30 C
Willemstad
• donderdag 21 september 2023

CC | Silvania proud of World Poker Tour to celebrate new gambling legislation

WILLEMSTAD - The WTP Curacao Invitational Poker Tournament in Curacao is scheduled for September 25th. Minister Javier Silvania of Finance announced a few weeks ago that he...

DH | Accomplice of drug lord ‘Nuto’ Wawoe voluntarily extradited

AMSTERDAM/SANTO DOMINGO--The Dominican authorities have now extradited Dutch citizen Terence Ángelo Richard De Vries to the Netherlands. Local media previously reported that he had given up his...

Ingezonden | Kaping werk eilandsraad Bonaire

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

ParadiseFM | Terence de Vries uitgeleverd aan Nederland

De Nederlandse drugsverdachte Terence de Vries is vorige week uitgeleverd aan Nederland. De Vries werd op dezelfde dag als Nuto Wawoe gearresteerd in Sto. Domingo. In tegenstelling tot...

Democracy now! | Wednesday, September 20, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Deken stelt positie ter discussie

HomeMediaDeken stelt positie ter discussie

Carolina FiévezWILLEMSTAD — De positie van Deken, Carolina Fiévez, van de Orde van Advocaten staat officieel ter discussie tijdens de vergadering van de orde op 4 februari. Advocaat Marius Römer heeft een brief bij de orde ingediend waarin hij vraagt dit punt op de agenda te zetten. Inmiddels is besloten om dit punt officieel te agenderen.

Advertentie

Het zal gaan om een inventarisatie van het draagvlak voor de Deken.
Een agendapunt dat, afhankelijk van hoe er wordt gestemd, een wig kan drijven binnen de orde.
Römer was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.
Maar verschillende advocaten die ook lid zijn van de orde hebben tegenover de Amigoe aangeven dat ze hem steunen in zijn verzoek om de positie van de Deken bespreekbaar te maken.
Het verzoek van Römer komt vlak nadat de rechter vonnis heeft gewezen in de rectificatiezaak die Centrale Bank-directeur Emsley Tromp heeft aangespannen tegen pressiegroep Kòrsou Fuerte i Outonomo (KFO).
Tromp vordert rectificatie van KFO omdat naar de mening van de bankdirecteur KFO geen enkel bewijs heeft op grond waarvan zou mogen worden aangenomen dat de in het persbericht van 21 oktober 2013 geuite beschuldigingen tegenover Tromp enige kern van waarheid bevatten.
Die beschuldigingen houden in dat Tromp zich als president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten schuldig zou hebben gemaakt aan corruptie, criminele handelingen en betrokkenheid bij financiele malversaties en dat hij ervoor zou hebben gezorgd dat de Centrale Bank ruim 8 miljoen gulden aan publiek geld zou hebben gestoken in de zogenoemde SI-campagne voorafgaande aan het referendum van 2009.
De rechter heeft de vordering van Tromp echter afgewezen.
In de pleitnotie van KFO had Chester Peterson van S&P advocaten onder meer gesteld:

“Er waart een spook door Curaçao, het spook van de intellectuele daders van de moord op Wiels. Velen menen dat dit spook vandaag in deze zaal aanwezig is. Het is immers een feit dat, naast andere geruchten, in ieder geval ook het hardnekkige gerucht op Curaçao de ronde doet dat de echte moordenaars van Wiels of de intellectuele beramers of financiers van die moord bij en rondom Tromp gezocht moeten worden. De vraag zou gesteld kunnen worden of deze uitspraken jegens Tromp onrechtmatig zijn of niet. Wij menen dat noch voormelde uitspraken noch onze door Tromp gehekelde uitspraken in ons persbericht onrechtmatig mogen worden beoordeeld.”

Dit en recente uitlatingen door Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, ook van S&P advocaten, in de rechtszaal en in de verschillende media waren aanleiding voor Fiévez om een dekenklacht in te dienen bij de Raad van Toezicht tegen de advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran.

Advocaat Sulvaran heeft de grenzen van het betamelijke ernstig overschreden en daarmee de gedragsregels van de advocatuur geschonden”, zo luidt de klacht tegen Sulvaran.

De Raad van Toezicht, oftewel het tuchtcollege voor advocaten, is verzocht Sulvaran als advocaat te schorsen.

Gedragregels advocatuur
De gedragsregels houden onder meer in dat een advocaat zich in woord en geschrift niet onnodig grievend behoort uit te laten en het vertrouwen in de advocatuur niet schaadt.
De Deken verwijt Sulvaran zich onnodig grievend te hebben uitgelaten jegens personen met een (ambtelijke) functie.
Ook wordt Sulvaran verweten maatschappelijke instituties ongefundeerd te bekritiseren waardoor belangrijke pijlers van het land ten onrechte aan het wankelen kunnen worden gebracht.
De Deken betrekt daarbij mede de impact en reikwijdte van de uitlatingen door Sulvaran gelet op zijn bekendheid bij het brede publiek als advocaat.
De door Sulvaran gedane uitingen lijken geen enkel ander doel te dienen dan het eigen politieke ideaal dat hij nastreeft, aldus de Deken in haar klacht.
Sulvaran riep in een zitting eind vorig jaar tegen een rechter ‘Sodemieter op’, noemde begin dit jaar diezelfde rechter in de pers een crimineel, publiceerde naar aanleiding van het afgewezen wrakingsverzoek van 6 januari jl. in de Amigoe van 8 januari het opiniestuk ‘Vergissing of corrupte rechters’  en beschuldigde vorig jaar de president van de Centrale Bank ervan door en door corrupt te zijn.

Ook het Openbaar Ministerie zou volgens de advocaat niet deugen.”

Het pleidooi van 9 januari in het door Tromp aangespannen kort geding tegen KFO is een politiek manifest. Politiek bedrijven in de rechtszaal past een advocaat niet, zegt Fiévez middels een persbericht.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties