26 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Alweer jacht op Tromp

HomeMediaAmigoe | Alweer jacht op Tromp
Gerrit Schotte-George-Jamaloodin
Alweer jacht op Tromp

Willemstad/Philipsburg – Alles wijst erop dat de jacht van de Curaçaose regering Schotte op Centrale Bank-president Emsley Tromp weer is geopend.

De Curaçaose voorzitter Renny Maduro van de Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) lijkt in een soloactie – althans niet met de zegen, laat staan een formeel besluit van de voltallige Raad – een nieuwe poging te doen om Tromp weg dan wel geschorst te krijgen.

De regering van in elk geval Sint Maarten is onlangs gevraagd in te stemmen met de schorsing van Tromp, zo gaf premier Sarah Wescot- Williams gisteren aan. De schorsing zou moeten duren zolang een integriteitsonderzoek door het Belgische bureau Instifin uit Brussel plaatsvindt.

Tromp heeft zelf ruim een jaar geleden – toen hij openlijk clashte met de regering in Willemstad – direct verzocht om een onafhankelijk onderzoek en aangegeven hieraan alle medewerking te verlenen, maar een rechtsgeldig besluit van de RvC is er niet. Voorzitter Maduro lijkt telkens in zijn eentje, mogelijk met de steun van twee andere Curaçaose leden van de RvC, maar zonder instemming van de drie leden van Sint Maarten, te handelen.

De laatste voltallige vergadering van de directie met de RvC was op 12 oktober 2011, terwijl de wet voorschrijft dat dit elke twee maanden dient plaats te vinden. Op 7 april vond op verzoek van de president een vergadering plaats, maar daarbij lieten de Curaçaose leden verstek gaan. Op 21 april was de enige bijeenkomst, met protest van PS-aanhangers aan de poort, met alle zeven leden. Als Maduro werkelijk op eigen houtje handelt en telkens schriftelijk stelt ‘namens de Raad’ op te treden, dan kunnen grote vraagtekens worden gezet bij de intenties om een degelijk integriteitsonderzoek op te zetten. Dan kan zelfs sprake zijn van valsheid in geschrifte.

Spanning loopt op

Al begin januari stelde Maduro dat er een Raadsbesluit was dat Tromp gedurende het onderzoek betaald verlof wordt verleend, maar het besluit van de RvC kon hij bij de notaris niet overhandigen. Recentelijk zou Maduro aan Tromp opdracht hebben gegeven een voorschot van 30.000 euro over te maken voor onderzoeksbureau Instifin en tevens een bedrag van niet minder dan 400.000 gulden op de CBCSbegroting te reserveren.

Of aan de selectie van Instifin een (openbare) aanbesteding vooraf ging, wordt sterk betwijfeld. Bovendien vertegenwoordigt de president de CBCS binnen en buiten de organisatie en niet de (voorzitter van) de RvC. Overigens vroegen de Staten in een motie om een onderzoek door de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC).

Sint Maarten zit van meet af aan op een andere lijn, vooral ook nadat door Curaçao en de Curaçaose RvC-leden veel kritiek werd geuit op de in hun ogen onrechtmatige obligatielening ten behoeve van het Sint Maartense havenbedrijf en de vermeende rol die de CBCS daarbij zou hebben gespeeld. Sint Maarten zal ‘op korte termijn’ antwoorden op de vraag van RvC-voorzitter Maduro. Sinds kort is Roland Tuitt in Philipsburg minister van Financiën.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties