28 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 05:04

Laatste reacties

- Advertentie -

DeNieuwsBV | Geen homohuwelijk op Curaçao: ‘Alleen witte mensen mogen homo zijn’

Wetsvoorstel homohuwelijk | Persbureau Curacao

Het leek er even op dat het homohuwelijk mogelijk zou worden op Curaçao. Maar één van de initiatiefnemers van het wetsvoorstel krabbelt nu terug, er zou te weinig draagvlak onder de bevolking en in het parlement. Hoe dat zit vertellen John Samson van het Caribisch Netwerk en Claudio Fray in De Nieuws BV.

Twee jaar geleden namen twee parlementsleden het initiatief om het homohuwelijk te legaliseren. Het werd destijds symbolisch tijdens de Curaçao Pride Week aangekondigd. Maar nu trekt één van die parlementsleden zich dus terug. “We zijn een katholiek eiland”, geeft Mc William als verklaring.

Claudio Frey verhuisde acht jaar geleden van Curaçao naar Nederland in de hoop op een vrijer leven als homo en is teleurgesteld dat Mc William zich terugtrekt. “Ik had gehoopt dat het dit keer zou lukken. Curaçao is mijn geboorte-eiland en ik hoopte dat het een plek zou worden waar ik naar terug zou kunnen keren.”
Het geloof en een economische crisis

- Advertentie -

“Curaçao zit in een enorme economische crisis en daarom vindt Mc William het nu niet opportuun om het over het homohuwelijk te hebben”, vertelt John Samson, politiek verslaggever van het Caribisch Netwerk (NTR). Het zou ook strategie kunnen zijn, denkt hij. “Het huwelijk is misschien een brug te ver, en politiek gezien moeilijk te verkopen. Maar door nu hoog in te zetten komt een overeenkomst over het geregistreerd partnerschap misschien wel dichterbij.” Voor Fray zou dat niet genoeg zijn: “Het is een stap vooruit, maar je blijft dan toch ‘minder’.”

En precies met dat gevoel groeide Fray op. Rond zijn elfde werd hij zich ervan bewust dat hij homo is. Maar hij voelde ook dat mensen in zijn omgeving dat ‘demonisch’ en ‘vies’ vonden. Op zijn achttiende raapte hij al zijn moed bij elkaar en vertelde hij het aan zijn ouders. “Het was een nachtmerrie. Mijn moeder begon te krijsen en binnen tien minuten stond de priester voor de deur”, vertelt hij.

Politici zeggen op de radio dat homo’s bezeten zijn door demonen.

John Samson

Volgens Fray is de reactie van zijn ouders typerend. “Het wordt gezien als iets walgelijks. Maar het gekke is; als je ‘makamba’ bent mag het wel. Die zijn toch losgeslagen. Maar als je van het eiland komt zou je beter moeten weten.”

De katholieke kerk speelt ook een belangrijke rol, vult Samson aan. “Tachtig procent is katholiek. Je hoort de kerk niet over tienerzwangerschappen, maar over homoseksualiteit zijn ze heel uitgesproken.” En niet alleen de kerk laat zich negatief uit over homoseksualiteit. “Ook politici zeggen op de radio dat homo’s bezeten zijn door demonen.”

Vrijheid

- Advertisement -

Voor Fray was zijn vertrek naar Nederland een ticket naar vrijheid. “Eindelijk kon ik ademhalen.” Met zijn moeder heeft hij inmiddels weer goed contact. “Zij heeft zich ingelezen en is in therapie geweest. Ik ben ontzettend blij en dankbaar voor het mooie contact met haar.” Zijn vader wil daarentegen geen contact.

Fray vindt het spannend maar ook belangrijk om zijn verhaal te vertellen. “In die moeilijke periode zijn er veel momenten geweest waarop ik aan zelfmoord dacht. De druk was zo hoog.” Wat hem weerhield waren verhalen van anderen die lieten zien dat het goed komt.

“Er zijn homo’s in de wereld die gelukkig zijn en een prachtig bestaan hebben. Ik ben nu ook zo’n persoon geworden. Ik ben een succesvolle ondernemer, zelfverzekerd, gelukkig en ik wil iets positiefs doen voor de maatschappij. Met mijn verhaal wil ik aantonen dat dat mogelijk is en hopelijk andere jongens en meisjes inspireren.”

 

Bron: DeNieuwsBV

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

22 reacties

 1. THX, Sate B.
  Je slaat de spijker op de bekende kop. Mijn vrouw en ik hebben hier zojuist hartelijk om gelachen.
  Als je je een beetje, behalve in Donnie the con natuurlijk, zou verdiepen wat er om je heen plaatsvindt dan is het antwoord niet zo moeilijk te vinden, paar vb?
  Katholieke Kerk staat er bekend om, gevangenissen, Army, Navy etc etc.

 2. @william schrijft:
  “daarbij voorbij gaand aan het feit dat ook stoere mannen die bv jarenlang verstoken zijn van vrouwen het met elkaar doen. Daar hoef je m.i.geen homo voor te zijn”

  Kijk nou, William komt uit de kast

 3. @Ericlapas onze allesweter is niet bekend dat stoere mannen niet de bosjes ingingen, daarbij voorbij gaand aan het feit dat ook stoere mannen die bv jarenlang verstoken zijn van vrouwen het met elkaar doen.
  Daar hoef je m.i.geen homo voor te zijn.

  Verder is mijn mening dat het geen zak uitmaakt wie wat je bent welke kleur ras en godsdienst.
  Iedereen is zoals hij is, gelukkig ben ik hiermee opgevoed.
  Als mensen willen trouwen met iemand van hetzelfde geslacht moet dat kunnen, in een beschaafd land hoort de wet daarin te voorzien!

 4. Als ik mij niet vergis zijn wij allemaal gods kinderen. De mens en de kerk zijn begonnen met het maken van verschillen in de “ mens” waarbij zij dan hun eigen voorkeur als richtlijn hebben genomen. Zo tierde de pedofiele welig in de kerken terwijl ze met opgeheven vinger naar de “ zonden “ van andere mensen wijzen. Ik heb geleerd de mensen die zo fanatiek welk geloof dan ook belijden niet te vertrouwen daar ze meestal de grootste oplichters en hypocrieten zijn en die meestal ook nog in staat blijken om onder het mon van geloof oorlogen uit te lokken

 5. …”Wie zonder zonde is”…..

  @ Kees Bouwman
  Mijn zonde zijn geen rechtvaardiging van hun zonden,

  Ik ben niet zonder zonde, maar wordt ook geen 14K per maand betaald om parlementarier te zijn.

  Voor mij moet je als bekleder van een ambt in het hoogste instituut van onbesmet gedrag zijn, en in het reine zijn gekomen met eventuele smetten uit het verleden.

  Ik zie daar een strafblad, een overspelige, een casinofrequenteerder, een ruggenstabber, een snoepreizer, een nepotist, een aantal met een corrupt verleden die dat nooit hebben rechtgezet…

 6. @Knoek-koe. Dat wil niet zeggen dat indien er voorstellen in het parlement zouden worden gedaan die b.v. stelen, liegen en bedriegen zouden bevorderen, zij dit vanuit hun christelijke achtergrond ook niet goed kunnen keuren. Dat zij mogelijkerwijs in de persoonlijke levenssfeer dingen doen die daar haaks op staan kan ik niet beoordelen.
  Maar wie zonder zonden is……

 7. ……”En als er in dit tijdloze boek, o.a. in Leviticus staat dat homofiel gedrag een gruwel is, gold dat toen en nu nog steeds. Want die statuten zijn door de jaren heen nooit gewijzigd. En als de Curaçaose geloofsgemeenschap daar naar wil leven hebben zij daar het volste recht toe. En kun je ook van parlementariërs met een christelijke achtergrond niet verlangen dat zij hiermee instemmen”……

  @Kees bouman

  Inleviticus staat ook dat hoererij, overspel, gokken, luiheid, ledigheid, en verspilzuxht voor het en sex voor en buiren huwelijk uit den boze zijn..

  Bovendoen verafschuwd de bijbelse leer , leugen bedrog, oplichting, stelen, diefstal en oneerlijkheid

  Oneerlijkheid, Leugens, zelfverrijking/ belang.

  Iets waar alle parlementariers zonder meer of in meer of mindere, directe of indirecte mate zich schuldig aan hebben gemaakt….

  Hypocrieten zijn het, de het volk naar de mond praten…

 8. Het blijkt weer hoeveel mensen onze geschiedenis niet kennen, wij zijn voor een groot deel afstammelingen van slaven. Voor zover bekend waren slaven stoere mannen, echte macho’s.

  Ik ken geen enkel verhaal dat Tula en Carpata af en toe stiekem de bosjes ingingen om zich stiekem met homoseksuele aktiviteiten in te laten.

 9. Om te beginnen zou ik iedereen willen vragen deze materie niet emotioneel maar rationeel te benaderen. Wat is het geval. Curaçaose mensen zijn door de bank genomen gelovige mensen. Over het algemeen behorend tot een christelijke geloofsgemeenschap. Alhoewel er uiteraard verschillen zijn in beleving, hebben ze één ding gemeen. Zoals iedere serieuze andersoortige vereniging hebben zij statuten, wat de basis van hun geloof is. Die statuten heet De Bijbel. Dit eeuwenoude boek is tijdloos. En als er in dit tijdloze boek, o.a. in Leviticus staat dat homofiel gedrag een gruwel is, gold dat toen en nu nog steeds. Want die statuten zijn door de jaren heen nooit gewijzigd. En als de Curaçaose geloofsgemeenschap daar naar wil leven hebben zij daar het volste recht toe. En kun je ook van parlementariërs met een christelijke achtergrond niet verlangen dat zij hiermee instemmen.

 10. …..”We zijn een Katholiek land”….

  Ha ha ha Mac William, eerlijk zullen we alles delen, denk aan je naaste!!

  Dat was niet wat je dacht toen je je dochter een voorrangsplaatsje verschafte a kuesta vannandere stagiaires die niet eens de kans kregen om mee te dingen….

 11. Sorrie maar waar gaat dit over? Dus omdat je niet mag trouwen, zou je geen homo kunnen zijn? Man doe wat je gelukkig maakt. Als je met een man het bed in wil duiken who cares. Verwacht alleen niet dat iedereen zal staan te juichen. Net als niemand zal klaarstaan met een lintje als ik net het bed ben ingedoken met een lekkere deerne. Trouwen is overrated en totaal onnodig in 2020. Ga samenwonen en doe je ding

 12. McWilliam: katholiek? Nee, hypocriet! En daar moet dan Nederlands belastinggeld heen? Tweede Kamer: bezint eer gij begint, ook op Curaçao geldt toch de Grondwet met non-discriminatirbepalingen! Dwing naleving af!

 13. “Maar nu trekt één van die parlementsleden zich dus terug. “We zijn een katholiek eiland”, geeft Mc William als verklaring.”

  En twee jaar geleden was het eiland dat niet?

  Vreselijk opportunistisch mens is het. Laten we hopen dat deze volgend jaar voorgoed van het politieke toneel verdwijnt.

 14. Wat vinden Miles mercera en vishion hiervan? Of is dit een van de vele vraagstukken waar vishion geen vishion op heeft?!

 15. Het is best ern hypocriet eiland. Half Curaçao wipt buiten de deur.. , De andere helft maskt er hun Carrierre van…kijk maar naar de Bysides van directeuren als Martis, Lasten, en die van ” Danki Gracias, thank you….niet te vergeten.

  Ze zoeken meestal mannen, vaak wat ouder dan zijzelf, maar met vooral een rekening saldo dat echt wat hoger ligt dan dat van hun. Of niet byside van Danki, thank you Gracias?

  We hebben de grootste hoerenkast van het Caribisch gebied.

  Maar homohuwelijk is een brug te ver…
  Ha ha, je blijft lachen op deze rots zou een bekend iemand hebben gezegd…

  Hypocriete bende, verschuilen achter de kuise regeltjes van de kerk, alleen wanneer het uitkomt.

 16. McWis een duidelijk voorbeeld van meeheulen met het ‘christelijk’ deel van de mensen, en zodoende verzekerd te zijn van eenmek op de lijst en vooral ervoor te zorgen dat zij weer herkozen zal worden en heel misschien weer een ministerspost kan bekleden.
  Wat een opportunisme toch.
  Wellicht kan zij in een vgd periode haar dochter een ‘Fulltime’ job garanderen.

 17. Kindermisbruik wordt door de katholieke kerk in de doofpot gestopt. Kindezwangerschap en incest komt vaak voor op Curaçao. Wat een hypocriete vertoning van McWillam. Het gaat erom, om een gelukkig leven te lijden, of dit nu mannetje/vrouwtje, mannetje-mannetje of vrouwtje-vrouwtje is. De deugnieten en viespeuken van de kerk en politiek zouden zich met andere zaken bemoeien.

 18. ….” Curaçao is een katholiek land”…
  Dus geen homohuwelijk
  De Karholieke kerk vindt corruptie blijkbaar wel prima!

 19. Vreemd dat politici zich in deze tijd nog verschuilen achter de kerk. Is wel een 100 jaar achterhaald. De verschillen in alles zijn zo groot binnen het Koninkrijk. Dat Koninkrijk is een gedrocht waar men in Nederland van af wil, maar ja dat kan kennelijk niet. In deze moderne tijd nog homo’s achter stellen….wat is het verschil met BLM? Dat is toch ook een protest om gelijke rechten? Die McWilliam praat voor eigen “parochie” maar discrimineert enorm. Echt vreemd dat dit nog kan binnen ons Koninkrijk. Maar ja….de centjes van de NL-belastingbetaler zijn zo makkelijk verdiend……

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -