26 C
Willemstad
• woensdag 21 april 2021 22:12

PBC | Rekenkamer: ernstige tekortkomingen en zwaktes financieel beheer overheid

Persbureau Curacao De Rekenkamer constateert bij herhaling dat er ernstige tekortkomingen en zwaktes zijn in het financieel beheer van het Land. Dit heeft geleid, om 10 oktober 2010...

PBC | Overheid neemt besluit avondklok pas op 3 mei

Persbureau Curacao De maatregelen die gisteren zijn ingesteld of verlengd duren tot maandag 3 mei. Eerder had de overheid 30 april aangehouden. Dat wordt nu dus over het...

PBC | Curaçao is het snelst vaccinerende land ter wereld

Persbureau Curacao Curaçao is op dit moment het land waar de meeste vaccins worden gezet. Met 13,44 prikken per 100 bewoners is Curaçao volgens De Volkskrant het snelst...

PBC | Advocaten en Notarissen hebben weer ontheffing

Persbureau Curacao Weer is de lijst met ontheffingen aangepast. Vanaf vandaag staan onder andere advocaten en notarissen weer op de lijst van vitale functies en processen maar ook...

Democracy now! | Wednesday April 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAmigoe | Alweer jacht op Tromp

Amigoe | Alweer jacht op Tromp

Gerrit Schotte-George-Jamaloodin
Alweer jacht op Tromp

Willemstad/Philipsburg – Alles wijst erop dat de jacht van de Curaçaose regering Schotte op Centrale Bank-president Emsley Tromp weer is geopend.

De Curaçaose voorzitter Renny Maduro van de Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) lijkt in een soloactie – althans niet met de zegen, laat staan een formeel besluit van de voltallige Raad – een nieuwe poging te doen om Tromp weg dan wel geschorst te krijgen.

De regering van in elk geval Sint Maarten is onlangs gevraagd in te stemmen met de schorsing van Tromp, zo gaf premier Sarah Wescot- Williams gisteren aan. De schorsing zou moeten duren zolang een integriteitsonderzoek door het Belgische bureau Instifin uit Brussel plaatsvindt.

Tromp heeft zelf ruim een jaar geleden – toen hij openlijk clashte met de regering in Willemstad – direct verzocht om een onafhankelijk onderzoek en aangegeven hieraan alle medewerking te verlenen, maar een rechtsgeldig besluit van de RvC is er niet. Voorzitter Maduro lijkt telkens in zijn eentje, mogelijk met de steun van twee andere Curaçaose leden van de RvC, maar zonder instemming van de drie leden van Sint Maarten, te handelen.

De laatste voltallige vergadering van de directie met de RvC was op 12 oktober 2011, terwijl de wet voorschrijft dat dit elke twee maanden dient plaats te vinden. Op 7 april vond op verzoek van de president een vergadering plaats, maar daarbij lieten de Curaçaose leden verstek gaan. Op 21 april was de enige bijeenkomst, met protest van PS-aanhangers aan de poort, met alle zeven leden. Als Maduro werkelijk op eigen houtje handelt en telkens schriftelijk stelt ‘namens de Raad’ op te treden, dan kunnen grote vraagtekens worden gezet bij de intenties om een degelijk integriteitsonderzoek op te zetten. Dan kan zelfs sprake zijn van valsheid in geschrifte.

Spanning loopt op

Al begin januari stelde Maduro dat er een Raadsbesluit was dat Tromp gedurende het onderzoek betaald verlof wordt verleend, maar het besluit van de RvC kon hij bij de notaris niet overhandigen. Recentelijk zou Maduro aan Tromp opdracht hebben gegeven een voorschot van 30.000 euro over te maken voor onderzoeksbureau Instifin en tevens een bedrag van niet minder dan 400.000 gulden op de CBCSbegroting te reserveren.

Of aan de selectie van Instifin een (openbare) aanbesteding vooraf ging, wordt sterk betwijfeld. Bovendien vertegenwoordigt de president de CBCS binnen en buiten de organisatie en niet de (voorzitter van) de RvC. Overigens vroegen de Staten in een motie om een onderzoek door de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC).

Sint Maarten zit van meet af aan op een andere lijn, vooral ook nadat door Curaçao en de Curaçaose RvC-leden veel kritiek werd geuit op de in hun ogen onrechtmatige obligatielening ten behoeve van het Sint Maartense havenbedrijf en de vermeende rol die de CBCS daarbij zou hebben gespeeld. Sint Maarten zal ‘op korte termijn’ antwoorden op de vraag van RvC-voorzitter Maduro. Sinds kort is Roland Tuitt in Philipsburg minister van Financiën.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties