ik had hier niet gezeten”, verteld NOS-correspondent Dick Drayer, die de dood in de ogen keek nadat bij...
- Advertentie -