WILLEMSTAD — Curaçao krijgt een eigen medisch tuchtcollege. Dat meldt het vaktijdschrift Medisch Contact op zijn website. Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid werkt aan de benoeming van een tuchtcollege voor Bonaire, St. Eustatius en Saba (BES-eilanden). Ook Curaçao en St. Maarten krijgen elk een eigen tuchtcollege.
Het tuchtcollege is het hoogste orgaan dat oordeelt over klachten tegen beroepsbeoefenaren in de individuele gezondheidszorg.
Op de eilanden vallen artsen, tandartsen, verloskundigen en apothekers onder het tuchtrecht.
Tot oktober 2010 kenden de vijf eilanden van de Nederlandse Antillen een eigen tuchtrecht, niet gebaseerd op de Wet BIG (zoals in Nederland) maar op afzonderlijke wetgeving.
Nu de Nederlandse Antillen uiteen zijn gevallen, krijgen de nieuwe landen Curaçao en St. Maarten elk een eigen tuchtcollege, net als eerder al Aruba, dat in 1986 al een autonoom land binnen het Koninkrijk werd.
De BESeilanden krijgen samen één college, gebaseerd op de Wet medisch tuchtrecht BES.
Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid werkt aan de benoeming van een voorzitter en van de leden. Jurist Lia Van Gastel, oudlid en plaatsvervangend voorzitter van het Regionaal Tuchtcollege in Groningen, is voorgedragen voor het voorzitterschap van de – formeel vier – tuchtcolleges.