27 C
Willemstad
• donderdag 8 december 2022

Extra | Journaal 7 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, December 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DKR | Nederlandse Kansspelautoriteit geeft Curaçaose gokmaffia te veel ruimte

Dossier Koninkrijksrelaties.nl Den Haag – De Nederlandse Kansspelautoriteit onderneemt te weinig tegen vanaf Curaçao opererende webcasino’s. Dat vinden partijen die hebben meegewerkt aan een evaluatie van de Ksa...

Democracy now! | Monday, December 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 5 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, December 2, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Ingezonden | Houdt dat onwijs gemekker over “de autonomie” dan nooit eens een keer op?

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Naam bij redactie bekend aan het woord.

De bestuurlijke beleidsbeslissers zijn niet goed bezig, want in plaats van zich het hoofd te breken hoe ze de economische groei kunnen bevorderen om de armoede effectief te kunnen bestrijden, blijven ze maar mekkeren over de (beweerdelijke!) aantasting van de autonomie van Curaçao.

Met de onvermijdelijke sluiting en ontmanteling van de raffinaderij, zal alleen maar het toerisme als enige pijler overblijven, waarop de economie nog steunt. Dat is een zeer kwetsbare situatie, zoals reeds eerder is gebleken toen ook deze pijler van het toerisme vrijwel volledig was ingezakt door de COVID pandemie.

Het is nu dus de hoogste tijd om een begin te maken met het echte besturen van het land door middel van beleidsinitiatieven die er op gericht zijn economische groei te bevorderen.

Het is buitengewoon jammer dat het slimste jongetje van de klas zich op het verkeerde been heeft laten zetten door het recente advies van de Raad van Advies, maar ook door het unanieme Kabinetsbesluit, genomen op het spoedoverleg van de lokale Ministerraad daags voorafgaand aan de vergadering van de Rijksministerraad. Daarin werd tezamen met al zijn collega’s, inclusief de Premier, het formele besluit genomen om toch te proberen op de vergadering van de Rijksministerraad uitstel te vragen om nog enkele aanpassingen door te voeren in het wetsontwerp. Daarmee zou dan de “autonomie” van Curaçao in mindere mate worden aangetast.

AHA, en wat gebeurde er? Met zijn allen kozen zij de volgende dag toch eieren voor hun geld en lieten ze hun collega als een baksteen vallen. Jammer, heel erg jammer voor het slimste jongetje van de klas die toch aardig op weg was een goede track record voor zichzelf op te bouwen in het landsbestuur. In één klap door zijn collega’s teniet gedaan.

Maar, to add insult to injury, deed het niet zo slimme jongetje van de klas (nadat de toestroom van miljoenen van de volgende tranche al veilig gesteld was) de publieke uitspraken dat hij het in feite eens is met het standpunt van zijn slimme collega, maar in het belang van “het volk” toch heeft moeten instemmen. Die man beseft niet eens dat hij met die uitspraken die bedoeld waren als doekje voor het bloeden van zijn collega, wel zichzelf ook als uitermate onbetrouwbaar heeft geprofileerd en op dezelfde wijze ook de Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties heeft geschoffeerd, omdat hij daarmee heeft herbevestigd dat ook hij van mening is dat Curaçao op onredelijke wijze onder druk is gezet door Knops. Dus eerst zich distantiëren van de gewraakte uitspraak, maar daarna diezelfde uitspraak toch weer bevestigen.

Dit alles met het oogmerk de publieke opinie op Curaçao te beïnvloeden en een mindset te creëren bij het electoraat alsof het zwalkend beleid van de huidige coalitie te wijten is aan onbetamelijk gedrag van Nederland, terwijl het in feite draait om het afwijzen door het huidige Kabinet van de ingebouwde controlemechanismen in het COHO die ervoor moeten zorgen dat de financiële steun aangewend wordt op de manier zoals die bedoeld is voor herstel van de economie en voor humanitaire noodsteun aan degenen die daar het meest behoefte aan hebben.

Het andere, niet al te slimme jongetje van de klas gaf ook nog een schot voor de boeg dat tijdens de parlementaire behandeling van het wetsontwerp alsnog amendementen zoals gewenst door Curaçao kunnen worden voorgesteld. Houdt dit onwijze gemekker over de aantasting van de autonomie nooit eens een keer op?

Wanneer begint de coalitie het land te besturen met een weloverwogen beleidsplan voor economische groei, voor het opkrikken van het onderwijs, voor een betere inkomensspreiding onder de diverse lagen van de bevolking, voor het aanzwengelen van projecten om werkgelegenheid te creëren. Het is uitermate ongepast dat een Premier bij voorbaat sturing probeert te geven aan een parlementair debat, met de evidente bedoeling de aandacht af te leiden van het eigen tekortschieten van de regering tot het voeren van constructief en vooral productief bestuur.

Het is te hopen dat de Staten, dus de VOLKSvertegenwoordiging, in het belang van het volk beseft dat hun primaire taak ligt in het controleren van de ministers op de kwaliteit van hun bestuursdaden en op hun beleidsvoornemens in het kader van goed bestuur. Het is daarom te hopen dat de Statenleden goed beseffen dat zij de bevoegdheid hebben de ministers op de vingers te tikken voor nodeloos en oeverloos heen en weer gezwets over controversiële onderwerpen zoals ”aantasting” van de autonomie, waar zelfs gerenommeerde rechtsgeleerden het niet over eens kunnen worden.

Naam en adres bekend bij de redactie.

Artikel delen

8 reacties

 1. Bij autonomie hoort verantwoording
  Hoe meer autonoom hoe meer verantwoordelijkheid. En visa versa.
  Zonder verantwoording geen autonomie.
  Een gevangene heeft geen verantwoordelijkheid en geen autonomie.
  Een mens is autonoom als hij verantwoordelijk draagt.
  Als je je uitgaven in balans hebt met je inkomsten voldoe je aan een basis voorwaarden voor je eigen autonomie.
  Dat geldt voor personen, bedrijven en landen. Als je meer uitgeeft als je binnen krijgt voldoe je niet meer aan die voorwaarden en moet je een deel van je zelfbeschikking verkopen of verhuren.
  Dat doen de meeste mensen met werken.
  Niets bijzonders dat is verantwoordelijk dragen.
  Zonder verantwoording kan je leven maar niet autonoom

 2. @Fred Schiedam schreef;
  “Er is 1 daadwerkelijk autonoom land op de wereld en dat is Afghanistan.”

  Ik denk dat zelfs Afghanistan een niet daadwerkelijk autonoom land is. Het land is immers ook een beetje afhankelijk van Pakistan. En in de nabije toekomst zal ook Afghanistan, tenzij de Taliban geen deel uit willen maken van organisaties zoals de VN en andere door jou genoemde organisaties, net als het overgrote deel van de landen gebonden zijn aan allerlei verdragen.

  Ben het verder volkomen eens met je reactie die ik overigens als de meest verstandigste van al die anderen beschouw.

 3. Volstrekte autonomie bestaat niet in de wereld. Ieder land heeft buurlanden waar verdragen mee worden gesloten en waarvoor veranderingen in de lokale wetgeving noodzakelijk is. Denk hierbij zeker aan boven-nationale organen (VN, WHO, etc) waarvan wetgeving (min of meer verplicht) moet worden ingevoerd in de eigen wetgeving. Deelname aan deze organen (en het aanvaarden van de aaruit voortvloeiende verplichtingen) gebeurt na bewust besluit van een land. Denk hierbij ook aan regionale veddedigings- en bijstandsorganisaties en ook regionale vrijhandelsverdragen.
  Er is 1 daadwerkelijk autonoom land op de wereld en dat is Afghanistan. Wil Curacao zijn naam hier ook opgenomen zien??

 4. Autonomia….op Hato’s splinternieuwe mirador kijken naar de overvolle vliegtuigen vertrekken….proud master of your own land, but your land can’t feed ya.
  Kan Cooper toch nog werken aan zijn plan C, massaal kapitaalkrachtige immigranten binnenlaten. (Direct 107, 20 maart 2021)

 5. Steek de autonomie in jullie luie Buraki sankas, corrupte graai politici.

  Te pas en te onpas wordt dit woord opgerakeld door onze “lijders”, behalve als het om problemen oplossen, doortastend regeren en verantwoordelijk nemen gaat.

  Dan staan deze autonomie roeperts bij papa Knops om het voor ze op te lossen ($$$ en expertise te sturen!)

  Ooit werd Curaçao Isla Inútil genoemd.
  De corrupte grasi politici en hun f&f zijn de grote inútiles op deze rot!

  Autonoom zijn onder dit stelletje graaiende amateurs is een grote straf!

 6. We zijn een volk van jankers, altijd vinden we iets om over te zeuren, en als alles faalt trekken we de racisme of de slavernij kaart om er maar voor te zorgen dat niets ons eigen schuld lijkt.

 7. Uitstekend verwoord. Autonomie moet je je kunnen veroorloven en zolang we niet is staat zijn een sluitend huishoudboekje te produceren berg het woord autonomie maar in de onderste bureaula op.
  Omarm alle ( dwingende ) hulp van Nederland om op lange termijn tot daadwerkelijke autonomie te komen want zelf kunnen we het niet.
  En het slimste jongetje: een beginners fout zal ook Nederland denken die door zijn actie de piketpalen definitief heeft kunnen slaan. Hij laat zich niet nogmaals voor het karretje spannen en laat hem zijn missie afmaken. Zonder hem zijn we zeker verloren.
  En het parlement: het geduld van Nederland is op en willen jullie verantwoordelijk worden voor het debacle.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -