Curacao.nu | Jaarrekening 2018 afgekeurd door Rekenkamer

Persbureau Curacao

Het kabinet Rhuggenaath bij zijn aantreden in 2017 | Persbureau Curacao

De Algemene Rekenkamer heeft de jaarrekening 2018 afgekeurd. De verplichtingen, de uitgaven en de ontvangsten in 2018 zijn niet tot stand gekomen in overeenstemming met de wet- en regelgeving. Ook geeft de jaarrekening geen getrouw beeld van de financiële positie van Curaçao per 31 december 2018 en het resultaat over 2018.

De verplichtingen, de uitgaven en de ontvangsten komen niet overeen met de vastgestelde landsbegroting. De overschrijding bedraagt in totaal en afgerond 278 miljoen gulden.

Ministeries

Het ministerie van minister Suzy Camelia-Römer, Gezondheid, Milieu en Natuur draagt het meest bij aan de overschrijding (65%). In totaal gaat het om 99 miljoen gulden. Minister Zita Jesus-Leito kende met haar ministerie van Verkeer en Vervoer een overschrijding van 24 miljoen, 16 procent van het totaal. Het Ministerie van Economische Ontwikkeling gaf 12 miljoen gulden teveel uit dan begroot (8%).

Aan de inkomsten kant wist het ministerie van Financiën 110 miljoen gulden (89%) niet binnen te halen, zoals begroot.

Wettelijke regelingen

De Rekenkamer meldt voorts dat de verplichtingen en de uitgaven ook niet tot stand zijn gekomen volgens relevante wettelijke regelingen. In totaal blijkt een bedrag van 354 miljoen onrechtmatig besteed. Een groot deel daarvan, 262 miljoen, is uitgegeven aan subsidies voor een totaalbedrag van 262 miljoen gulden. Verstrekt zonder de vereiste subsidiebeschikkingen en overdrachten van totaal 59 miljoen die betaald zijn zonder de onderliggende overeenkomsten

De uitgaven en de ontvangsten waarvan het onzeker is of deze volgens de relevante wettelijke regelingen zijn ontstaan bedraagt totaal bijna drie miljard gulden. Volgens de Rekenkamer komt dit vooral omdat bijna 1,4 miljard gulden aan belastinginkomsten door interne beheersing niet voldoende is.

Geen getrouw beeld

De jaarrekening geeft ook geen getrouw beeld van de financiële positie van Curaçao per 31 december 2018 en het resultaat over 2018.

De jaarrekening is niet opgesteld volgens alle betreffende bepalingen van de Landsverordening Comptabiliteit 2010. Zo worden de begrotingswijzigingen niet in de jaarrekening toegelicht.

Die bevat 34 miljoen aan getrouwheidsfouten en 3 miljard aan getrouwheidsonzekerheden. De fouten hebben betrekking op onder andere onterechte directe boekingen op het eigen vermogen voor het treffen van een voorziening voor dubieuze vorderingen van totaal 16 miljoen gulden en een onjuiste verantwoording van 13 miljoen gulden als subsidie. De
getrouwheidsonzekerheden van 3 miljard worden ook grotendeels
veroorzaakt door de onzekerheid rondom de belastinginkomsten, 1,4 miljard gulden.

Bron: Curacao.nu

7 Reacties op “Curacao.nu | Jaarrekening 2018 afgekeurd door Rekenkamer

 1. Brevet van onvermogen!
  Allemaal.

  Deze jaarrekening, of beter gezegd de tekorten en overschreidingen die erin staan, zijn de vruchten van jarenlang wanbestuur en roofpraktijken.
  Die ook niet door deze regering een halt zijn toegeroepen.

  Sterker nog ze ( of hun voorgangers) hebben er aan deel genomen.

 2. Abraham Mossel

  Heb tot mijn 13 op de lagere school gezeten over gaan was er bijna niet bij, ze lieten mij verplicht doorstromen, ook zo bij 1 jaar LTS al mijn schriften waren leeg aan het einde van het jaar. Ben op mijn 14 jaar bij mijn vader in de Fabriek gaan werken, op mijn 17 jaar voor mij zelf begonen in de bouw met horten en stoten groot geworden, maar ik durf wel te zeggen dat toen ik 20 jaar was al beter kon rekenen optellen en aftrekken dan menig financien minister op curacrim. tot nu toe heb ik nog geen verstand van breuken en nog meer van die onzin. Reken op tellen aftrekken en delen is wat ik nodig heb meer niet. PS Heb vroeger 450 bouwvakkers op de loonlijst in dienst gehad, ondanks dat had ik zoveel bouwerken dat ik minimaal nog 150 a 200 bouwvakkers aan het werk hield met het uitbesteden aan anderen. Dat waren de gouden en goede tijden 1975 t/m 1987 in NL/D/B Daarvoor lag ook de Bouw op zijn reet, dus na tegenspoed komt weer voorspoed moet men maar denken. Volk van Curacrim maak er weer Curacao van maak je keuze voor een onderdeel van NL of het word pompen en toch verzuipen.

 3. Had onze vriend Jardin toen niet de leiding bij het departement van financiën of was hij toen al minister van financiën.? Dat heeft hij dan zo goed gedaan dat hij
  daarvoor is beloond met de directeurs functie bij de Centrale Bank.Jammer voor hem komt dan nu wel zijn onkunde naar buiten.Samen met zijn vriendin Zus de Lanoy was hij blijkbaar niet in staat om op te tellen en af te trekken. Je neemt toch aan dat. zo,n department intern controles heeft waarbij dan genoemde tekortkomingen zouden worden geconstateerd en er aan de bel zou worden getrokken .In het echte leven zouden deze personen onmiddellijk de deur uit worden gejaagd omdat ze een gevaar zijn voor het bedrijf maar in de publieke sector is dergelijk onvermogen blijkbaar geen enkel probleem om door te groeien!

 4. Curacao revisited

  ik vind dit totaal niet schokken: ENNIA heeft sinds 2017 geen jaarrekening gepubliceerd. Sommige overheids instellingen weten niet eens wat een jaarrekening is, laat staan dat ze iets pubilceren

 5. Het was ook dom om de jaarrekening door de Algemene Rekenkamer te laten controleren, terwijl er een hele lijst accountants is die in no time een goedkeurende verklaring zouden hebben gegeven:

  Henry Jourdain (civielrechtelijk veroordeeld, binnenkort ook strafrechtelijk)

  Anthony Centje Cijntje (keurt een hoop stront nog goed als je hem maar betaalt)

  Victor Bergich (stafrechtelijk veroordeeld, keurde de Ennia porkeria goed)

  Erik van Eps, EY (keurde de Girobank porkeria goed)

  Gianni Schob, EY (keurde de honderden miljoenen MCB swipe fraude goed)

  Prof. Dr. Drs. Mr. Ir. Ing. RA Ralf BMWieriks (runde het bureau vaktechniek bij PWC zo goed dat PWC besloot van de ABC eilanden te vertrekken)

  Ben ik nog iemand vergeten, behalve de al in de vergetelheid geraakte Terry Hernandez (net als Victor Bergisch werkzaam bij Baker Tilly Pikerie)?

 6. Wellicht is ‘amateurs’ nog veel en veel teveel eer voor deze lieden. Hoe lang moet deze poppenkast nog doorgaan ?

 7. ….”De verplichtingen, de uitgaven en de ontvangsten van 2018 komen niet overeen met de vastgestelde landsbegroting. De overschrijding bedraagt in totaal en afgerond 278 miljoen gulden”…..

  Allereest “hulde” aan deze regering voor weer een “geweldige” “grensoverschreidende” prestatie

  278 miljoen gulden overschreden!
  Aan wat?
  In ieder geval is er geen “budget” ruimte meer voor gezelligheids Snoepreizen.

  En er is geen reden meer om de als “landverraad” te bestempelen miljoenen salarissen en Toko den toko winsten over de ruggen van de burgers aan te pakken.

  Toko den toko die plaats heeft gevonde in
  Aqualectra
  SEHOS
  HNO
  BPT
  BZV
  CUROIL
  Maar ook op de verschillende ministeries waar ministers en hoofden toko’s oprichten via familieledennen zo “diensen” en goederen leveren aan de overheid. Een paar duidelijke voorbeelden in de geschiedenis van Curaçao van dit soort “cases”:

  De metershoge palmbomen die via ( gedeputeerde) Chong zijn ingekocht.

  De familie van premier Ronchi Isa die het alleenrecht verkreeg om brood te leveren aan alle (semi) overheidsinstellingen – gevangenis, overige oorden en tehuizen etc en daarmee hun vermogen via Panaderia Isa goed konden uitbreiden. Idem met deals met auto’ garage van Isa. Deze familie mag Curaçao dankbaar zijn.

  De autolese Deals die premier Emily de Jong Elhage naar een auto lease befrijf toespeelde van een neef .

  Ministers die zich met de inkoop van mondkapjes bezighielden.

  En laten we de zonnecellen en lantaarnpalen van Mario Evertsz niet vergeten.

  En de vele kilometers pijpen, buizen en bekabeling voor aqualectra/ kodela.

  De olie partijen in CUROIL die via familie aan CUROIL worden verkocht.

  De studiebeurs aan Marvelyn Wiels via Margit de Freitas 66K.
  Wanneer moet de familie Wiels hun roofbuit terugbetalen?

  De fam Wiels, die Curaçao kwam redden van Nederlandse ” onderwerping”, maar zelf als een stel despoten ala Mugabe en Idi Amin regeerden in o.a het Curaçao huis?

  Wanneer gaat de familie Godet het oranjenummerplaat fiasco van 1 miljoen terugbetalen? Godet die de nummerplaten in de oranje partijkleur lieten drukken voor een slordige miljoen, maar ondeugdelijk bleken, en opnieuw moesten worden gedrukt.

  Waarom hoeven politici als Godett die dit soor eigen gewin streken uithalen en geld verbruiken van de overheid NOOIT iets terug te betalen. Maar als een burger haar Aqua-LEK- tra rekening niet betaalt gelijk worden vervolgd met dreig incasso, afsluiting etc?

  Er is geen ruimte meer in het budget voor deze roofpraktijken en belachelijk hoge salaris op zo’n kleine rock met een BNP van amper 3 miljard USD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *