30 C
Willemstad
• maandag 20 september 2021 19:39

Laatste reacties

- Advertentie -

Curacao.nu | Volgens Enquête: PAR en MAN grootste bij eventuele verkiezingen

Persbureau Curacao

De PAR van Minister President Eugêne Ruggenaath zou bij nieuwe verkiezingen weer de grootste kunnen worden | Persbureau Curacao

Willemstad- Een recent door adviesbureau Linkels & Partners gehouden opinieonderzoek, onder meer uitgevoerd onder lezers van deze nieuwssite, suggereert dat als nu verkiezingen zouden worden, de partijen PAR en MAN (veruit) de grootsten zouden worden.

In de enquête, die afgelopen week werd ingevuld door 1128 respondenten, geeft 28,5% aan dat zij -als er nu verkiezingen waren- op de PAR zouden stemmen, gevolgd door 21,7% die op de MAN zou stemmen.

- Advertentie -

De PIN zou, weliswaar op afstand, de derde grootste partij worden, met 6,4% van de stemmen. Hiermee doen de coalitiepartijen het niet slecht. De regeringscoalitie behaalt daarmee gezamenlijk zo’n 56,6% van de stemmen.

Een behoorlijke adder onder het gras is evenwel het feit dat maar liefst 28,5% van de kiezers aangeeft op geen enkele van de bestaande partijen te willen stemmen. Dat betekent dat er nog een grote groep ‘zwevende’ kiezers is die ofwel niet, ofwel op een mogelijke nieuwe partij zou willen stemmen.

Voorzichtig

Psycholoog Harald Linkels, directeur van Linkels & Partners, zegt dat er voorzichtig moet worden omgegaan met de interpretatie van de resultaten: “Wij hebben primair onder de lezers van curacao.nu gepeild, hoewel wij weten dat de link naar de enquête ook op andere wijzen is gedeeld en door mensen onderling is doorgestuurd aan elkaar, bijvoorbeeld via Whatsapp en Facebook”.

- Advertisement -

Er kan niet met zekerheid worden gesteld dat de uitkomsten uit de enquête representatief zijn voor wat er leeft bij de totale populatie. Linkels wijst erop dat het aantal respondenten wel (erg) groot is en daarom zeker wel de nodige waarde mag worden gehecht aan de uitkomsten, die volgens hem belangrijke indicaties oplevert.

Deze regering doet wel zijn best maar vertoont veel zwakte en weinig daadkracht, ik zal graag anders willen stemmen maar zie geen goede alternatieven -Deelnemer aan de enquête

Linkels zegt dat zijn bureau ervoor heeft gekozen om primair via het internet enquêtes uit te voeren omdat daar belangrijke voordelen aan zitten. “Wij kunnen op deze wijze snel de opinie peilen van mensen op het eiland, over een veelheid van onderwerpen die heel actueel zijn en -letterlijk- op dit moment spelen.

Hoewel de resultaten hierdoor mogelijkerwijs niet (geheel) representatief zijn, kan er zo snel worden gepeild hoe burgers op het eiland denken over bepaalde zaken. Daarnaast kan het onderzoek tegen relatief lage kosten worden uitgevoerd.

Omdat er ook een relatief groot aantal vragen over de respondenten wordt gesteld, is het mogelijk nadere analyses uit te voeren, bijvoorbeeld of voorkeuren ook worden beïnvloed door factoren als leeftijd, inkomensgroep of andere kenmerken.

Positief

Volgens Linkels zijn de reacties op de initiatief tot het uitvoeren van enquêtes over het algemeen heel positief. “585 mensen hebben de moeite genomen feedback te geven op de uitgevoerde enquête die onderzocht wie de mensen het liefste zagen als de minister van Economische Zaken. Zo’n 70% van de reacties was (heel) positief, zo’n 25% neutraal en zo’n 5% negatief”.

De meeste respondenten zeggen het fijn te vinden dat naar hun mening wordt gevraagd en zeggen te hopen dat er, bijvoorbeeld de gezagsdragers, ook naar die feedback wordt geluisterd.

“Een enkeling heeft ons de afgelopen week beschuldigd van het bedrijven van goedkope politiek, maar dat is het laatste wat onze bedoeling is. Wij willen meningen en opinies meten en uitzoeken hoe dingen ‘liggen’ in de gemeenschap, hoewel wij ons kunnen voorstellen dat bepaalde onderwerpen of vragen gevoelig kunnen liggen”, aldus Linkels.

Een heel goed initatief! Ik hoop dat de bestuurders de uitkomsten ook lezen.
-Deelnemer aan de enquête

Momenteel voert Linkels & Partners een nieuwe enquête uit op Curaçao en Aruba, waar aan inwoners (onder meer) wordt gevraagd naar hun mening over de eisen die de regering in Den Haag stelt aan verdere financiële steun aan de landen.

De eerste resultaten van de enquête, die tot zaterdagochtend 23 mei nog is in te vullen, worden komend weekeinde verwacht.

Bron: Curacao.nu

- Advertisement -

Artikel delen

19 reacties

 1. Als je dodgy figuren en idioten in de barrio’s oppakt en hen politici noemen. Dan moet je niet versteld staan als het misgaat.

  Maar ik ben zeer maar zeer teleurgesteld in de uitkomst van de enquete.
  Maar daarnaast ben ik ook blij.
  Waarom ? Omdat ik zie dat PS cq Partido Sushi verdwijnt. Dus dat is goed nieuws.
  KNNT verdwijnt.

  Slecht nieuws:
  MFK cq Mafia Firme na Korsou ó Mi a Funk Korsou krijgt een zetel.
  PNP cq Partido No di Pueblo van Maria Liberia Peters komt terug.
  PIN cq Partido di Imbecile Nan, wat een one mans show is komt terug..
  En dat MAN cq Movimiento Anti Martina wordt niet afgestraft.

  Maar de spoeling is dun. Want er is niemand die met kop en schouders over de rest uitsteekt. Tristo pero berdad.
  En het is niet alleen op Curacao.
  Kijk om je heen, Europa, VS, Azie, Zuid America etc. Alleen hebben die meer firepower om geld te printen. Maar hun leiders zijn ook maar mensen en embecielen. Een meer dan de ander.

  And I begin to wonder if the species (humans) is even viable.

 2. Er zou wel ruimte zijn voor een blanco lijst (maak maar rood) zonder banden met de elite en voor een vorming van Curaçao als Nederlandse gemeente in een Caraïbische provincie.
  Simpele boodschap geen campanje, geen bijeenkomsten geen verkiezingsfonds en geen spiegeltjes en kraaltjes.

 3. Pueblo Poberano = 0
  Blijkbaar zijn de mensen toch niet zo bobo.

  PIN = 1
  Camelia, Römer en al het personeel dat Daal binnen loods, en daar de familie van

  MAN 5?
  Martina is idd de grootste familienaam op Curaçao, familienepotisme? Tribaal stemgedrag.
  Net als in Afrika, stamleden stemmen nou eenmaal graag op stamleden.

  PAR = 6, niet omdat ze het verdienen, maar omdat de bevolking niet nog ergere politici willen.
  Get rid of soepi groepi dombo begina

 4. Waarmee is Linkels eigenlijk bezig? Het lijkt wel dat ze bezig zijn met politieke propaganda ten gunste van de regeringspartijen. Normaal hoor je nooit van Linkels en nu binnen twee weken zijn ze voor de tweede keer in het nieuws met een politieke enquete. Het geld dat mensen opkoopt zegeviert weer!!! Het zou je sieren Linkels om een enquete over armoede of het gebrek aan welzijn in het land te houden……en dan deze FREE Of CHARGE te doen…..

 5. Ik kan de opzet van de enquête (sample size, representativiteit, vraagstelling / controlevragen) niet beoordelen en ik weet niet of we de uitkomsten om DIE reden met een korrel zout moeten nemen.

  Ook is de laatste jaren regelmatig gebleken dat zelfs goed opgezette enquêtes nauwelijks een relatie hebben met de uitkomst van de verkiezingen.

  Maar we zien ook in Nederland dat in een crisissituatie ‘het volk’ zich verenigt achter het huidige bestuur:
  * die zijn het meest in de publiciteit
  * zelfs oppostiepartijen stellen zich (redelijk) loyaal op
  * stabiliteit is belangrijk

  De uitkomst van een dergelijk onderzoek op dit moment zegt helemaal niets over de uitkomst van verkiezingen over 6 maanden of een jaar…

 6. Ik wil geen corrupte en bestuursonbekwame regering meer.

  Zeker geen MAN sushi, maar ook geen pin van een vrouw, of premier zonder ruggegraat.

  Nederland neem deze corrupte onbekwame boel over, het is voor iedereen beter, alleen voir de zittende elite niet.

  Linkels en van Wilgen, wat zal die opstrijken?

 7. Kan iemand mij vertellen wat doorgezakte enkels voor dit onzin onderzoek in zijn achter kontzak heeft kunnen steken, het is en blijft een corrupt zooitje ongedierte op Curacrim.

 8. Opvallend weer hetzelfde ‘Linkels’-bedrijf.
  Naar mijn bescheiden mening heeft niemand daar toch vertrouwen in. En verder is een psycholoog geen ‘opinie-onderzoeker en zeker geen data analist.
  Dus net zoals de vorigen meteen naar de sushibak. Hoor mij is de discussie gesloten.

 9. @ De Rechtsstaat,

  Ik weet niet waar jij om moet lachen, maar ik denk precies eender. Op dit moment zou ik geen enkele partij weten waar ik op zou willen stemmen. Ze zijn allemaal corrupt, doen allemaal aan vriendjespolitiek, jatten allemaal dat het een lieve lust is, hebben geen tot nauwelijks benul van wat ze aan het doen zijn, het eigenbelang plaatsen ze boven het algemeen belang.
  Oftewel, in de huidige situatie ga ik niet stemmen.
  Als jij mij met argumenten en feiten kunt vertellen op wie ik zou moeten stemmen dan hoor ik het graag.

 10. Wat blijkt te ontgaan aan de huidige onbekwame “regeerders” op Kosrsow, Dushi Korsow …

  Er zijn nu daadwerkelijk eisen gesteld om resultaat te behalen en als deze niet nageleefd worden dan houdt het ook echt op. De hele wereld heeft te kampen met een ware crisis.

  Met de zachte leningen ter waarde per periode van honderden miljoen Euro’s, better show you can achieve results pa e baranka den laman.

  En als het weer is graaien, corruptie en feesten met de fondsen, dan ontgaat het deze kermisgasten een zeer simpel feit : “Curaçao heeft geen exportmarkt om van te spreken”

  Als de hulpkraan terecht dichtgedraaid wordt omdat het slechts dient om hun corruptie te financieren … waar gaan zij dan hun fondsen ter zelfverijking aanboren ?

 11. Een enquête onder 1128 respondenten waarbij ze meerdere keren mogen reageren, waardelozer kan niet.

  Het is hetzelfde verhaal als altijd, de YDK ziet verkiezingen als een sportwedstrijd het gaat hen om winnen en verliezen.

  Het is altijd dezelfde smerige praktijken om met fake enquête resultaten de kiezers een bepaalde richting op te sturen. Het is nu even wachten op de enquête die de oppositie als winnaar wijst.

 12. In Asunción (Paraguay) werd een buurmeisje Carmencita, de dochter van een bekende krantenmagnaat enkele jaren geleden ontvoerd. Familieleden, vrienden, kennissen en haar vriend, iedereen was ongerust en niemand wist hoe het zal aflopen. In Zuid-Am. als men geen losgeld betaald, en vooral een krantenmagnaat, wordt het slachtoffer een kopje kleiner gemaakt. Plotseling kreeg de ontvoering een verrassende wending toen zij de kant koos van haar ontvoerders en met hen deelnam aan een gewapende overval. Zij deed niet mee onder bedreiging of zo maar vrijwillig, cool. Zij vergaf haar ontvoerders na de overval, zij vond het heel leuk en wenste hun alle goeds toe in de toekomst, en ontwikkelde daarna een bijzondere hechte vriendschap met haar gijzelaars. Achteraf werden zij toch opgepakt. Dit wordt de Stockholmsyndroom genoemd. Dus degenen die op Rhugge stemmen zijn ook besmet met dit syndroom. Zij kweken een bepaald soort liefde voor hun onderdrukker. Het lot ligt dus in handen van jiunan di Corsow met vrije wil met de verkiezing, en niet in handen van mamma Nederland. Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten.

 13. Wanneer distantieert de MAN Sushi partij zich van haar MANipulatieve signatuur, die dit eiland hebben beroofd van haar rijkdommen.

 14. “Volgens Linkels zijn de reacties op de initiatief tot het uitvoeren van enquêtes over het algemeen heel positief. “585 mensen hebben de moeite genomen feedback te geven op de uitgevoerde enquête die onderzocht wie de mensen het liefste zagen als de minister van Economische Zaken. Zo’n 70% van de reacties was (heel) positief, zo’n 25% neutraal en zo’n 5% negatief”.

  Deze psychologen hadden beter hun tijd kunnen besteden aan het onderzoeken van de aanpak van de coronacrisis i.p.v. politiek te gaan bedrijven.

 15. “Deze regering doet wel zijn best maar vertoont veel zwakte en weinig daadkracht, ik zal graag anders willen stemmen maar zie geen goede alternatieven -Deelnemer aan de enquête”.

  LAAT MIJ NIET LACHEN.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 20 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | BnnVara blijft bij stelling over salaris bankdirecteur Curaçao

Met filmpje BnnVara houdt vast aan de stelling dat de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) 460.000 euro per jaar verdient, ook al...

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...
- Advertentie -