27 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Curacao.nu | Eén miljard en waarschijnlijk nog meer aan belastinggeld op straat in Curaçao

HomeMediaCuracao.nu | Eén miljard en waarschijnlijk nog meer aan belastinggeld op straat...

Redactioneel commentaar

het grootste gedeelte, zo’n 2,4 miljard gulden is opgelegd als taxatieve aanslag. Daar wordt voor het gemak een waarde van nul gulden aan toegekend. Maar klopt dat?

De schade is overigens aanzienlijk groter dan die één miljard. Een totaalbedrag van 4,5 miljard gulden zou eigenlijk openstaan, maar is niet inbaar of niet reëel ingeschat.

Het gaat dan om 762 miljoen dat meer dan vijf jaar geleden is opgelegd. Van nog eens 175 miljoen is bezwaar aangetekend en een bedrag van 150 miljoen gulden is niet invorderbaar vanwege bijvoorbeeld faillissement.

Taxatieve aanslag

Maar het grootste gedeelte, zo’n 2,4 miljard gulden is opgelegd als taxatieve aanslag. Daar wordt voor het gemak maar een waarde van nul gulden aan toegekend. Maar klopt dat ook?

Een taxatieve ofwel ‘geschatte’ aanslag wordt opgelegd als een belastingplichtige verzuimt om tijdig een aangifte in te dienen. Bijvoorbeeld een ondernemer die zijn maandelijkse OB-aangifte niet indient. De Inspectie legt dan een taxatieve aanslag op.

Meestal is dit een hoger bedrag dan wat de ondernemer normaal gesproken aan OB zou moeten afdragen. De reden hiervoor is dat de ondernemer geprikkeld moet worden om alsnog zijn OB-aangifte in te dienen zodat de Inspectie op basis van deze aangifte de opgelegde aanslag tot het juiste bedrag kan verminderen.

Prikkel

Normaal gesproken ontstaat die prikkel door de (hogere) taxatieve aanslag ook daadwerkelijk te gaan invorderen. Bijvoorbeeld door een dwangschrift te betekenen of beslag te leggen. De belastingplichtige wil dit te hoge bedrag natuurlijk niet betalen en zal alsnog aangifte doen om de aanslag tot het juiste niveau terug te brengen.

Maar als de prikkel bij de ontvanger vandaan moet komen, waarom wordt de Stichting Accountsbureau, SBAB dan ingezet om aangiften binnen te halen zoals de regering meldt?

Als de ontvanger zijn werk goed zou doen, dan was de inzet van SBAB hiervoor toch helemaal niet nodig? Het zou goed zijn als onze parlementariërs hier eens op zouden doorvragen.

Na voorgaande kun je stellen dat het wel erg kort door de bocht is om aan de 2,4 miljard gulden aan taxatieve aanslagen geen enkele waarde toe te kennen. Het openstaande bedrag is dus nog aanzienlijk hoger dan de ruim één miljard, waar de Regering over spreekt.

Groeiakkoord

In het groeiakkoord is begin vorig jaar afgesproken dat de invorderingsinstanties zouden worden versterkt. Wellicht zou één van de Curaçaose parlementariërs ook eens kunnen vragen op welke wijze hier ruim één jaar na dato invulling aan is gegeven.

Het volk betaalt de rekening wel, moeten ze op Fort Amsterdam denken. En anders Nederland wel. Je weet wel, dat land dat zo onredelijk hoge eisen stelt aan de autonomie van Curaçao.

Bron: Curacao.nu

4 reacties

  1. Vriendjes van de regering hoeven geen betalingbetalen dan krijg je dit.

    Maar wel honderden deurwaarders sturen naar kleine bedrijfjes die wel hun belasting hebben betaald maar de Belastingdienst zijn hun dossiers kwijt dus dan stuur je er deurwaarders op af!

  2. prof. Flip de Kam, hoogleraar in de economische wetenschappen, heeft
    een interessant boek geschreven over het betalen van belastingen :
    “Betalen is voor de dommen.”
    Slimmerikken vinden wel een manier om weinig belastingen te betalen.

  3. Vergeet ook Alfonso Trona, die ondanks zijn 150 kilo omhoog kon vallen tot hoofd Ontvanger, met alleen kleuterschool op zijn CV.

    Trona heeft het drukker met het runnen van zijn eigen hoerentent te Mahaai dan met ontvangen, waardoor bij ieder faillissement blijkt dat de Ontvanger de schulden tot in de tientallen miljoenen heeft laten oplopen.

    Verder staat Trona bekend om het buiten invordering stellen van belastingschulden van vriendjes.

    Binnen de Belastingdienst een publiek geheim, maar de controlerende instanties (Neetje van der Veen, Rekenkamer en de laffe Geomaly Martes van SOAB) kijken weer collectief de andere kant op

  4. Tijdens de Schotte periode heeft Jamaloodin ook al een gigantische openstaande belastingschuld wegens ouderdom af laten boeken omdat het oninbaar zou zijn geweest.
    Een paar jaar later is de situatie niet anders. Volgens mij doet men het dus erom: niet betalen totdat het te oud is om nog te innen en het wordt weggestreept. Het zou bijzonder interessant zijn te weten bij wie hoge belastingschulden worden weggeboekt. Gelukkig heeft thans een vrijwilliger zich gemeld die geheel belangeloos en zonder vergoeding de zaken bij de Belastingdienst gaat optimaliseren……
    Ach ach, en dan maar eisen dat de Nederlandse belastingbetaler de tekorten allemaal gaat aanzuiveren. Rhuggenaath c.s. toch, wat heb je tot dusver gedaan voor de bevolking? M.i. niet zo veel tot niets. In ieder geval heb ik niet gehoord dat je plannen hebt om de Belastingdienst eens onder de loep te nemen.
    Vind ik verdacht ( maar niet onverwacht).
    En: om je de wind uit de zeilen te halen,de problemen met Covid-19 zijn niet de oorzaak, die komen er boven op.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties