27.5 C
Willemstad
• zondag 1 augustus 2021 13:27

Laatste reacties

- Advertentie -

CPA-commissarissen wilden concessie doordrukken

Helmin Wiels (PS):

Foto |  archief KKC
Foto | archief KKC

WILLEMSTAD — “Ik heb van onze commissarissen, die namens de PS in de Raad
van Commissarissen van CPA zitting nemen, een concept-contract van de Curaçao Port Authorities (CPA)ontvangen voor een lease-concessie met Nederex BV voor een periode van twintig jaar. Aangezien de commissarissen vertrekkend zijn en het concept-contract veel haken en ogen heeft, heb ik de stukken onder de aandacht gebracht van verschillende politieke leiders”, aldus de politieke leider van Pueblo Soberano, Helmin Wiels.

Wiels licht toe de stukken ook naar de minister van Economische Ontwikkeling, Steven Martina (Pais), en de premier te hebben doorgespeeld.

“Ik heb begrepen dat de CPA-commissarissen van de partijen MFK en de MAN zelfs bereid waren om het contract te ondertekenen zonder het concept te hebben gelezen. Met het doorsturen van de stukken hoop ik dat de kwestie vandaag in de Raad van Ministers behandeld kan worden.”

- Advertentie -

Wiels meent dat op deze wijze ‘Nederex de komende twintig jaar haventerreinen zou kunnen onderverhuren aan de vele dochterondernemingen die het heeft’.

“Aangezien de leasebedragen van haventerreinen in havens wereldwijd soms miljoenen aan opbrengsten genereren, is mijn vraag natuurlijk waarom CPA dit geld zelf niet kan opstrijken. CPA bevindt zich namelijk in een unieke onderhandelingspositie aangezien het monopolie van de Curaçao Ports Services (CPS) in de haven vorig jaar werd opgeheven. Men kan nu dus grote spelers aantrekken”

, aldus de politicus.Hij benadrukt verder dat belangrijke beslissingen met betrekking tot het havenbedrijf met een goedkeuring van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA) ofwel de overheid, genomen dienen te worden.
Vragen Pais
Ook partijleider van Pais, Alex Rosaria, sprak zijn zorg uit naar aanleiding van het concept-contract en stelde hier vragen over aan minister Martina.
Rosaria wil weten wat de voorwaarden zijn van de ‘lease’ die in het contract genoemd wordt en waar het bedrag van 5000 gulden per maand uit bestaat:

“Mijn vraag is of dit bedrag voor de concessierechten in rekening zullen worden gebracht en hoe men überhaupt aan dit bedrag is gekomen. Ook is er sprake van ‘lease’ en vandaar dat ik me afvraag of de lease ook in dat bedrag inbegrepen is? De vraag werpt zich tevens op waarom Nederex deze concessie moet krijgen en hoeveel bedrijven mogelijk hebben meegedongen ofwel of er een openbare aanbesteding is geweest”

, aldus Rosaria.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ND | Opnieuw 20 jaar cel geëist tegen Bouterse voor decembermoorden

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft vrijdag opnieuw twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen oud-president en ex-legerleider Desi Bouterse, melden Surinaamse media. De krijgsraad in Paramaribo behandelt het decembermoorden-proces...

Opinie | Nederland is het rottende hart van Europa

Opinie Roberto Saviano | NRC Handelsblad Criminaliteit Nederland is een witwasserij in het hart van Europa en daarom medeschuldig aan de moord op Peter R. de Vries, fulmineert...

Column Youp | Moord in het Spaans is asesinato !

Moet je alles geloven? Iemand probeerde mij aan het lachen te maken door te vertellen dat Camiel Eurlings per 1 augustus toetreedt tot de Raad van Commissarissen...

Column Den Cayente | Piraten

Column Arien Rasmijn Vandaag is mijn laatste dag als fulltime journalist. Volgende maand verhuis ik samen met mijn vrouw naar Europa en starten we een nieuw avontuur. Dat...

PBC | Studenten maken Nieuw Nederland weerbaar en duurzaam

Persbureau Curacao Afgelopen woensdag, 26 juli zijn studenten van de Universiteit van Curaçao gestart met een XXX in de wijk Nieuw Nederland. Ze blijven daar nog tot maandag....

PBC | Benzine en elektriciteit in augustus weer duurder

Persbureau Curacao De prijs voor benzine en stroom gaat volgende maand omhoog. Het tarief voor diesel en water gaat omlaag. Dat meldt toezichthouder Bureau Telecommunicatie en Post. Voor een...
- Advertentie -