32 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Wijken tonen zich van hun beste kant tijdens Marshe di Bario

HomeNieuwsWijken tonen zich van hun beste kant tijdens Marshe di Bario

Wijk Souax in gesprek met potentiële financiers

afbeelding van Belkis Osepa
Door  Belkis Osepa
 (Foto | Belkis Osepa)

 

Met groot enthousiasme hebben negen wijken hun buurtprojecten aangeprezen tijdens de eerste Marshe di Bario op Curaçao. De wijken die deel uit maken van het Plan Nashonal pa desaroyá Bario (PNB) hopen financiering te krijgen van de private sector om hun buurt te verbeteren. De markt is het eerste contact tussen de wijken en geïnteresseerde bedrijven.

Elke wijk gaf uitleg over drie projecten waarvoor er nu nog geen fondsen beschikbaar zijn en die niet vallen onder projecten die de overheid kan financieren. De bewoners moeten, door hun buurt te promoten, meer verantwoordelijkheidsgevoel krijgen en zich leren inzetten voor hun wijk.

Paradepaardje

We hebben veel nodig, heel veel“, zegt Alonso Frans, de vertegenwoordiger van Parera. Hij is er geboren en getogen.  “Ik woon daar al 49 jaar. Ik ken de wijk op mijn duimpje en ik kan je haarfijn vertellen wat er allemaal gebeurt in onze wijk.”

In de gesprekken met potentiële financiers is zijn paradepaardje de komst van een politiepost in de wijk. “We moeten zo’n post krijgen, want veel dieven komen zich in Parera schuilhouden. Ook die jongens die laatst zijn ontsnapt uit het opvoedingsgesticht GOG.”

Teleurstelling

De patio van de Universiteit van Curaçao was ondanks alle aankondigingen in de media en de spotjes op radio en televisie, niet erg druk bezocht. Een bezoeker zei: “Ik wilde eerst de wedstrijd Nederland – Denemarken afkijken”.

De mensen uit Soto waren teleurgesteld in de lage opkomst van de private sector. “Een overheidsbedrijf kwam net langs, maar gaf meteen te kennen niets voor ons te kunnen betekenen. Ze wilden alleen de projecten inventariseren. De  bedrijven die potentiële sponsors zijn, kan je op een hand tellen.”

Vertegenwoordigers wijken Marshe di Bario

Vertegenwoordigers wijken Marshe di Bario
Foto | Belkis Osepa

De vertegenwoordigers van lokale bedrijven die er wel waren, konden rustig van tafel wisselen en uitleg krijgen van de wijken over hun projecten. Twee vertegenwoordigers van de Maduro & Curiel’s Bank (MCB) kregen een uitgebreide uitleg over de wijk Souax. “We zijn inderdaad lang blijven zitten bij Souax”, zegt Migdarys Mercera-Martina, belast met sociale projecten bij de MCB. “Soaux heeft een interessant project, Mi Stima Souax (Ik hou van Souax), iets wat wij tot nu toe niet bij de andere wijken hebben gehoord.

 

MCB geeft aan dat de Marshe di Bario een goede start is voor de wijken om financiering te krijgen voor het verbeteren van de buurt. Mercera-Martina: “Helaas zijn veel projecten gericht op de infrastructuur in de wijk, zoals het opknappen van buurtcentra of sportvelden, het bouwen van ontmoetingsplaatsen en schoonmaken van de wijk. We willen ons focussen op vormingsprojecten van de buurtbewoners. Daarom spreekt het project ‘Mi stima Souax’ ons enorm aan. De wijkbewoners leren van hun wijk te houden en ze leren ook bij te dragen aan de ontwikkeling van de eigen wijk.”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties