28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Curaçao vecht tegen de klok | Antilliaans Dagblad

HomeMediaCuraçao vecht tegen de klok | Antilliaans Dagblad
Regering wil spoedig helderheid commitment Klesch

Willemstad – De regering van Curaçao wil eind juni weten waar het eiland aan toe is in verband met Klesch en de overname van de petroleumindustrie door de Klesch Group. ,,We hebben niet de luxe van tijd”, aldus premier Eugene Rhuggenaath (PAR).

Curaçao erkent dat met Klesch, zolang de onderhandelingen lopen, exclusiviteit is overeengekomen en dat er contractueel twee data zijn afgesproken: 30 juni (die niet haalbaar is gebleken) en 31 december.

En vooralsnog houdt Curaçao ook vast aan de Klesch Group – die volgens alle directbetrokkenen nog ‘alle tekenen van interesse’ toont – maar uit de woorden van de minister-president kan wel duidelijk worden opgemaakt dat zijn kabinet over een week wil weten of de deal nog doorgaat, en wat in dat geval de ‘closing date’ wordt.

Dan kan namelijk ook concreet worden toegewerkt naar een moment van opstarten door Klesch. Van de euforie op 22 december 2019 – toen vlak voor de beëindiging van het leasecontract met PdVSA overeenstemming werd bereikt met Klesch inzake de overname van de exploitatie van de Isla-raffinaderij – is op dit moment niet veel meer over. De coronacrisis gooide roet in het eten en de eerste ‘longstop date’ van 30 juni werd niet gehaald.

Naar verluidt, zo verneemt het Antilliaans Dagblad, heeft eigenaar Gary Klesch gebruikgemaakt van zijn tweede optierecht en gaat binnenkort de tweede periode van zes maanden in. In de tussentijd is echter sprake van onzekerheid en komen ook alle kosten voor rekening van de overheid, waaronder de personeelskosten.

Van ruim 400 Isla-werknemers moet eind deze maand afscheid worden genomen, nadat deze gedurende een half jaar in dienst waren van Curaçao Refinery Utilities (CRU), dochter van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK). De rest van de ruim 900 vaste medewerkers gaat veelal parttime verder om de raffinaderij op een laag pitje nog enigszins aan de praat te houden en herstelwerkzaamheden te verrichten.

,,Klesch heeft nog steeds belangstelling”, verzekert interim-directeur Marcelino de Lannoy van RdK. ,,We zitten met elkaar om de tafel en de onderhandelingen gaan door.”

Ook de nieuw aangestelde CRU-directeur David de Haseth geeft aan dat Klesch ‘zeer serieus te werk gaat’. ,,Ze doen er alles aan om de Isla-bedrijfsvoering te doorgronden. De wens van hun kant is er.”

Ondertussen laat Rhuggenaath doorschemeren dat wanneer er ook eventueel andere operators zijn, de mogelijkheden daarvan te zijner tijd bekeken en onderzocht zullen worden. ,,Maar dat is nu niet aan de orde”, aldus de premier, waarmee hij aangeeft dat het kabinet, RdK en ook de Projectmanagementorganisatie PMO die hiermee is belast, zich vooralsnog richten op Klesch.

Er zal de komende tijd wel nadrukkelijk verzocht worden om een duidelijke ‘commitment’ van de zijde van Klesch Group, zo geeft De Lannoy aan. De verstrekte exclusiviteit houdt Curaçao echter ‘met handen en voeten gebonden’ aan de afspraken met Klesch. Hij geeft aan dat in de voorbije zes maanden veel werk is verricht. Er ligt ook een door de ministerraad goedgekeurde ‘Environmental Permitting Framework’ (EPF).

En hoewel secundaire overeenkomsten van Klesch met overige overheidsbedrijven – waaronder Curoil, Kompania di Tou Kòrsou (KTK), Aqualectra, Selikor en Asphalt Lake Recovery – nog niet zijn afgerond, is vooral de zogeheten ‘Government Agreement’ de meest noodzakelijke die nog ontbreekt.

Rhuggenaath: Het houdt me ’s nachts wakker

Als regeringsleider en als burger is Rhuggenaath zeer begaan met het lot van de werknemers van de raffinaderij. ,,Het houdt me ’s nachts wakker”, verklaarde hij gisteren tijdens een persconferentie die speciaal hierover ging. Hij doelt dan met name op de paar honderd werknemers die hun baan verliezen en de rest die ook niet zeker is over wat er eind 2020 met hun inkomen gebeurt.

,,Maar we zullen opstaan en verdergaan. Gefocust blijven. En niet rusten voordat er een werkbare oplossing is.” De premier spreekt over ‘zeer pijnlijke momenten’ en weet dat iedere familie op Curaçao wel iemand kent die zijn of haar job bij de Isla verliest.

,,Het is heel moeilijk en we staan – opnieuw – voor grote uitdagingen.” Het begon een paar jaar terug al met de problemen in buurland Venezuela, die een grote impact hebben op Curaçao. Daarna speelde de verslechterde overheidsfinanciën het eiland parten. En sinds enige maanden zijn we in de ban van de coronaviruscrisis.

,,Ik geef en wij geven echter niet op. En wees niet ontmoedigd”, sprak de minister-president, omringd door functionarissen die betrokken zijn bij de olie-industrie. ,,Ik besef dat mijn woorden alleen niet voldoende zijn. Toch moeten wij erin blijven geloven. Er is concrete actie vereist en wij zullen niet met de armen over elkaar afwachten wat er op ons afkomt. Ik heb RdK daarom verzocht om versnelde actie, waarbij wordt geprobeerd zoveel mogelijk werkplekken te behouden en te creëren.”

Rhuggenaath verwijst naar drie actieterreinen: ten eerste duidelijkheid van Klesch met betrekking tot het sluiten van de deal; op de tweede plaats de geaccelereerde ontwikkeling van de vrije terreinen rondom de raffinaderij in Emmastad en de olieterminal bij Bullenbaai; en ten derde de operatie financieel-commercieel zo optimaal mogelijk te laten plaatsvinden.

Per 1 juli treedt er een nieuwe topman aan bij CRU, David de Haseth, die na zijn studie aan de Technische Universiteit Delft jarenlang ervaring opdeed bij de Isla-raffinaderij. Hij neemt de taken over van Jessica Russel-Lucasius. Zij was het afgelopen half jaar belast met de transitie en treedt weer toe tot het PMO-team, dat onder aanvoering staat van Evelyne Kruithof-Bor.

De Haseth is zich ervan bewust dat er ‘zeer veel offers’ worden gebracht door met name personeelsleden die voorheen op de payroll stonden van Refineria Isla Curaçao (volle dochter van het Venezolaanse PdVSA) en sinds januari uitbetaald werden door CRU, met reservegelden van RdK. ,,Desondanks heb ik er alle vertrouwen in”, aldus de nieuwe directeur. ,,We hebben een goed team en zijn vastberaden.”

Hij is er naar eigen zeggen van overtuigd dat het mogelijk moet zijn de voormalige Shell-raffinaderij ‘weer nieuw leven te geven’. De Haseth ziet het als zijn taak om de installaties weer zodanig te upgraden en in orde te maken dat ze klaar zijn voor overname door een nieuwe operator.

Bron: Antilliaans Dagblad

12 reacties

  1. Waarom moet Curacao zich weer zodanig manoeuvreren dat de tegenpartij de troefkaarten in handen heeft en kan dicteren welke stappen worden genomen. Het zou toch andersom moeten zijn want Curacao is toch de partij die een heel belangrijke asset verkoopt. Nee dus, Klesch kan kiezen uit 2 opties. Kiezen???? Curacao had resoluut moeten aangeven welke opties er zijn en niet 2 opties waar een termijn van 6 maanden tussen ligt. Een ander schandalig feit is dat Chonky de L. al eind 2019 wist dat Klesch maar circa 500 mensen zou overnemen. Dat heeft hij bewust verzwegen. Een schoftestreek en de vakbonden werden al die tijd maar aan het lijntje gehouden. Het zijn de onderhandelaars (met name Chonky de L.) van Curaçao die aan de grondslag liggen van deze “deal” waardoor 400 mensen op straat staan. Juist voor deze 400 mensen zullen de onderhandelaars nu moreel verplicht zijn een beter resultaat uit het vuur te slepen dan de optie van 31 december. Wedden dat 31 december evenmin door Klesch schriftelijk gegarandeerd zal worden. Klesch is een gluiperd die Chonky de L. in de wachtkamer heeft gezet en iedereen weet dat Chonky de L. geen man is die met een vuist op tafel slaat. Dat hebben we wel aan de resultaten kunnen vaststellen en dat was ook de reden dat de koop- en verkoopovereenkomst nimmer openbaar is gemaakt. Een ander punt is de opmerking van Rhuggenaath dat er nog een closing moet komen. Wat???? Dus die deal is nog niet rond. Wat een geheimzinnigheid. Waar zijn we hier op dit eiland toch mee bezig …

  2. “Ook de nieuw aangestelde CRU-directeur David de Haseth geeft aan dat Klesch ‘zeer serieus te werk gaat’. ,,Ze doen er alles aan om de Isla-bedrijfsvoering te doorgronden. De wens van hun kant is er.”
    Tsja, die valt natuurlijk niet te doorgronden……

  3. RACE TEGEN DE KLOK?
    Een klok met een wijzerplaat van 20 jaar blijkt nog onvoldoende tijd te bieden aan de overheid van Curaçao om voorbereid te zijn ….

  4. Dat er geen duidelijkheid wordt gegeven over de huidig stand van onderhandeling is belachelijk maar een gegeven. Wel zijn er diverse zaken gepubliceerd die een beeld geven van de huidige stand van zaken.
    Rhuggenaath, onze MP, heeft zich eenzijdig vastgelegd dat Klesch ons gedurende 1 jaar aan het touwtje heeft en Klesch zelf kan bepalen wanneer hij afhaakt. Uit publicaties wel e.e.a. duidelijk. Duidelijk is dat er is geen overeenstemming op belangrijke terreinen als o.a. milieu, personeel, tussentijdse kosten tot z.g. overname etc.
    Daarnaast heeft Klesch aangegeven dat hij niet zelf zal investeren in de raffinaderij. Het geld moet uit de markt komen waarop onze MP heeft hem heeft toegezegd dat Curaçao als eerste ik meen 150 mio dollar in de pot stopt om het vertrouwen van beleggers te winnen.
    Klesch zal er waarschijnlijk alles aan doen om de 150 mio binnen te harken en vervolgens te verdwijnen.
    Er staan momenteel diverse moderne raffinaderijen stil en ga dan niet in deze roestbak investeren. Het argument dat deze raffinaderij noodzakelijk zou zijn voor raffinage van de zware olie uit Venezuela is ook achterhaalt. China heeft dit in eigen land opgelost.
    Stop met iedere poging de raffinaderij weer open te krijgen en bedenk een goed plan voor de terreinen en de Bullebaai. Op olie gebied ligt daar onze mogelijkheden en alle andere initiatieven duwen Curaçao alleen maar verder in de afgrond.

  5. Je bent wat op je visitekaartje staat.
    Dit en als je CV volstaat met voorgaande posities verkregen vanwege familie, partij of andere relaties hebben als gevolg dat de top alleen maar incapabel kan zijn. Ook krijgen capabele mensen dus geen kans om op die posities te komen waardoor cruciale onderhandelingen zoals deze gedoemd zijn uit te lopen tot een debacle.
    Dit is het gevolg van een elitair systeem, dat zelfs als ze het goed zouden willen doen, de capaciteiten daar toe ondbreken

  6. Ach gossie Rhugge, als burger is ben je zo zeer begaan met het lot blabla en dat hun lot jou zelfs ‘s nachts wakker houdt blabla. Maar Rhugge, jouw grof gedrag kan de lachlust van het volk wel opwekken, maar is niet zo bevorderlijk voor vriendschap met hen (volk).Van binnen heeft het volk een afkeer van jouw harteloosheid. Je bent vervreemd van hen (volk) door jouw nodeloos gevit, geplaag of het beledigen en vernederen van hen. Zij zouden jou veel aardiger vinden als je „medegevoel” toont en je spreken altijd minzaam is. Je hebt jezelf tot vijand nummer één gemaakt van het volk gemaakt. Maar je bent een huichelaar, een slijmbal Rhugge. Een compleet volk van leugenaars is jullie regering. Onderzoek resultaten worden vervalst, er wordt geknoeid met bepaalde belangrijke stukken…. Er heerst een alarmerende achteruitgang in de fundamentele eerlijkheid van de regering. Ja Rhugge, lees en huiver maar; zakelijke relaties omgeven door schandalen, vertrouwen van het volk beschaamd, overtredingen die het hele gamma van menselijke tekortkomingen bestrijken, fouten niet toegeven, ook niet herstellen, niet streven om een ethisch evenwicht te kunnen bereiken, jullie hebben never gerechtvaardigde doeleinden bereikt. En zo kunnen we verder gaan Rhugge. En juist jij, ja, juist jij kan ‘s nachts niet slapen omdat jij begaan bent met hun lot? Whoehaaaaa. A otro perro con este hueso. Vert. Maak dat je grootje wijs. Arme stumperd, die Rhugge. Ik heb medelijden met hem.

  7. Ach Rhuggie, je ligt er wakker van?

    Weet je waar WIJ wakker van liggen? AL ONS SPAARGELD DAT AL DIK 6 MAANDEN VAST ZIT BIJ DE GIRO!!!!!!!!

  8. Nitwit Evelyne Kruithof-Bor benoemen tot projectleider van de raffinaderij staat gelijk aan mafiameid Stella van Rijn benoemen tot voorzitster van de commissie Integriteti.

    Is Evelyne misschien de andere buurvrouw van Eugene Ruggenaath op Julianadorp?

  9. Diep en diep triest dat keer op keer blijkt dat men op Curacao nog niet eens de basiskennis heeft van onderhandelen. Keer op keer zien we dezelfde namen boven komen drijven als zogenaamde experts, maar keer op keer blijkt dat die personen nul komma niks kunnen. Klesh lacht zich kapot om die sukkels en zal blijven rekken en strekken. Hun hopen dat de overheid inderdaad gaat uitwijken naar andere partners, zodat ze een schadeclaim van een paar miljoen kunnen neerleggen. Einde dit jaar zullen ze zeggen we hebben iets meer tijd nodig waarna de “experts” de termijn en exclusiviteit zullen verlengen. En de bevolking kijkt toe en blijft stemmen op die gasten want ja anders komt zo direct de maffia naar Curacao toe.

  10. Typisch ruggie: veel gepraat weinig resultaten.
    Wat is de status van korting ambtenaren en parlementariërs salarissen? Waarom kreeg walle een consultants baantje? Waar is walroud mee bezig?

  11. Moet zeggen David de Haseth de nieuwe CRU-directeur als een houten Klaas overkomt.

    Normaal gesproken bij zo een presentatie, verwacht je een verhaal van ik heb dit en dat gestudeerd en heb die en die ervaring en ik bezit de volgende kwaliteiten die mij geschikt maakt voor deze functie maar niets van dat alles.

    Trouwens het was niet bekend dat een sollicitatie procedure voor de functie van CRU-directeur liep.

  12. En voor de zoveelste keer blijkt dat we hier niet kunnen onderhandelen. Hoe krijg je het voor elkaar om werkelijk alle troefkaarten uit handen te geven en dus min of meer een vrijbrief te overhandigen aan de partij die de raffinaderij moet overnemen.
    Klesch groep lacht zich werkelijk helemaal te barsten, ze kunnen doen en laten wat ze willen, niemand die hen iets kan maken. Het feit dat het hen ook niet interesseert dat gekwalificeerd personeel verdwijnt zou werkelijk alle alarmbellen af moeten laten gaan. Wanneer je een bedrijf wenst over te nemen en dit ook draaiend te krijgen dan is het laatste dat je wilt dat je straks zonder goed personeel komt te zitten. Een raffinaderij is 1, maar zonder personeel heb je daar geen ene malle moer aan.

    Neem aan dat men straks Nederland weer de schuld gaat geven van dit debacle, want dat gaat het gewoon worden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties