27 C
Willemstad
• donderdag 8 december 2022

Extra | Journaal 7 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, December 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DKR | Nederlandse Kansspelautoriteit geeft Curaçaose gokmaffia te veel ruimte

Dossier Koninkrijksrelaties.nl Den Haag – De Nederlandse Kansspelautoriteit onderneemt te weinig tegen vanaf Curaçao opererende webcasino’s. Dat vinden partijen die hebben meegewerkt aan een evaluatie van de Ksa...

Democracy now! | Monday, December 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 5 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, December 2, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

De kater van Fort Amsterdam

Willemstad – De zon staat alweer hoog aan de hemel, het is windstil op het plein bij Fort Amsterdam. Premier Gerrit Schotte (MFK) heeft zojuist officieel het ontslag van de regering ingediend bij gouverneur Frits Goedgedrag.

Een fysiek ontslag, want in de nacht van donderdag op vrijdag rond 4.00 uur werd Goedgedrag

De MFK-leden druppelen langzaam het partijgebouw binnen, waarna de vergadering met anderhalf uur
vertraging uiteindelijk begint. De opkomst is met 36 leden erg schamel te noemen voor de grootste
regeringspartij. FOTO’S ANTILLIAANS DAGBLAD

door de secretaris van de Raad van Ministers al op de hoogte gesteld van de laatste politieke ontwikkelingen. Na vijf dagen vol onduidelijkheden over het bestaansrecht van de coalitie, die na het opzeggen van het vertrouwen door Eugene Cleopa (MAN) uit een minderheid bestond, werd donderdagnacht de knoop doorgehakt. Iets voor twaalf uur kwam Statenlid en partijleider Dean Rozier van de MFK het partijgebouw uit. ,Onze bevolking heeft rust nodig. Daar ga ik voor. Ik ga mijn zetel gebruiken om die rust terug te brengen.”Met die woorden verliet Rozier als eerste de sede van de partij. Een latina, lid van de MFK, staat in de deuropening en roept Rozier na. ,,Hij is onbeschoft. Hij is een dief.” Een grimmige sfeer, terwijl de avond van het beslissende MFK-overleg vrij ontspannen begon. Minister Nasser El Hakim (Economische Ontwikkeling) genoot van zijn ‘iftar’, de maaltijd die tijdens de ramadan na zonsondergang wordt gegeten. Minister Jacinta Constancia (Gezondheid, Milieu en Natuur) geeft aan haar chauffeur geld om hondenvoer te kopen. ,,Ze hebben honger, haal alsjeblieft eten voor ze.”
Rond 20.30 uur werden de MFK-deuren hermetisch gesloten, anderhalf uur later dan gepland. Niet meer dan 36 leden waren toen binnen om te praten over de toekomst van de grootste regeringspartij en daarmee ook over de toekomst van Curaçao. Na een toespraak van Rozier over een te vormen zakenkabinet, bleek in een stemming dat hij er alleen voor stond: 33 leden stemden tegen, twee stemden neutraal en alleen Rozier was voor een zakenkabinet. Daarop stapte Rozier op, tot ongenoegen van een furieuze Schotte. ,,Hij veranderde niet van idee, in Fòrti was hij nog een ‘caballero’ en gaf aan zijn zetel terug te geven, maar nu blijkt dat hij geen ‘caballero’ is nu de MFK zijn zetel vraagt. Hij wilde niet meer praten en liep weg. Het woord is nu aan het volk.” En daarmee gaf Schotte aan het ontslag zo snel mogelijk in te dienen en verkiezingen uit te roepen.

Premier Gerrit Schotte komt rond kwart over twaalf donderdagnacht met het verlossende woord: de
regering dient zijn ontslag in.

Enkele uren later, midden in de nacht, plaatst de premier de volgende tekst op zijn Facebook: ,,A nation can survive its fools, and even the ambitious. But it cannot survive treason from within. An enemy at the gates is less formidable, for he is known and carries his banner openly. But the traitor moves amongst those within the gate freely, his sly whispers rustling through all the alleys, heard in the very halls of government itself. For the traitor appears not a traitor; he speaks in accents familiar to his victims, and he wears their face and their arguments, he appeals to the baseness that lies deep in the hearts of all men. He rots the soul of a nation, he works secretly and unknown in the night to undermine the pillars of the city, he infects the body politic so that it can no longer resist. A murderer is less to fear. The traitor is the plague.”
Wellicht dat de Amerikaanse spindoctor van Schotte, die deze week vanuit de Verenigde Staten is ingevlogen, niet te spreken was over de tekst, want gisterochtend was er niets van terug te vinden op de sociale netwerksite. Wellicht vond de spindoctor de officiële verklaring van de premier voldoende. Die luidde: ,,Gezien de recente politieke ontwikkelingen op Curaçao, is de regering van Curaçao van mening dat het raadzaam is om de bevolking van Curaçao middels vrije verkiezingen te laten besluiten door wie zij zich wenst te laten vertegenwoordigen in de Staten.

De Curaçaose pers wacht geduldig voor het partijgebouw van de MFK tijdens de ongeveer vier uur durende vergadering.

De situatie in ons land vereist een krachtig beleid ter doorvoering van de noodzakelijke sanering van de overheidsfinanciën en verbetering van de sociaaleconomische situatie in het algemeen, waarbij de regering verzekerd zal moeten zijn van een solide meerderheid in de Staten die voldoende representatief is voor de huidige inzichten van het volk met betrekking tot het te voeren beleid. Dit heeft ertoe geleid dat de regering heeft besloten de Staten in de huidige samenstelling te ontbinden. Dit gebeurt op basis van artikel 53 van de Staatsregeling van Curaçao. De regering dient op haar beurt tevens haar ontslag in. De politieke ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat de bevolking op korte termijn de politieke koers van Curaçao kan bepalen, om zodoende de impasse te doorbreken die is ontstaan door de onevenwichtige politieke verhoudingen waarop de regering steunt. Zodoende zal er voor iedereen helderheid worden geschapen.”

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -