Willemstad – Het team van United World, een organisatie die een commerciële bijlage over Curaçao in de Amerikaanse krant USA Today probeerde te verkopen, vertrekt vandaag van het eiland.
Aanleiding hiervoor is onenigheid met directeur van Curaçao Tourist Board (CTB) Ghatim Kabbara. ,,Iedereen moet United World googlen om eens te achterhalen wie ze zijn en wat ze doen”, aldus Kabbara.
Hij geeft aan dat CTB met veel mensen zaken doet, en dat bij deze mensen onduidelijk was wat de werkelijke intentie was. Wie googelt, vindt diverse blogs en artikelen over organisaties als United World, dat onderdeel is van AFA Press. Deze organisaties benaderen landen die gevoelig zijn voor corruptie en bieden de landen een bijlage in een internationale krant, waaronder USA Today.
Behalve inhoudelijke artikelen over het land, gaat het deze organisaties vooral om advertorials in de bijlage. Om bedrijven zo ver te krijgen dat zij advertentieruimte tegen een fors bedrag opkopen, vraagt de organisatie ministerseen brief te ondertekenen om hun medewerking te verlenen. Met die brief wordt druk op de bedrijven uitgeoefend.
Ministers en premier geïnterviewd
Na zes weken op het eiland vertoefd te hebben, heeft het team van United World in een officiële brief aangegeven het eiland te verlaten. Verbolgen stelt het team de behandeling door Kabbara niet te accepteren ‘na zes weken van service aan uw overheid en de belangrijkste nationale bedrijven voor een branding campagne over uw land’.
Om te onderstrepen dat het team goede intenties zou hebben, schrijft de regionaal directeur van United World Charlotte Rose dat AFA Press op Facebook meer dan 65.000 ‘likes’ heeft. In de afgelopen tien jaar zouden al 169 campagnes succesvol zijn afgerond. In de afgelopen zes weken had United World onder meer interviews met premier Gerrit Schotte, minister George Jamaloodin van Financiën (beiden MFK) en met de toenmalige minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening Carlos Monk (PS).
Hoewel er eveneens een afspraak was gepland met Kabbara van CTB, gaf hij meteen bij binnenkomst te kennen niet met deze mensen in zee te willen. United World schrijft daarover: ,,Hij verhief zijn stem bij binnenkomst, gaf aan nu niet en nooit met United World af te willen spreken en beschuldigde het team van leugens. Bovendien noemde hij hen ‘pathetic’. Vanaf de eerste indruk gaf hij aan dat ze moeten stoppen met het lastigvallen van de regering”, aldus de regionaal directeur van United World.
In februari dit jaar had Suriname eenzelfde ervaring met United World. Daarbij is de publicatie uiteindelijk wel tot stand gekomen. Dagblad Starnieuws bracht aan het licht dat in de ‘peperdure promo’ de verkeerde kaart van Suriname was gebruikt, terwijl er door Surinaamse staatsbedrijven tientallen duizenden dollars in het project waren geïnvesteerd.