‘Dagelijks klachten over misbruik NOW’ | Antilliaans Dagblad

Met uitgelekte NOW lijst 2e tranche

De verantwoordelijkheid van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) bij het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO). Het uitvoeringsorgaan is de Sociale Verzekeringsbank (SVB) | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Partido Nashonal di Pueblo (PNP) zegt dagelijks ten minste drie klachten te ontvangen over mogelijk misbruik van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) door werkgevers.

Als schrijnend voorbeeld noemt partijleider Ruthmilda Larmonie-Cecilia een winkelier die in het proces van zijn NOW-aanvraag een lijst van werknemers had ingediend met daarop een naam van een persoon die hij al veel eerder had ontslagen.

Daarop besloot het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) de onderstand van deze persoon stop te zetten. De partijleider: ,,Zo iemand is al hard getroffen en verliest dan ook nog eens dat kleine beetje dat hij ontvangt. Het is dan een hele klus om de onderstand weer aan te vragen en te bewijzen dat men er recht op heeft.”

De klachten komen veelal van werknemers in de nijverheid die geen lid zijn van een vakbond, verduidelijkt de PNP-leider. Reden dat zij naar het PNP-partijhuis komen met hun vragen. ,,Ze lezen in de krant dat hun baas geld kan krijgen via deze regeling terwijl ze toch hun ontslag hebben gekregen.” De partijleider hamert op openheid van zaken van de overheid over dit vermeende misbruik van de regeling. ,,We horen van mensen dat zij niet betaald worden en onder allerlei voorwendsels worden ontslagen.” De vraag is ook of de crisis niet een aanleiding is voor werkgevers om af te komen van bepaalde werknemers, aldus de partij.

De meest gehoorde klacht van werknemers betreft veelal werkgevers die wel noodsteun ontvingen via de regeling, maar die toch hun werknemers niet uitbetaalden. Een van de voorwaarden voor de financiële tegemoetkoming in de loonkosten is dat het personeel in dienst kan blijven en wordt uitbetaald. Overigens stelt de regeling wel dat ‘met wederzijds goedvinden verlaging van loon’ mag plaatsvinden. De loonsubsidie is bedoeld voor bedrijven die een omzetverlies van minimaal 25 procent verwachten. Belangrijkste voorwaarde is dat alle werknemers in dienst worden gehouden. Het staat de werkgevers uiteraard vrij om ontslag van werknemers aan te vragen wanneer zij geen gebruikmaken van de NOW-regeling.

Volgens de PNP is het ministerie van SOAW op de hoogte van de problematiek, maar wordt er verder geen duidelijkheid gegeven over wat er gebeurt met de klachten over misbruik. ,,Vindt er wel controle plaats van de procedures? Worden bedrijven die zich schuldig hebben gemaakt aan malversaties met de NOW aangepakt? Gaan de bedrijven alsnog hun werknemers uitbetalen?”

Dit zijn enkele van de vragen waar de PNP een antwoord op verwacht van het ministerie van SOAW. Deze krant kreeg vooralsnog geen reactie van het ministerie op deze kwestie.

Transparantie van de overheid is waar de partijleider op hamert. ,,We willen ons graag vergelijken met Nederland, maar kijken we naar dat land dan zie we dat de steunmaatregelen daar zeer transparant zijn, en dat alles omtrent de steunverlening toegankelijk is gemaakt voor het publiek.”

Haar oproep aan de overheid luidt: ,,Denk aan de bevolking, besteed aandacht aan de mensen die onrechtvaardig worden behandeld.” Voor wat betreft de PNP is het ook zaak dat de overheid ‘de rust bewaart in deze onrustige tijden’: ,,We hebben al problemen genoeg.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

Klik hier voor het document als u met uw browser het onderstaand Scribd document niet kan lezen of downloaden.

2020 05 xx – Now lijst coronavirus loonsubsidie april 2020 Curacao | Radio Direct by Knipselkrant Curacao on Scribd

7 Reacties op “‘Dagelijks klachten over misbruik NOW’ | Antilliaans Dagblad

 1. Overigens is dit weer een leuke bliksemafleider van Sushi.
  Ze wil wel klagen over het feit dat sommige (niet alle) werkgevers het niet helemaal netjes spelen met de NOW, maar ze vergeet te melden dat de werkgever nog altijd 20 % plus alle premies moet betalen voor de werknemers. Wanneer je dan geen inkomsten hebt dan wordt dat dus alsnog heel lastig, zo niet onmogelijk.
  Ja, er zitten werkgevers bij die misbruik maken, die de 20 % dan ook niet uitbetalen, maar dat zijn er weinig.

  Maar waar ik Sushi helemaal niet over hoor is dat de gehele publieke sector gewoon 100 % krijgt uitbetaald met het geld van Nederland. Dat noem ik pas echt misbruik en dat moet worden gestopt.
  In haar eentje kreeg Sushi het salaris van 10 man en dat vond ze heel normaal, dat was volgens haar geen misbruik.

 2. @ Ericlapas.

  Renaissance gaat om 2 hotels. Marriott valt daar ook onder, dus ruim 600 man totaal. Praat je over iets v 1600 naf per persoon, valt dus wel mee.

 3. Zelfs nu dat Corsow in de meest grimmigste omstandigheden verkeert, kunnen werkgevers redenen genoeg vinden om zich te verheugen in het ontslaan van hun (trouwe) werknemers wiens baan broodnodig is/was. Het ontslaan van de werknemer(s) is niet altijd noodzakelijk doch louter om zelfzuchtige en hebzuchtige redenen van de werkgevers. Zij maken momenteel misbruik van de situatie genaamd corona. Ook als de economie eventjes is blijven “steken” of ietsje “achteruit” is gegaan, vallen er ontslagen, alhoewel niet zo veel, maar het gebeurt wel. Velen (werkgevers) krijgen subsidie/hulp van de overheid, maar houden het geld in hun bezit, en ontslaan hun werknemers. Logisch, de werknemers weten van toeten noch blazen. Geen haan dat er naar kraait. Gevolg? De werknemers komen in een heel diep gat terecht zonder inkomen. Vergeet ook niet dat in zulke gevallen de werkgevers en de overheid allebei en altijd een gemene vies en vuil spel onder één hoed spelen, en de arme ontslagen werknemer geen poot heeft om op te staan. Trouwens, zij weten ook niet wat er achter hun rug gebeurt. Meestal hebben de overheidsleden een standaard antwoord dat luidt; over dat (ontslag) weten wij niet, maar wij zullen het wel onderzoeken. Hiermee maken zij dus misbruik van de eventuele macht die zij bezitten en/of de vermogens waarover zij misschien beschikken, en beide partijen laten de werknemer vallen. Vele werknemers zijn helemaal niet op de hoogte van hun “rechten”, wel van hun “plichten”. Arm volk. Door deze en meerdere gemene vieze vuile lafhartige streken worden werknemers op een ruwe wijze van hun goedheid en hun rechten beroofd, en de overheid doet alsof ie blind is. De overheid doet mee.

 4. Ay nos mes por .

 5. Onlangs was een intervieuw van Jo Ann da Gosta Gomez van TV Direct met professor Raymond Gradus van het cft. Op zich wel jammer want ik denk dat de professor wel wat anders te doen heeft dan zijn tijd aan een nietszeggend interview te verspillen.

  Het is bij Direct TV te merken dat de zender is opgericht om de ego van Jachmien Pinedo te strelen, er is daar niemand die journalistiek heeft gestudeerd.

  Het lijkt op een speeltuin waar ze verslaggever en journalistiek spelen, soms amusant maar soms ook vermoeiend.

 6. Oud news onmiddellijk. Er is al flink over geschreven, oa Santa B resort die 658+kreeg uitbetaald en prompt 300 mensen de straat op gooiende.
  Avila heeft ook flink wat overgemaakt gekregen. Baoase over de miljoen.
  Het is te gek eigenlijk. En dat allemaal zonder enkele sanctie.

 7. Wij konden allemaal herinneren hoe Daisy Tyrol-Carolus van de Commissie Noodfonds elke dag door Ruggenaath een veer in haar kont geduwd kreeg en allemaal met dit trieste resultaat.

  Het is toch ongelooflijk dat Renaisance hotel & Resort alleen al een bedrag van meer dan 1 miljoen van de NOW regeling heeft gekregen. Het zou betekenen dat ze een payrol van meer dan 5 miljoen gulden hebben.

  Als we simpelweg van een gemiddeld salaris van 3000 gulden per medewerker uitgaan (meer zullen ze niet verdienen) betekent dat Renaisance meer dan 5000 medewerkers heeft (aangenomen dat de NOW voor 3 maanden is).

  Blijkbaar dacht Daisy Tyrol-Carolus, het is toch niet mijn geld mijn salaris bij de bank is gegarandeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *