28.2 C
Willemstad
• vrijdag 17 september 2021 21:28

Laatste reacties

- Advertentie -

Dekkingstekort Algemeen Pensioenfonds kleiner

Investeringsmogelijkheden binnenland blijven beperkt’

WILLEMSTAD — De dekkingsgraad van het Algemeen Pensioenfonds is gestegen van 95 procent eind december tot 98 procent per 31 maart jongstleden. Er is dus nog steeds sprake van onderdekking. Bij 100 procent kan het pensioenfonds aan zijn toekomstige verplichtingen voldoen. De gewenste minimale dekkingsgraad is 105 procent.

Het pensioenvermogen was aan het eind van het eerste kwartaal van 2012 bijna 4 miljoen gulden, het totaal vermogen 3,9 miljoen gulden. Het belegd vermogen binnenland bedroeg ultimo maart 2,1 miljoen gulden, terwijl het belegd vermogen buitenland 1,8 miljoen gulden bedroeg. Het rendement op de totale portefeuille van het Algemeen Pensioenfonds bedroeg gedurende het eerste kwartaal 4,8 procent. Dit was voornamelijk te danken aan de buitenlandportefeuille. Over de binnenlandse portefeuille werd in het eerste kwartaal een rendement van 1,2 procent behaald.

Net als voorafgaande kwartalen bleven de investeringsmogelijkheden beperkt en bleef de rentevoet op de geldmarkt laag”, zo stelt het pensioenfonds.

- Advertentie -

In het eerste kwartaal heeft het fonds voor 25 miljoen gulden aan deposito’s geplaatst bij lokale banken. Verder zijn er ook leningen verstrekt voor een bedrag van 2,5 miljoen gulden. De binnenlandse portefeuille nam hierdoor lichtelijk toe. De voorbereidingen voor het verkavelingsplan Brakkeput Zuid zijn verder gevorderd.

Het Algemeen Pensioenfonds realiseerde een positief resultaat van 9,3 procent op de portefeuille belegd in het buitenland in de eerste drie maanden van dit jaar. In dezelfde periode boekte de MSCI EMU een resultaat van 9,7 procent, terwijl de brede Amerikaanse aandelenindex Standard & Poor’s 500 een resultaat van 12,6 procent noteerde en de MSCI Emerging Markets een resultaat van ruim 13,9 procent. Evenals in het voorgaande kwartaal werd er bij de berekening van de cijfers voor het eerste kwartaal rekening gehouden met bedragen, die nog uitbetaald moeten worden aan de BES-eilanden en St. Maarten als gevolg van de boedelscheiding.

Op basis van een voorlopige toedeling en eerdere verdeling is er nog een bedrag van circa 80 miljoen gulden voor de BESeilanden en St. Maarten afgezonderd.

Opleving

- Advertisement -

De internationale financiële markten vertoonden een opleving in het eerste kwartaal van 2012 na een roerige afsluiting van het beleggingsjaar 2011. Het sentiment onder beleggers was positief. Vooral de aandelenmarkten in de Verenigde Staten, Duitsland en de opkomende markten boekten een fors herstel. De positieve stemming werd gevoed door meevallende cijfers over de Amerikaanse economie, waar een daling van het werkloosheidspercentage werd geregistreerd. Daarnaast hebben bedrijven sterke balansen en winstcijfers gerapporteerd, hetgeen enthousiast werd ontvangen door beleggers. In Europa zijn de inspanningen voortgezet om de torenhoge staatsschuld in onder meer Griekenland het hoofd te kunnen bieden. Minder conventionele ingrepen door de Europese Centrale Bank (ECB), waaronder het verstrekken van drie jaar deposito’s aan banken bracht enige rust onder beleggers, hetgeen uiteindelijk tot gunstige resultaten leidde in het eerste kwartaal van 2012. Het is met name de Duitse aandelenmarkt, die voor een positieve ontwikkeling heeft gezorgd op de Europese financiële markten. De situatie in Euroland blijft echter precair en noopt tot scherpe monitoring.

Tweede kwartaal minder

Het tweede kwartaal van 2012 is minder gunstig begonnen, aldus het fonds.

De duurzaamheid van het geboekte herstel op de Amerikaanse aandelenmarkten gedurende het eerste kwartaal lijkt in gedrang te komen als gevolg van onder meer het uitblijven van cruciale beslissingen ten aanzien van fiscale en monetaire ondersteuningen in Amerika. De Federal Reserve die het Amerikaanse rentebeleid bepaalt, heeft zich gebonden aan een nulrente- beleid tot het einde van 2014.”

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Caribbean Motors failliet volgens eigenaar Autocity

Caribbean Motors is in feite failliet. Dat zegt Jolly Holding, de Arubaanse eigenaar van AutoCity, Ultimate Automobiles en Crown Automotives, in het Antilliaans Dagblad. Door verschuivingen in...

Democracy now! | Friday, September 17, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 17 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nog geen toestemming Centrale Bank Aruba voor verkoop Banco di Caribe

De Centrale Bank van Aruba (CBA) heeft nog geen toestemming gegeven voor de verkoop van Banco di Caribe aan United Group Holdings. Zo schrijft de CBA vrijdag...

Nu.cw | Aruba Tourism Authority richt zich op duurzamer toerisme

De ATA-directeur Ronella Croes heeft woensdag tijdens een bijeenkomst met de minister van Toerisme, Dangui Oduber, haar marketingplan voor 2022 toegereikt. Aruba Tourism Authority (ATA) heeft een strategie...

PBC | De zorg op Curaçao heeft een maandelijks tekort van 5 miljoen gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Minister Dorothy Pietersz-Janga van Gezondheid, Milieu en Natuur vertelde in de persconferentie meer over de financiële situatie in de zorg op Curaçao. In 2020...
- Advertentie -