CuracaoNieuws | VBC wil volksraadpleging nieuwe munt

Duizend Caribische guldens

De Vereniging Bedrijfsleven van Curaçao VBC wil dat het volk geraadpleegd wordt over de invoering van een nieuwe munt.

Onlangs gaf de Centrale Bank aan bezig te zijn met de voorbereidingen van een nieuwe Caribische gulden. Maar de VBC wil dat er ook gekeken wordt naar de mogelijkheid om de dollar in te voeren, zoals op de BES-eilanden.

Bron: CuracaoNieuws

9 Reacties op “CuracaoNieuws | VBC wil volksraadpleging nieuwe munt

 1. Ecuador heeft ook de US dollar ingevoerd. Al een tijdje geleden. Bevolking klaagt nog steeds erover. Alleen wat rijke zakenmensen zijn er nog rijker van geworden.

 2. Joep Meloen

  @ Esther,

  Het liefste zou ik zien dat we dit onzalige idee meteen vergeten, maar helaas is de CBCS redelijk serieus. Dan kunnen we alleen nog maar hopen dat de regering er een stokje voor gaat steken.
  Zo niet, dan kunnen we alleen nog maar hopen dat de bevolking, gewezen op hetgeen in Bonaire is gebeurd, zo snugger is om deze nieuwe munt af te wijzen.

  En als alles faalt ?
  Dan gaan we met zijn allen ten onder. Een aantal mensen zullen nergens last van hebben, de rest zal straatarm en berooid achterblijven.

 3. Meloen, wil jij het echt het luie, domme en criminele gepeupel hier raadplegen over iets moeilijks als onze munteenheid?

  Zeg hen dat 1 florin 10,000,000 Bolivar is en ze willen meteen de Bolivar.

 4. Willen we echt armoede brengen op dit eiland dan moeten we inderdaad overstappen op de euro of de dollar. Dan ziet iedereen de waarde van zijn inkomen in 1 dag met ong 30 % verminderen. Dat heeft de invoering van de euro wel bewezen. Alleen in Italië is de invoering van de euro minder problematisch geweest, maar dat kwam vooral vanwege de wisselkoers (1 euro is ong 1936 lire oftewel nagenoeg 1 op 2) en vanwege de eis dat winkels meer dan een half jaar zowel de prijs in lire als euro moesten publiceren. Daaraan gekoppeld was een meldpunt waar consumenten absurde prijsstijgingen konden melden.
  In veel andere landen leidde de overgang tot de euro tot forse prijsstijgingen en dat was ook wel logisch ook. Vreemde prijzen als 0,32 of 0,56 euro werden al snel afgerond tot 0,35 en 0,60. Erger was echter bv 0,91 euro, dat al snel 0,99 euro werd, een prijsstijging van 10 %.

  Dit alles had men aan kunnen zien komen, doch de dames en heren politici deden alsof hun neus bloedde en zo werd de euro voor veel landen een complete ramp. De koopkracht van de burger daalde fors en een crisis was het gevolg.

  Daar zitten we dus niet op te wachten en de dollarisatie van Bonaire moet het voorbeeld zijn hoe het dus niet moet. Ook daar zijn de prijzen exorbitant gestegen, zonder enige vorm van controle.
  De noodzaak van een nieuwe munt ontgaat mij ook volledig. Onze NAF is gekoppeld aan de US dollar, dus van schommelingen van de wisselkoers is geen sprake. Dat we niet vastzitten aan de euro is onze eigen keuze geweest. Toen de euro en de US dollar 1 op 1 stonden had de Centrale Bank naadloos over kunnen steken, doch dat heeft men nagelaten.

  Ik ben het dan ook eens met het VBC dat er een referendum moet komen, maar ik hoop wel dat men de bevolking zeer goed gaat uitleggen dat het kiezen voor de invoering van of de US dollar of de Euro voor immense prijsstijgingen gaat zorgen. In een land waar velen al onder het bestaansminimum leven is dat vragen om ellende.

 5. @Wim1: je vraagt iemand om op te houden met iemand “mondi monkey” te noemen (waar ik het overigens mee eens ben), maar een halve zin later roep je het zelf.

  Raar, heel raar.

 6. Ophouden met mondi monkeys, het zijn gewoon mensen. Het is gewoon laster. Ze moeten jou aanklachten. Bij deze. Je bent zelf één, maar je zit in ontkenning, baasje.

 7. Denkt Observator echt dat onze mondi monkeys enig idee hebben wat de consequenties zijn van vervanging van de gulden door de dollar?

  Als Schotte voorstelt om de gulden te vervangen door de Bolivar stemmen alle mondi monkeys ermee in.

 8. Het volk van Curaçao hoeft niet passief toe te kijken hoe zonder hun inspraak een nieuwe munt ingevoerd wordt. Als er brede steun is voor invoering van de US dollar of de euro dan dient een referendum over welke munt in te voeren afgedwongen te worden; het gaat immers om de toekomst van onze kinderen en onze eigen toekomst. De Centale Bank is zich natuurlijk terdege bewust dat bij invoering van de US dollar of de euro dit instituut grotendeels opgeheven kan worden.

 9. VBC heeft gelijk , Laat de “rekenmeesters” van de Centrale Bank hun hoofd niet breken over een nieuwe munt dat gaat absoluut verkeerd.
  Dollar od Euro is een veel beter idee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *