26 C
Willemstad
• vrijdag 23 februari 2024

SMH | The private chat messages from inside an Australian billionaire’s ‘money machine’

Patrick Begley | Sydney Morning Herald At 28, Edward Craven has built Stake.com into one of the world’s biggest gambling enterprises. But there is another side to its...

Democracy now! | Thursday, February 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Rapport over klimaatbeheersing op scholen overhandigd aan regering

Een rapport over klimaatbeheersing op scholen is klaar en aan de regering overhandigd. Dat zei de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), Sithree van Heydoorn...

Nu.cw | Snackbar Lik je Vingers in Saliña afgebrand

In snackbar Lik je Vingers in Saliña heeft in de nacht van woensdag op donderdag brand gewoed. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Bij aankomst van de...

Nu.cw | Slachtoffer ontvoeringszaak dezelfde avond nog naar huis

Het slachtoffer van de ontvoering aan de Veerisweg woensdagavond is dezelfde avond nog terug naar huis gekeerd. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Informatie over de identiteit...
- Advertisement -spot_img

Boogjes en Punda tot bruisend gebied ontwikkelen

HomeMediaBoogjes en Punda tot bruisend gebied ontwikkelen
Steffan Radulovich wil middels een joint venture het Plaza Hotel en de omgeving verder ontwikkelen.
Steffan Radulovich wil middels een joint venture het Plaza Hotel en de omgeving verder ontwikkelen.

WILLEMSTAD — In het beheer van de Boogjes in Punda, zijn inmiddels meerdere partijen geïnteresseerd waarbij minister Earl Balborda van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (PNP), heeft aangegeven het voornemen te hebben om de Boogjes voor het jaar 2015 weer bruisend te krijgen.

Advertentie

“De opzet is om in november daar een kick-off van te geven.”

Één van de de belangstellenden, de Amerikaanse investeerder Steffan Radulovich, wil naast de aanschaf van het Plaza Hotel voor 20 miljoen dollar, ook de omgeving van het hotel – de Boogjes – ontwikkelen.
Radulovich wil in totaal 40 miljoen dollar investeren en liet het afgelopen weekeinde weten een zogenoemd ‘soft contract’ te hebben getekend met de directeur-eigenaar van het Plaza Hotel.
Radulovich heeft in een eerdere ontmoeting, van minister Balborda te horen gekregen dat de Boogjes als cultureel erfgoed in het bezit zijn van het Land ofwel de overheid, en niet te koop zijn.
De minister wil een mogelijk voorstel voor beheer van de Boogjes wel overwegen, maar stelt dat een groep geïnteresseerde lokale investeerders, voorrang geniet.
Radulovich, die afgelopen zaterdag weer naar de Verenigde Staten is vertrokken, licht toe dat dit zijn zevende bezoek aan het eiland was, en dat hij vijf weken geleden in intensieve onderhandelingen is getreden met de directeureigenaar van het Plaza Hotel, Layne Rachowicz, voor een mogelijke joint venture waaruit een masterlease dient voort te vloeien met een gezonde startpositie van het hotel waarbij de bereidwilligheid om te investeren, in grote mate af zal hangen of ook het beheer van de Boogjes daaronder valt.

Boogjes zijn cultureel erfgoed

De forensic-accountant Andres Martinez (l), vergezelde ditmaal de investeerder Steffan Radulovich.
De forensic-accountant Andres Martinez (l), vergezelde ditmaal de investeerder Steffan Radulovich.

De VVRP-minister lichtte onlangs toe dat de investeerder in eerste instantie aangaf de Boogjes te willen kopen.

Aangezien de Boogjes als cultureel erfgoed in bezit van de overheid zijn, heb ik aangegeven dat deze niet te koop zijn en uitgelegd dat men daar slechts beheer over kan krijgen.”

Hij licht toe dat het beheer in het verleden in handen van Metro Group BV was en dat de in de Boogjes gevestigde etablissementen, door verschillende rechtszaken en de in 2011 vervallen overeenkomst, geen huuropbrengsten meer voor de overheid genereren.

Het doel van het ministerie is om de Boogjes weer nieuw leven in te blazen om zo ook een bruisend effect voor Punda te creëren.
Eind november ben ik benaderd door een groep lokale investeerders – die als bewezen zakenmensen gelden – voor het beheer van de Boogjes.
De afspraak is gemaakt dat zij tot eind januari hebben om met een concreet voorstel op papier te komen.
Ik heb ook (aan Radulovich, red.) aangegeven dat ik voor ieder gezond voorstel opensta, maar duidelijk moet zijn dat in deze kwestie aan de lokale investeerders voorrang wordt gegeven”

, aldus minister Balborda die benadrukt dat dit stadsdeel ‘hoe dan ook’ nieuw leven wordt ingeblazen om zo een positief effect voor deze plek te bewerkstelligen.
Radulovich heeft de afgelopen vijf weken Curaçao bezocht, vergezeld van interieur- designers en experts op het gebied van bouw, dit in het kader van ‘due dilligence’.
Ditmaal werd hij vergezeld van een zogenoemde ‘forensic-accountant’ (deze vorm van accountancy richt zich op het vergaren van financiële data die bruikbaar zijn bij rechtszaken of meningsverschillen), Andres Martinez.

Er was nog onduidelijkheid over de status van de Boogjes, tijdens dit bezoek hebben wij daar meer inzage in gekregen.”

Radulovich licht toe dat hij tijdens zijn bezoek, samen met Martinez de stukken van de huurovereenkomst, ofwel het beheer van de Boogjes, tussen de overheid en Rachowicz heeft ingezien.

Wij moeten tot de conclusie komen dat het beheer zonder enige vorm van overleg vanuit de overheid is beëindigd, ondanks het feit dat deze overeenkomst duidelijk stelt dat als de partijen om welke redenen dan ook van het contract af willen, er eerst arbitrage tussen de partijen plaats dient te vinden. Aangezien dit niet is gebeurd, zal de heer Rachowicz dan ook spoedig een schrijven via zijn advocaat naar de overheid sturen waarin naar dit feit verwezen zal worden.”

Radulovich en Martinez benadrukken niet ‘proces- ofwel pleitziek’ te zijn ingesteld, maar menen dat de kwestie opgelost dient te worden.”

Vandaar dat we vooralsnog een soft-contract hebben getekend (een overeenkomst tussen partijen waarin de voordelen van een samenwerking erkend worden.
Omdat deze overeenkomst niet specificeert wat de partijen als prestatie dienen te verrichten, wordt het een ‘soft’ contract genoemd, red.). “De investeerder stelt dat de verzekering van de Boogjes ‘door Rachowicz wordt doorbetaald, dit ondanks het feit dat hij daar geen huuropbrengsten van heeft’.

Overigens zouden wij bij mogelijke exploitatie van de Boogjes uiteraard de lokale ondernemer voorrang geven, mits hij natuurlijk aan de gestelde standaarden van het geheel voldoet.”

Radulovich laat weten de opzet van een joint venture na te streven – met uiteindelijk de aanschaf van het hotel – waarbij de huidige banen van de hotelemployés behouden blijven en ‘door het instellen van een professioneel extern hotelmanagementbedrijf, er extra 75 extra banen gecreëerd worden’.

Aangezien het pand ook een grote investering behoeft, zullen er grote constructiewerkzaamheden worden uitgevoerd door een bedrijf dat gespecialiseerd is in ingenieurschap, landmeetkunde, projectontwikkeling, constructiewerkzaamheden en planning.
De schatting is dat hiermee gedurende drie jaar ongeveer 150 banen gecreeerd worden waarvoor lokale aannemers aangetrokken zullen worden.”

In een latere editie van deze krant, deze week, zullen de verdere ontwikkelingsplannen van de investeerder aan bod komen.

KADER

Eigendom Plaza

De voormalige partner van Rachowicz, Barney Ivanovic, betwist dat het hotel in eigendom zou zijn van Rachowicz. Ivanovic licht toe dat hierover nog rechtszaken worden gevoerd, zowel op Curaçao als in de Verenigde Staten. In dit kader heeft hij een ingezonden brief ingestuurd die men op deze pagina kan nalezen.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties