27 C
Willemstad
• zaterdag 4 december 2021 04:03

Laatste reacties

- Advertentie -

Wijken tonen zich van hun beste kant tijdens Marshe di Bario

Wijk Souax in gesprek met potentiële financiers

afbeelding van Belkis Osepa
Door  Belkis Osepa
 (Foto | Belkis Osepa)

 

Met groot enthousiasme hebben negen wijken hun buurtprojecten aangeprezen tijdens de eerste Marshe di Bario op Curaçao. De wijken die deel uit maken van het Plan Nashonal pa desaroyá Bario (PNB) hopen financiering te krijgen van de private sector om hun buurt te verbeteren. De markt is het eerste contact tussen de wijken en geïnteresseerde bedrijven.

Elke wijk gaf uitleg over drie projecten waarvoor er nu nog geen fondsen beschikbaar zijn en die niet vallen onder projecten die de overheid kan financieren. De bewoners moeten, door hun buurt te promoten, meer verantwoordelijkheidsgevoel krijgen en zich leren inzetten voor hun wijk.

- Advertentie -

Paradepaardje

We hebben veel nodig, heel veel“, zegt Alonso Frans, de vertegenwoordiger van Parera. Hij is er geboren en getogen.  “Ik woon daar al 49 jaar. Ik ken de wijk op mijn duimpje en ik kan je haarfijn vertellen wat er allemaal gebeurt in onze wijk.”

In de gesprekken met potentiële financiers is zijn paradepaardje de komst van een politiepost in de wijk. “We moeten zo’n post krijgen, want veel dieven komen zich in Parera schuilhouden. Ook die jongens die laatst zijn ontsnapt uit het opvoedingsgesticht GOG.”

Teleurstelling

- Advertisement -

De patio van de Universiteit van Curaçao was ondanks alle aankondigingen in de media en de spotjes op radio en televisie, niet erg druk bezocht. Een bezoeker zei: “Ik wilde eerst de wedstrijd Nederland – Denemarken afkijken”.

De mensen uit Soto waren teleurgesteld in de lage opkomst van de private sector. “Een overheidsbedrijf kwam net langs, maar gaf meteen te kennen niets voor ons te kunnen betekenen. Ze wilden alleen de projecten inventariseren. De  bedrijven die potentiële sponsors zijn, kan je op een hand tellen.”

Vertegenwoordigers wijken Marshe di Bario

Vertegenwoordigers wijken Marshe di Bario
Foto | Belkis Osepa

De vertegenwoordigers van lokale bedrijven die er wel waren, konden rustig van tafel wisselen en uitleg krijgen van de wijken over hun projecten. Twee vertegenwoordigers van de Maduro & Curiel’s Bank (MCB) kregen een uitgebreide uitleg over de wijk Souax. “We zijn inderdaad lang blijven zitten bij Souax”, zegt Migdarys Mercera-Martina, belast met sociale projecten bij de MCB. “Soaux heeft een interessant project, Mi Stima Souax (Ik hou van Souax), iets wat wij tot nu toe niet bij de andere wijken hebben gehoord.

 

MCB geeft aan dat de Marshe di Bario een goede start is voor de wijken om financiering te krijgen voor het verbeteren van de buurt. Mercera-Martina: “Helaas zijn veel projecten gericht op de infrastructuur in de wijk, zoals het opknappen van buurtcentra of sportvelden, het bouwen van ontmoetingsplaatsen en schoonmaken van de wijk. We willen ons focussen op vormingsprojecten van de buurtbewoners. Daarom spreekt het project ‘Mi stima Souax’ ons enorm aan. De wijkbewoners leren van hun wijk te houden en ze leren ook bij te dragen aan de ontwikkeling van de eigen wijk.”

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Friday, December 3, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 3 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | DCNA vergoot weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties

Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) vergroot de weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties zodat ze bestand zijn tegen externe schokken. Zo werd bekendgemaakt tijdens de bestuursvergadering. Volgens de organisatie blijft de...

Nu.cw | Saba start begin december met boosterprik

Saba start op woensdag acht december met de campagne voor de boosterprik tegen het coronavirus. Zestigplussers kunnen vanaf die datum hun vaccinatie halen. Dit meldt het Openbaar...

PBC | QR-codecontrole alleen door gecertificeerd personeel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bijeenkomsten of feesten voor meer dan 100 mensen vereisen bij de toegang een controle op QR-codes. Om dat proces goed te laten verlopen, biedt...

PBC | Windsurfer Badloe grijpt naast mondiale onderscheiding

Persbureau Curacao Windsurfer Kiran Badloe krijgt geen mondiale onderscheiding van de internationale zeilbond, World Sailing. Bij de mannen heeft nog nooit iemand met de Nederlandse nationaliteit deze onderscheiding...
- Advertentie -