31 C
Willemstad
• zondag 24 oktober 2021 17:55

Laatste reacties

- Advertentie -

Defensie | Defensiepersoneel Caribisch gebied onderscheiden voor noodhulp orkaan Irma

Defensiepersoneel in Caribisch gebied onderscheiden voor noodhulp orkaan Irma

Curaçao. Militairen en burgerpersoneel van de verschillende onderdelen van de van Defensie in het Caribisch kregen vandaag de Herinneringsmedaille voor Humanitaire Hulpverlening bij Rampen uitgereikt op Marinebasis Parera.

De onderscheidingen werden uitgereikt door de Commandant Zeemacht in het Caribisch gebied, brigade-generaal der mariniers Peter Jan de Vin, de gouverneur Lucille George Wout van Curaçao en de gouverneur Eugene Holiday van Sint Maarten. Onder de genodigden was ook minister president van Curaçao Eugene Rhuggenaath en Kolonel Sandra Keijer van de Koninklijke Marechaussee.

Voorafgaand aan de uitreiking van de onderscheidingen spraken brigadegeneraal der mariniers Peter Jan de Vin en gouverneur Eugene Holiday de aanwezigen toe. Holiday bracht woorden van dank over van het volk van Sint Maarten. “U bent geroepen ons te helpen en kwam te hulp, dit brengt ons samen en maakt ons samen sterk”. De gouverneur verwees tevens naar woorden van Koningin Wilhelmina die zij uitsprak in een radiorede in 1942. “Wilhelmina zei 75 jaar voor de ramp: steunend op eigen kracht maar met de wil elkaar bij te staan. Haar visie is nog steeds een groot goed in tijden van nood. U heeft met de militaire bijstand die visie ingewilligd”.

“Verbondenheid in het Koninkrijk in optima forma”.

- Advertentie -

Brigadegeneraal der mariniers Peter Jan de Vin blikte in zijn toespraak terug op de noodhulpoperatie: “Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius en haar bevolking stonden er niet alleen voor, dat was onze boodschap en die werd ook snel zichtbaar in daadkrachtig optreden waar u allen trots op kunt zijn.
U stak de helpende hand toe. Verbondenheid in het Koninkrijk in optima forma. Geen loze woorden maar heel concreet zichtbaar in de uitvoering. Erkenning voor dat werk door middel van de uitreiking van deze Herinneringsmedaille, is dan ook zeer op zijn plaats”.

Aanstaande donderdag zullen de Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied en de gouverneur van Sint Maarten de onderscheidingen uitreiken op Sint Maarten. Op 4 juli aanstaande zal nog een medaille-uitreiking volgen op Aruba.

Zwaarste orkaan; grote noodhulpoperatie

Orkaan Irma groeide in september 2017 uit tot een orkaan in de zwaarste categorie en liet een spoor van vernieling achter op onder meer Sint Maarten. Een kleine twee weken later raakte eilandstaat Dominica ook zwaar beschadigd toen orkaan Maria erover raasde. Militairen van de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee herstelden samen met lokale autoriteiten verbindingen en wegen, hielpen bij het evacueren van gewonden en werden ingezet om plunderingen te voorkomen en de openbare orde en veiligheid te handhaven. Op het hoogtepunt waren meer dan 600 militairen op Sint-Maarten, terwijl nog eens 400 man hen ondersteunden vanaf schepen en de Benedenwindse eilanden. Daarnaast waren civiele hulpdiensten actief zoals het Rode Kruis, de politie en de organisatie Urban Search and Rescue (USAR).

De Koninklijke Marine heeft met Zr.Ms. Karel Doorman vanuit Nederland ruim 1300 ton hulpgoederen naar Sint Maarten gebracht en 400 ton hulpgoederen naar Dominica. Ook in het gebied aanwezige marineschepen zoals transportschip Zr.Ms. Pelikaan en het stationsschip Zr.Ms. Zeeland leverden tonnen hulpgoederen af en de NH-90 helikopter van Zr.Ms. Zeeland was een zeer flexibel inzetbaar transport- en verkenningsmiddel. Het Korps Mariniers leverde twee zogenoemde Raidingsquadrons en een hoofdkwartier van een Marine Combat Group voor het handhaven van de openbare orde en de coördinatie van het uitdelen van levensmiddelen.

- Advertisement -

De landmachtcompagnie gestationeerd op Curacao werd ook ingezet om de openbare orde te handhaven en hielp bij het uitdelen van levensmiddelen. Specialisten van de genie herstelden noodzakelijke infrastructuur en maakten letterlijk de weg vrij voor de hulpverlening. Naast eenheden van landmacht en marine vloog de Koninklijke Luchtmacht met een C-130 Hercules en de Kustwacht met haar Dash 8, tussen Curaçao en Sint Maarten heen en weer met personeel en goederen.

De noodhulp duurde uiteindelijk van 5 september tot 28 november 2017.

Defensiepersoneel in Caribisch gebied onderscheiden voor noodhulp orkaan Irma

Bron: Defensie

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

  1. Het lijkt mij een waardeloos beroep dit, als iemand zijn of haar best doet krijgt iedereen een lintje ook als één de kantjes ervan afloopt. Ik weet niet wat ze bij de marine verdienen maar het lijkt mij vrij dom werk. Bijna 30% van onze jongeren zitten werkeloos thuis, kunnen ze niet in de marine opgenomen worden?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Opnieuw coronadode in het CMC

Persbureau Curacao Op Curaçao is opnieuw een dodelijk slachtoffer gevallen als gevolg van Covid. Die viel in het CMC. In totaal zijn nu 173 mensen overleden door het...

PBC | SDKK: geen enkele gevangen heeft vier vingers verloren

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- De SDKK is niet blij met het nieuws dat een gevangene vier vingers is verloren door slechte medische zorg vanwege een worminfectie. Dat nieuws gaat...

PBC | CBCS: Economische opleving geen garantie voor duurzaam economisch herstel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Dit jaar stijgt het bedrag dat Curaçaoënaars met elkaar verdienen nauwelijks, maar volgende jaar komt het bruto nationaal product in de buurt van 6,2...

Volkskrant | Machtigste drugsbaas van Colombia opgepakt na jarenlange klopjacht

De politie en het leger van Colombia hebben zaterdag tijdens een gezamenlijke operatie de leider van de beruchte drugsbende Clan del Golfo opgepakt. Het land had een...

DH | RST arrests two in fraud investigation linked to post-Irma cleanup at PJIA

PHILIPSBURG--On Friday October 22, 2021, the Recherche Samenwerkingsteam (RST) arrested two people and conducted searches at two houses and at the addresses of two businesses on Sint...

Ingezonden | Praise The Lord, The Lord be praised

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...
- Advertentie -