31 C
Willemstad
• dinsdag 28 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

DCLP | Natalee Holloway: een terugblik

HomeMediaDCLP | Natalee Holloway: een terugblik
Natalee Holloway: een terugblik  | © ap.
Natalee Holloway: een terugblik | © ap.

ORANJESTAD — ‘Amerikaanse toeriste vermist’. Zo koppen de kranten op 1 juni 2005 over de vermissing van Natalee Holloway (18) die voor het laatst op 30 mei werd gezien. De zaak beheerst vanaf die dag het nieuws. Tien jaar later duikt de redactie van de Amigoe in de archieven van de krant om terug te blikken op de eerste maand van haar verdwijning. Een speciaal rechercheteam onder leiding van politiecommissaris Jan van der Straten is een onderzoek gestart naar de verdwijning van een Amerikaanse toeriste.

De achttienjarige Natalee Holloway wordt sinds zondagnacht (30 mei) vermist.

Het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) is bij het onderzoek betrokken. Holloway was op vakantie op Aruba, samen met een groep van 130 net afgestudeerde Amerikaanse jongeren. Na een avond stappen in de buurt van horecagelegenheid Carlos & Charlies is het meisje in een auto gestapt, waarin drie andere personen zaten. Die zouden haar ‘s nachts rond twee uur hebben afgezet bij een hotel in de buurt van Palm Beach. Het meisje behoort tot een high profile familie. Familieleden van Holloway zijn dinsdag vanuit de Verenigde Staten overgevlogen naar Aruba.

2 juni

Een foto van het meisje is verspreid onder alle media. Tips worden nagetrokken. De recherche ontkent dat er sprake zou zijn van ontvoering. Een grote groep militairen, kustwacht, Warda nos Costa en politiemensen (90 personen) doorzoekt het gebied tussen Westpunt en Arashi grondig. Bij de massale zoektocht, zowel aan land als in het water, wordt een helikopter ingezet. Maar de zoekactie levert geen aanknopingspunten op.

3 juni

De familie looft een beloning uit van 10.000 dollar voor degene die haar ongeschonden terugbrengt. Dit bedrag wordt een dag later verhoogd naar 50.000 dollar.

4 juni

Aruba Tourism Authority (ATA) richt in het Holiday Inn, waar Natalee verbleef, een perscentrum in voor alle toegestroomde internationale media. ABC, CBS, CNN, NBC, persbureau Associated Press en Fox TV zijn op Aruba. Ook de Nederlandse media berichten over de verdwijning.

5 juni

Twee bewakers van het hotel zijn aangehouden. Bij huiszoekingen zijn spullen in beslag genomen, waaronder een vaartuig. Dat zou kunnen leiden tot de conclusie dat Natalee is vermoord en haar lichaam in zee is gedumpt. De politie zet meer duikteams in. Justitie-minister Rudy Croes haalt politiecommissaris Van der Straten van de zaak af, omdat hij heeft gezegd dat drie ‘lokale’ jongeren Natalee bij haar hotel hebben afgezet. Volgens Croes gaat het om twee Surinamers en een Nederlander en bezorgt het Aruba een slechte naam door de jongens als lokaal te beschouwen. Gerold Dompig neemt de zaak over.

8 juni

De internationale media-aandacht neemt toe, talkshows op CNN en CBS besteden aandacht aan Natalee. Het Openbaar Ministerie beschouwt de drie personen die Natalee bij haar hotel hebben afgezet, als getuigen en niet als verdachten. Politiewoordvoerder Papito Comenencia meldt dat ongeveer 100 man aan de zaak werken en 200 tips hebben nagetrokken.

9 juni

De drie getuigen worden toch gezien als verdachten, maar het OM zegt niet waarom. De politie licht ze ‘s ochtends vroeg van hun bed: Joran van der Sloot (17)en de broers Deepak (18) en Satish (21) Kalpoe.

10 juni

Advocaat Chris Lejuez vertegenwoordigt Joran en zegt dat zijn cliënt met Natalee eerst naar Arashi is gereden om daar ‘wel iets meer te doen dan kussen’. Volgens de hoofdofficier van justitie heeft het beroep van Paul van der Sloot niets te maken met de late aanhouding van zijn zoon.

11 juni

Het OM zegt tijdens een persconferentie dat ze rekent op een snelle doorbraak. Anita van der Sloot, de moeder van Joran, gelooft in de onschuld van haar zoon. Het onderzoek wordt geleid door hoofdofficier van justitie Karin Janssen. Advocaat Anthony Carlo verdedigt Joran, advocaat Rudy Oomen verdedigt Deepak en advocaat David Kock verdedigt Satish.

13 juni

In de auto van de drie verdachten is een vlek gevonden, onderzocht wordt of het bloed is. Vanuit Nederland zijn uit voorzorg twee forensisch deskundigen overgevlogen.

14 juni

De twee bewakers zijn niet langer verdacht en komen vrij.

15 juni

Aruba organiseert een nieuwe grootschalige zoekactie, dit keer in het gebied tussen het Marriott hotel en de Fisherman’s Huts.

17 juni

Een vierde verdachte is aangehouden, Steve Croes die als dj werkzaam is op de feestboot Tattoo. De tips over de vermiste Natalee stromen nog steeds binnen, 30 agenten werken aan de zaak, samen met de FBI en het Nederlands Forensisch Instituut.

18 juni

Paul van der Sloot wordt als getuige gehoord.

22 juni

Leden van het Texas EquuSearch and Recovery Team (Paardenteam) komen naar Aruba om te helpen zoeken.

23 juni

Joran geeft verschillende versies over wat er die avond is gebeurd. De ouders van Joran geven een interview aan Fox News.

24 juni

Paul van der Sloot wordt opgepakt voor leugens. ‘De man is aangehouden omdat hij als getuige het afgelopen weekend dingen heeft gezegd die niet blijken te kloppen’, aldus het OM.

25 juni

Vijf verdachten zitten vast: Joran, Paul, Satish, Deepak en Steve.

27 juni

Paul en Steve worden vrijgelaten.

28 juni

De Arubaanse regering is wanhopig over de berichtgeving over deze zaak van Natalee Holloway. Justitie-minister Rudy Croes vindt dat de Koninkrijksregering tegengas moet geven om de beeldvorming in de Amerikaanse media bij te stellen. Het eiland loopt forse imagoschade op. De zoektocht naar Natalee gaat intussen door.

30 juni

Het OM informeert selectief en is al drie keer van woordvoerder gewisseld. Nu is hoofdofficier Karin Janssen aangewezen als woordvoerder. Paul van der Sloot is te zien in het Nederlandse actualiteitenprogramma ‘Nova’. “Zonder lijk geen zaak”, zegt hij.

Bron: Amigoe
Bron: DutchCaribbeanLegalPortal

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Natalee Holloway zou best wel eens begraven/verstopt kunnen zijn op een begraafplaats vlakbij het huis van Paul/Joran v.d. Sloot.

    Is daar ooit gezocht?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties