28 C
Willemstad
• zaterdag 20 augustus 2022

Laatste reacties

CuracaoNieuws | Aruba wordt belastingparadijs

Persbureau Curacao

Het gaat om reële economische aanwezigheid, de zogeheten ‘substance’-vereisten | Persbureau Curacao

Aruba is door de EU officieel aangewezen als belastingparadijs. Eerdere beloftes om de belastingregels te veranderen zijn niet nagekomen en daarom is Aruba vandaag door de EU-ministers van Financiën op een zwarte lijst gezet. Volgens staatssecretaris Menno Snel wist Aruba wat het te wachten stond.

“De verandering in de belastingwetgeving wordt pas eind maart behandeld en dat is te laat. Ze waren gewaarschuwd”, aldus Snel in Brussel na afloop van de vergadering.

De Arubaanse minister van Financiën, Xiomara Ruiz Maduro, zegt dat het gaat om een specifiek fiscaal wetsontwerp, dat op 1 maart is aangeboden aan de Staten, maar die heeft de wetgeving nog niet in behandeling genomen.

Landsverordening

Die wetgeving beoogt het in lijn brengen van de transparante vennootschap met internationaal aanvaarde standaarden, zoals aanbevolen door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de Europese Unie. De Landsverordening is primair gericht om schadelijke belastingconstructies en grondslaguitholling tegen te gaan.

Aruba wil in dat kader bepaalde kenmerken van reële economische aanwezigheid, de zogeheten ‘substance’-vereisten, introduceren voor de transparante vennootschap met geografisch mobiele activiteiten, maar kampt volgens de minister met een ambtenarentekort, waardoor veel wetgeving niet op tijd afkomt.

De Arubaanse minister wijt dat vooral aan het financiële toezicht dat is ingesteld om de overheidsuitgaven te monitoren en binnen vooraf gesproken normering te houden.

Ruiz-Maduro betreurt het feit dat het niet gelukt is de wetgeving op tijd af te hebben, maar heeft er vertrouwen in dat Aruba haar wetten alsnog aanpast en eind mei weer van de zwarte lijst kan worden gehaald. Dan komen de ministers namelijk opnieuw bij elkaar om over de lijst te spreken.

Nederland

Nederland heeft tijdens de vergadering van de EU-ministers niet extra z’n best gedaan om Aruba van de zwarte lijst af te halen. “Ik heb steeds gezegd dat we serieus zijn en dat er geen politieke criteria gelden, maar dat het gaat om objectieve criteria. Dus reken niet op Den Haag,” aldus staatssecretaris Snel. De EU eist dat de manier waarop belasting wordt geheven transparant moet zijn en eerlijk.

Op de zwarte lijst van de EU staan in totaal 15 landen. Naast Aruba staan daar onder meer ook de Verenigde Arabische Emiraten en de eilanden Barbados en Bermuda op.

Oxfam Novib, dat al langer strijd tegen belastingontwijking via arme landen, zegt in een reactie dat de EU hele zwakke criteria hanteert bij de samenstelling van de lijst. Daardoor zijn volgens de organisatie “notoire belastingparadijzen” van de lijst afgehaald, waaronder Hong Kong, Panama, Isle of Man, Guernsey en Jersey. Ook Nederland zou in aanmerking komen, maar de EU plaatst geen Europese landen op de lijst.

Bron: CuracaoNieuws

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...