30 C
Willemstad
• zondag 18 april 2021 16:29

AntilliaansDagblad | Twijfel over ‘financieel duwtje’

Willemstad - De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft er sympathie voor dat de MFK met een wetsvoorstel is gekomen dat erop gericht is de arbeidskansen voor jongvolwassenen te...

AntilliaansDagblad | ‘Met kruimels komen we er niet’

Willemstad - Kruimels zullen Curaçao niet uit de economische malaise halen waar het zich momenteel in bevindt. Om dat voor elkaar te krijgen zijn grote bedragen nodig;...

AntilliaansDagblad | ‘Escalatie van conflict voorkomen’

Willemstad - Het Medische Staf Bestuur (MSB) heeft de directie van het Curaçao Medical Center (CMC) met de nodige klem verzocht ‘escalatie van de impasse’ met de...

PBC | Drie Coronapatiënten overleden in het CMC

Persbureau Curacao Drie patiënten zijn vandaag overleden in het CMC aan de gevolgen van Covid19 overleden. Het totaal aantal doden is 85. Dat is inclusief twee patiënten die...

PBC | 65 procent van Curaçao heeft zich gemeld voor vaccinatie

Persbureau Curacao Bijna 65 procent van de te vaccineren bevolking van Curaçao heeft zich daadwerkelijk gemeld voor een vaccinatieprik tegen het coronavirus. Dat gaat om ruim 68.000 mensen....

ParadiseFM | Vaccin voor 105-jarige

De oudste inwoner van Curaçao heeft ook een coronavaccin gehaald. Het gaat om mevrouw Regina Gabriela Brigitha die onlangs haar 105e verjaardag vierde. Deze week heeft ze zich...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoCTB-budget 2013 hangt af van hotelkamerbelasting

CTB-budget 2013 hangt af van hotelkamerbelasting

WILLEMSTAD — Het budget voor het Curaçaos toeristenbureau (CTB) zal voor volgend jaar ook weer rond de 30 miljoen gulden bedragen, net zoals in 2012. Dat bevestigt Tarzeno Circkens, voorzitter van de Curaçao Tourism Development Foundation (CTDF). Maar veel hangt wel af of de geïnde logeergastenbelasting (roomtax) naar het CTB gaat. Het gaat om een begroot bedrag van 10 miljoen gulden.

Circkens heeft een mondelinge toezegging van het departement van Financiën en het ministerie van Economische Ontwikkeling gekregen dat het budget voor komend jaar hetzelfde zal zijn.
In de rechtszaak die een lokaal hotel had aangespannen over de achterstallige afdracht van logeergastenbelasting en dat daarin voorlopig gelijk heeft gekregen, heeft het CTB hoger beroep aangetekend, zegt Circkens.
Het meest belangrijke punt is het gelijkheidsbeginsel.
Het (lokale) resort dat de rechtszaak had aangespannen, voerde aan dat grote hotels van internationale ketens vaak vrijstelling krijgen om roomtax te innen.
Maar dit geldt alleen voor nieuwe hotels van internationale ketens, zegt Circkens.
Omdat CTB in beroep gaat, blijft de maatregel die onder het vorige kabinet (Schotte) is genomen om (achterstallige) roomtax van 7 procent per nacht bij alle lokale hotels en resorts te innen, voorlopig nog van kracht.

De rechter had beslist dat het CTB nieuwe beschikkingen moest nemen op de twee bezwaarschriften van het lokale resort op Jan Thiel jegens het innen van de achterstallige roomtax.
Het hotel had zijn verzoek onder meer onderbouwd door te verwijzen naar de schending van het gelijkheidsbeginsel.
Sommige lokale resorts hebben destijds ook vrijstelling gekregen.
Daarom werd door het resort op Jan Thiel verzocht om de afdracht logeergastenbelasting over de periode januari 2012 ongedaan te maken.
Het betrof een bedrag van 48.000 gulden.
Voor het CTB is het hoger beroep ook noodzakelijk.
Als de roomtax niet geïnd kan worden, dan heeft dat gevolgen voor de begroting en die is voor een deel (10 miljoen gulden) gebaseerd op de inkomsten uit de roomtax.
Zoals bekend zijn de subsidies voor alle stichtingen, dus ook de CTDF, voor 2013 met 5 procent gekort.
Al zou de CTDF misschien aan deze bezuiniging nog kunnen ontkomen.
De bijna 30 miljoen gulden per jaar is bij lange na niet voldoende wil het masterplan toerisme 2010-2014 optimaal uitgevoerd kunnen worden.
Daarvoor is 55 miljoen gulden per jaar nodig.
Maar dat is vooralsnog een utopie voor het CTB.

“Terwijl als het minder gaat met het toerisme, het CTB er wel op aangekeken wordt”

, zegt Circkens laconiek.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties