27 C
Willemstad
• maandag 8 augustus 2022

Laatste reacties

CPA-commissarissen wilden concessie doordrukken

Helmin Wiels (PS):

Foto |  archief KKC
Foto | archief KKC

WILLEMSTAD — “Ik heb van onze commissarissen, die namens de PS in de Raad
van Commissarissen van CPA zitting nemen, een concept-contract van de Curaçao Port Authorities (CPA)ontvangen voor een lease-concessie met Nederex BV voor een periode van twintig jaar. Aangezien de commissarissen vertrekkend zijn en het concept-contract veel haken en ogen heeft, heb ik de stukken onder de aandacht gebracht van verschillende politieke leiders”, aldus de politieke leider van Pueblo Soberano, Helmin Wiels.

Wiels licht toe de stukken ook naar de minister van Economische Ontwikkeling, Steven Martina (Pais), en de premier te hebben doorgespeeld.

“Ik heb begrepen dat de CPA-commissarissen van de partijen MFK en de MAN zelfs bereid waren om het contract te ondertekenen zonder het concept te hebben gelezen. Met het doorsturen van de stukken hoop ik dat de kwestie vandaag in de Raad van Ministers behandeld kan worden.”

Wiels meent dat op deze wijze ‘Nederex de komende twintig jaar haventerreinen zou kunnen onderverhuren aan de vele dochterondernemingen die het heeft’.

“Aangezien de leasebedragen van haventerreinen in havens wereldwijd soms miljoenen aan opbrengsten genereren, is mijn vraag natuurlijk waarom CPA dit geld zelf niet kan opstrijken. CPA bevindt zich namelijk in een unieke onderhandelingspositie aangezien het monopolie van de Curaçao Ports Services (CPS) in de haven vorig jaar werd opgeheven. Men kan nu dus grote spelers aantrekken”

, aldus de politicus.Hij benadrukt verder dat belangrijke beslissingen met betrekking tot het havenbedrijf met een goedkeuring van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA) ofwel de overheid, genomen dienen te worden.
Vragen Pais
Ook partijleider van Pais, Alex Rosaria, sprak zijn zorg uit naar aanleiding van het concept-contract en stelde hier vragen over aan minister Martina.
Rosaria wil weten wat de voorwaarden zijn van de ‘lease’ die in het contract genoemd wordt en waar het bedrag van 5000 gulden per maand uit bestaat:

“Mijn vraag is of dit bedrag voor de concessierechten in rekening zullen worden gebracht en hoe men überhaupt aan dit bedrag is gekomen. Ook is er sprake van ‘lease’ en vandaar dat ik me afvraag of de lease ook in dat bedrag inbegrepen is? De vraag werpt zich tevens op waarom Nederex deze concessie moet krijgen en hoeveel bedrijven mogelijk hebben meegedongen ofwel of er een openbare aanbesteding is geweest”

, aldus Rosaria.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...