Curacao.nu | PSB Bank heeft nu een volledige bankvergunning

Persbureau Curacao

APC Algemeen Pensioenfonds | Jeu Olimpio

De regering van Curaçao heeft al haar aandelen in de PSB Bank verkocht aan de APC Bank. Die is in april opgericht door het Algemeen Pensioenfonds APC en beschikt inmiddels over een algemene bankvergunning.

De aandelenverkoop heeft zijn oorsprong in de oriënterende gesprekken, die in het verleden tussen APC en PSB Bank zijn gevoerd, waarin de partijen de mogelijkheid om een strategische samenwerking te realiseren overwogen.

Voor PSB Bank betekent de overname dat zij zich van een spaarbank en hypotheekbank ontwikkelt naar een commerciële bank en daarmee het dienstenpakket kan uitbreiden.

Dienstenpakket 

PSB is van oorsprong een spaarbank. Zij verstrekt ook hypotheken en persoonlijke kredieten en beschikt over een zogenaamde secundaire bankvergunning.

Door dit laatste was zij niet in staat om ook andere bancaire diensten te bieden aan hun klanten zoals het uitgeven van creditcards of het aanbieden van lopende rekeningen. Binnen deze kaders was het verdienmodel van PSB beperkt en onvoldoende om een concurrerende en winstgevende bank te zijn.

Door de verkoop van de aandelen aan een partij als APC Bank – nu de overname een feit is – wordt de liquiditeit en solvabiliteitspositie van PSB Bank versterkt. Op deze wijze kan PSB Bank een algemene bankvergunning bemachtigen en haar dienstverlening uitbreiden. Hiermee wordt ook het verdienmodel aanzienlijk verbeterd.

Totstandkoming 

Het eerste Memorandum of Understanding tussen APC en PSB Bank dateert van 2017. Het doel daarvan was het formuleren van de uitgangspunten en voorwaarden en de noodzakelijke acties, die partijen moesten uitvoeren om een ‘strategisch partnerschap’ aan te gaan.

Als resultaat heeft de APC Bank nu 100% van de aandelen van de PSB Bank in handen.

Vertrouwen in toekomst 

Nu de overname een feit is zal de PSB Bank zich binnen afzienbare tijd met een nieuw elan aan de markt presenteren, zo melden zij in een persbericht. Na een transitieperiode zal de PSB Bank op termijn evenwel opgaan in de APC Bank en ook onder de naam APC Bank gaan opereren.

Reeds bij de oprichting van de Centrale Hypotheek Bank (CHB) in 1976 heeft APC (toentertijd APNA) een eerste stap gezet in het lokale secundaire banksegment.

Bron: Curacao.nu

7 Reacties op “Curacao.nu | PSB Bank heeft nu een volledige bankvergunning

 1. De Rechtsstaat

  Voor PSB Bank betekent de overname dat zij zich van een spaarbank en hypotheekbank ontwikkelt naar een commerciële bank en daarmee het dienstenpakket kan uitbreiden.

  Ik heb mijn twijfels of dit zo zwart/wit is.

  Of wellicht had ik ergens verkeerd gelezen dat PSB van het straatbeeld zou verdwijnen en dat we nu te maken zullen hebben met de APC-Bank?

 2. Inderdaad, Knoekoe, Giro was helemaal leeggehaald door Eric Garcia en Stephen Capella (en diens moeder) terwijl Neysa Isenia haar nagels aan het lakken was, maar Erik van (N)eps van EY gaf desalniettemin een goedkeurende verklaring bij de jaarrekening van Girobank.

  De MCB Grynstein witwasfraude was voor EY voldoende reden om de tuchtrechtelijk veroordeelde Gianni Schob alias Gianni Mob eruit te gooien, maar van Neps wordt de hand boven het hoofd gehouden.

  Misschien moeten de Giro werknemers en klanten van Neps eerst voor de tuchtraad dagen?

 3. Curacao revisited

  Reinald Curiel als ceo en Chos Romero als toezicht houder? Victor bergich accountant? Same old

 4. Knoek-koe

  Beter EY, die heeft al Bank audit ervaring bij Giro opgedaan, maar voor wat stevigere audit moeten ze echt bij een technisch sterker auditer zijn. Die ook voor de benodigde substance in de dossiers zal zorgen, alleen niet overwerken na 6 uur..

  EY heeft echt bagger werk geleverd bij de Giro.

 5. Henry Jourdain wordt de controlerend accountant.

  Remigio Booi (die eerder als commissaris Carla Hueck en Margit de Freitas Bras Stichting Studiefinanciering liet leegroven) commissaris.

 6. Knoek-koe

  De accountant wordt?
  Genoeg keuze….

  RvC, genoeg goeroes….

  En Hodge wordt adviseur?

  Leila Houdt toezicht op de door haar geplaatste beleggingen destijds via APC…

  enne…verder..
  Ach het zal wel weer bij de pensioengerechtigde terecht komen

 7. De software van de nieuwe bank wordt Avalon.

  Geleverd door de moeder van Stephen Capella.

  Vanuit Panama.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *