31 C
Willemstad
• vrijdag 14 mei 2021 16:25

Telegraaf | ’Vakantie naar Aruba en Curaçao mag ook weer’

Yteke de Jong en Koen Nederhof AMSTERDAM - Het reisadvies voor Aruba en Curaçao gaat op geel. Dat bevestigt het Arubaanse bureau voor Toerisme. Eerder deze week werd...

Democracy now! | Friday, May 14, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 14 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Eerste stap naar vaste muziekles op school

Curaçao heeft een eerste stap gezet op weg naar structureel muziekonderwijs in het lesprogramma op de basisscholen, zo meldt het Curaçaohuis in Den Haag in een post...

Nu.cw | Gerstenbluth waarschuwt: ‘Stijging besmettingen in korte tijd nog steeds mogelijk’

Rick Hart Epidemioloog Izzy Gerstenbluth waarschuwt voor een hausse in besmettingen in korte tijd. Dinsdag en woensdag rapporteerde de afdeling Epidemiologie geen besmettingen, maar gisteren waren het er...

PBC | Zondag ode aan jarige Maxima op de Emmabrug

Persbureau Curacao Randal Corsen speelt komende zondag koningin Maxima toe voor haar 50ste verjaardag vanaf de Emmabrug op Curaçao. Hij doet dat samen met Jadah van Dijk en Tania...
- Advertisement -spot_img

Cyclus muggenlarven in Rifgebied doorbroken

HomeMediaCyclus muggenlarven in Rifgebied doorbroken

muggen larvenWILLEMSTAD — De cyclus van de ontwikkeling van de muggenlarven in het Rifgebied is zodanig doorbroken dat de muggenoverlast nu ‘eindelijk onder controle is’. Dit laat minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) Ben Whiteman (PS) desgevraagd weten en hij stelt hierover positieve feedback te hebben ontvangen van de bewoners van de omliggende gebieden en recreanten.

Entomologe Gisette Seferina, die door de minister onlangs is aangesteld in het managementteam van de technische hygiënezorg bij Geneeskundige en Gezondheidszaken (G&Gz), vertelt over de geboekte resultaten:

Door een intensieve bestrijding de afgelopen anderhalve maand middels het spuiten en toedienen van larvicide in het stilstaande water heeft men de ontwikkelingscyclus van de mug doorbroken.
Er is nu sprake van veel minder overlast.
Maar deze inspanningen bieden vooralsnog geen permanente oplossing en vandaar dat ook de komende tijd de eitjes en larven van de muggen in het mangrovebos en de plassen daarvan intensief bestreden dienen te worden.”

De ontwikkelingscyclus van een mug duurt een week.
Om tijdig in te grijpen moet er tijdens de cyclus worden opgetreden met bestrijdingsmiddelen op zowel biologische basis als insecticide om resistentie van de muggen te voorkomen.

Seferina legt uit dat de eitjes in de modder worden gelegd.
Vervolgens gedijen de larven gedurende drie tot vier dagen in het stilstaande water, doorgaans door ‘samenscholing’ goed zichtbaar onder het wateroppervlak, om vervolgens de vijfde dag te verpoppen.

Zoals men weet functioneerden de gemalen in het gebied niet goed, dit valt onder de verantwoordelijkheid van de uitvoeringsorganisatie Openbare Werken (OW) en het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), waardoor er sprake was van vermenging met rioolwater en een grote hoeveelheid stilstaand water.
De muggen hebben zich hierdoor explosief kunnen ontwikkelen en vandaar dat we voor een structurele oplossing afhankelijk zijn van OW.
Gelukkig zijn er reeds intra-ministeriële afspraken gemaakt en is toegezegd dat OW er alles aan zal doen om tot een oplossing te komen voor het gebied.”

Seferina laat weten dat het eiland eerder met een dergelijke ‘explosieve muggenplaag’ te maken heeft gehad, ongeveer 30 jaar geleden en in 2007.

Zoals eerder door minister Whiteman aangekondigd, vindt de muggenbestrijding nu ook handmatig plaats door het inzetten van ongeveer zes werknemers van de technische hygiënezorg, die in het mangrovebos het modder behandelen om de eitjes en larven te doden. ‘

Seferina stelt:

De inspanningen van dit ervaren team, met medewerkers die al 30 jaar in dienst zijn bij het GMN-ministerie, zijn bijna niet anders te omschrijven als heroïsch!
Het gebied is namelijk heel moeilijk toegankelijk, waarbij het mangrovebos een ware rimboe is en men bijna moet slootjespringen en klauteren om verder te komen.
Door het aanwezige rioolwater is het natuurlijk ook niet prettig werken.
Gisteren hebben we verder in het gebied kunnen doordringen met een dingy.
Er zijn nu weer veel larven aanwezig, omdat onlangs door de baggerwerkzaamheden in het gebied door het vrijgekomen zand ook meer modder is ontstaan, waar dus op grote schaal eitjes in worden gelegd.”

Het bestrijdingsteam, dat zich de komende tijd in het mangrovebos zal blijven inspannen, heeft gedurende de werkzaamheden de beschikking over speciale beschermende kleding, zoals overalls, mondmaskers, handschoenen en rubberen laarzen.
Seferina licht toe dat de werkzaamheden in het waardevolle natuurgebied in samenwerking met Carmabi worden uitgevoerd.

Centrale Commissie
Zoals eerder aangekondigd heeft PS-Statenlid Melvin ‘Mac’ Cijntje, samen met zijn collega PS-parlementariërs Elmer ‘Kade’ Wilsoe en Sherwin Leonora, een verzoek bij de Staten ingediend voor een vergadering van de Centrale Commissie.
Dit naar aanleiding van de ‘problemen die rezen tijdens de bestrijding van de muggenoverlast’ en de zorg om de waterkwaliteit van de kustwateren door vermenging met vervuild rioolwater.
De parlementariërs doen tevens het verzoek om voor deze vergadering minister Whiteman en Carmabi (dat vorig jaar gedurende een half jaar wetenschappelijk onderzoek heeft verricht naar de waterkwaliteit en bevestigde dat de zorgen van Cijntje ‘niet onterecht zijn’, red.) uit te nodigen voor meer informatie over de waterkwaliteit van de kustwateren van Curaçao.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties